Pomidory uprawiane w donicach...

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 07:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory w donicach

Post »

To i ja pokaże jednego z moich balkonowców. Nasiona wrzucone na waciki 03.03, rozsada fertygowana, od czasu do czasu pryskana OW. Na razie zero problemów. Już pomału szykuje się do kwitnięcia. W dzień na balkonie, w nocy w domu.
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Mateusz
emet
200p
200p
Od: 6 maja 2011, o 08:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek
To moje zeszłoroczne Norie De Creame w workach,podłoża z 10l.Podlewane co dzień.

Pozdrawiam Emet :uszy
Awatar użytkownika
retikulum
50p
50p
Od: 26 mar 2013, o 12:02

Post »

Zostawiam dziś swoje sadzonki na noc na balkonie :) mam nadzieję, że dobrze to zniosą. Właściwie to postanowiłam przestać się stresować zostawianiem pomidorów na zewnątrz po tym, jak wracając dziś z pracy (droga wzdłuż ogródków działkowych) zauważyłam, że ktoś wysadził swoje pomidory do gruntu bez żadnych okryć i zabezpieczeń.

Większość z osób udzielających się w tym wątku trzyma swoje pomidory na balkonach. W związku z tym nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie - jak daleko/blisko macie do większej ulicy? Ja mieszkam w Warszawie, na dość spokojnym, zielonym, zacisznym osiedlu, gdzie ruch samochodowy na "mojej" ulicy odbywa się właściwie tylko w godzinach wyjazdów i powrotów z pracy, piętro czwarte, pod oknem drzewa, ale i tak się stresuję, czy to, co wyhoduję będzie zdrowe, ponieważ do metra mam kilka przystanków, więc jakby nie było, na przedmieściach nie mieszkam :(

PS. Jeśli to nie temat na ten wątek to proszę o wykasowanie/przeniesienie/cokolwiek co trzeba zrobić ;) Dziękuję.
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Ja też zostawię dziś na noc część pomidorów w kubkach (pewnie Maskotki, mam ich najwięcej, jak coś, nie będzie straty) - noce są teraz ciepłe, myślę, że dadzą radę. W razie zapowiadanych przymrozków powędrują znów do domu. Część donic dziś przygotowałam, jutro największe sadzonki będę do nich przesadzać - te, które już kwitną. W tym roku planuję więcej donic, bo do gruntu w żaden sposób nie zmieszczę tego, co mam - myślę, że po rozdaniu chętnym znajomym i rodzinie zostanie jakieś 90 szt. Muszę ratować się donicami i pewnie jeszcze jakimiś wiadrami. Żal każdej sadzonki ;:oj ;:14
Awatar użytkownika
linnenn
50p
50p
Od: 2 mar 2014, o 22:01

Post »

Jakiś tydzień temu wyrzuciłam na balkon do takiej mini szklarenki (regał obciągnięty folią z otwieranymi "drzwiami") resztki sadzonek, bo mi się przestały mieścić na parapetach. Żadna z nich nie padła (nawet jak było +4), więc dzisiaj dołożyłam tam część rozsady z parapetu (odzyskałam biurko!!! :D) i zamknęłam folię. Powinno być dobrze :)
BalkonowyOgrodek.pl - mój blog o próbach ogrodnictwa w mieście na balkonie :)
Moje storczyki!
Pozdrawiam, Monika! :)
monika 2014
200p
200p
Od: 14 kwie 2014, o 16:28

Post »

Witam mam pytanie do jak duzych donic musza byc przesadzone pomidory-pokusa, jeśli zdecyduje juz je zostawic na balkonie.
mati917533
50p
50p
Od: 14 lut 2014, o 17:25

Post »

Według mnie spokojnie może być to doniczka 5 litrów :D
Pozdrawiam mati917533
- Jestem nowy więc czasem będę prosił o pomoc :)
krysia67
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 21:26

Post »

Ja myślę, że w donicy/pojemniku 10 lt będą miały zdecydowanie lepiej.

Maleńkie typu Vilma czy Balkoni Red mogą rosną w donicach 5 lt lub nawet mniejszych, ale Maskotka to większy krzak.

W 5 lt też urośnie, ale będzie miał zdecydowanie gorsze warunki do rozwoju /odżywianie i wilgotność./

pozdrawiam
Krystyna
mati917533
50p
50p
Od: 14 lut 2014, o 17:25

Post »

Krysiu, a jaką doniczkę po 15 maja (na stałe) polecisz dla Venusa ?
Pozdrawiam mati917533
- Jestem nowy więc czasem będę prosił o pomoc :)
krysia67
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 21:26

Post »

W tym roku będę mieć je po raz pierwszy. Posadzę je do doniczek 3 lt zawieszonych na stelażu z metalowych rurek. Venus to też niziutki pomidorek

pozdrawiam
Krystyna
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja jestem zdania że im mniej doświadczony ogrodnik tym doniczka powinna być większa. Ja w tym roku zaczynam od 30l ;:215
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Im mniejsza doniczka tym trudniej utrzymać odpowiednią wilgotność i składniki pokarmowe.
Tomi9
50p
50p
Od: 17 maja 2013, o 21:13

Post »

Hej
Akurat w zeszłym roku miałem pokusę na balkonie w około 15L i prowadzona na 2 pędy do 5 grona "chlała" ile wlezie, w upalne dni podlewanie minimum 1x dziennie do fula. U mnie balkon na południowej stronie łapie błyskawicznie temperatury powyżej 30C - mam podwieszoną agrowłókninę białą i w zależności od potrzeb roluję lub osłaniam balkon.
lucyna78
200p
200p
Od: 11 mar 2014, o 19:08

Post »

Pierwszy raz wysiałam pomidory, są jeszcze nie przepikowane. Należy posadzić je po same liście? Kolejne moje pytanie to jak wysokie muszą być donice do pomidorów ( większość to miniaturki: cherry, koralik itp) Można je posadzić do korytek takich do kwiatów czy są za płytkie? Z gory dziękuje za pomoc ;:196
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Lucyna,pisząc "miniaturki" masz chyba na myśli wielkość owoców,bo krzaczory,które rodzą te miniaturki ,potrafią porosnąć olbrzymie. Jeśli nie masz odmian typowo donicowych ( np Venus,Wilma),którym od biedy wystarczą donice 2-3 l,to dla innych koktajlowych donica 10-15 l to minimum.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”