Pelargonia - uprawa z sadzonek

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
pa-ni
100p
100p
Od: 27 sty 2014, o 09:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pelargonia, rozmnażanie

Post »

Pelargonie łatwo sie rozmnaża z sadzonek na jesieni albo teraz , dla mnie są to 'łatwe w obsłudze kwiatki ' , wystarczy wilgotne podłoże i szybko puści korzenie :D
benia85
100p
100p
Od: 16 gru 2013, o 20:15

Post »

Również nie mam problemu z rozmnażaniem pelargonii , łatwo się ukorzeniają w wodzie.
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy już zaczęłyście robić szczepki pelargonii do skrzynek? nie wiem czy już robić czy jeszcze za wcześnie
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
basiaamatorka
200p
200p
Od: 12 lip 2013, o 14:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja myślę , że to zależy od wielkości materiału do sadzonek, jeśli odrosty są wystarczająco duże i jeśli masz w miarę jasne i cieple miejsce - na 3 miesiące - to tak; będą szybciej kwiaty;
Basia
pa-ni
100p
100p

Post »

Kasienkar , jak mówi poprzedniczka , masz dużo miejsca to możesz zrobić , będziesz miała wcześniej kwitnace doniczki , a jak mało miejsca to poczekaj koniec lutego , początek marca też może być , pelargonie szybko się ukorzeniają , a jak dostaną jeszcze picie z witaminkami ;:224
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Wszystkie źródła twierdzą że czym wcześniej zostaną pobrane sadzonki tym dłużej przebiega ukorzenianie i dłużej czekamy na kwitnienie które stymuluje długość dnia.Jeżeli mają kwitnąć wcześniej to trzeba doświetlać.
pa-ni pisze:, pelargonie szybko się ukorzeniają , a jak dostaną jeszcze picie z witaminkami ;:224
i aspirynkę do wody,podobno pomaga .
pa-ni
100p
100p

Post »

A jak postawimy doniczki na onkie słonecznym , to przecież będą mieć idealne warunki do wzrostu plus nawóz , więcej nie potrzeba roślinie :D
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Pelargonie pochodzą z Afryki południowej a tam długość dnia i jakość światła jest zupełnie inna.Dotyczy to zresztą wszystkich roślin zimujących w mieszkaniach,nawet tych z naszego klimatu. http://tropicjungle.blox.pl/2010/02/Dos ... oslin.html . Jeżeli światła jest zbyt mało to roślina zejdzie nam z głodu bo ilość asymilatów wytworzona w dzień(często krótki i pochmurny) nie pokryje potrzeb rośliny na resztę doby.Dlatego ważne jest obniżanie temp. nocą aby funkcje życiowe uległy spowolnieniu i bilans fotosyntezy był dodatni.
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo dziękuję za wytłumaczenie, czyli poczekam do końca lutego :D
Pozdrawiam,
Kasia
marek69
200p
200p
Od: 8 lip 2008, o 13:39

Post »

Nie ma na co czekać. Bo pelargonie zakwitną w sierpniu i marna z nich będzie pociecha. Wieloletnie doświadczenie wykazuje, że najlepszym terminem sadzonkowania jest koniec stycznia. Mam prawie 100% przyjęć sadzonek, które do maja zdążą urosnąć, a niektóre już nawet kwitną.
Pozdrawiam Jarek
hugomir_a
200p
200p
Od: 18 mar 2012, o 18:56

Post »

A kiedy zaczynamy zasilać nawozem szczepki...tzn. już sadzonki robione jesienią?
Jedną pelargonię mam w ciemnej piwnicy bez okna, tak na próbę, przynieść ją już do domu czy czekać do marca?
Nieśmiało, skromnie, balkonowo... Zapraszam! :)
Pozdrawiam Alicja
marek69
200p
200p
Od: 8 lip 2008, o 13:39

Post »

Z zasilaniem sadzonek ukorzenianych na jesieni bym się jeszcze wstrzymał, z miesiąc. Zawsze wolę mieć mniejsze krępe roślinki niż nadmiernie wybiegnięte z braku dostatecznej ilości światła. Jeśli chodzi o roślinę przechowywaną w ciemności (choć sam takiej metody nie stosuję) przyniósł bym ją na parapet i przekonał czy ona w ogóle jeszcze żyje. Nie wiem czy ta przechowywana roślina miałaby być ozdobą w tym sezonie, jeśli tak to trzeba było by ją przyciąć. Jeśli miałaby być dawcą sadzonek to cierpliwie czekać, aż je wypuści.
Pozdrawiam Jarek
hugomir_a
200p
200p
Od: 18 mar 2012, o 18:56

Post »

Dzięki Jarku :wink: A więc czekam ze wszystkim do marca, najwyżej jutro przytacham z piwnicy tę jedną eksperymentalną pelargonię. Co do metody "piwnicznej" też nigdy nie stosowałam, ale jeden z forumowiczów od lat tak przechowuje swoje pelargonie i w sezonie letnim ma piękne okazy, zobaczymy.
Nieśmiało, skromnie, balkonowo... Zapraszam! :)
Pozdrawiam Alicja
benia85
100p
100p
Od: 16 gru 2013, o 20:15

Post »

Każdy niech robi jak uważa , kilka sadzonek można teraz przygotować , a za miesiąc znowu kilka , zapisać sobie i zobaczyć które będą ładniejsze i jak będą rosły :wink:
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27

Re: Pelargonie - sadzonki

Post »

Mam pytanie, czy robi już ktoś sadzonki z pelargoni na ten sezon?
Zastanawiam się czy nie pobrać sadzonek i nie dać do wody.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”