Ogród w cieniu dębów

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród w cieniu dębów

Post »

Beatko, podpisuję się pod tym, co napisałaś kilka postów wyżej obiema rękami ;:303 Dlatego sama uciekłam na wieś, pod las, choć nie uważam się za dzikusa z buszu ;) Do centrum miasta mam 15 km, choć szczerze mówiąc bywam tam tylko, gdy muszę. Oczywiście wszystko jest dla ludzi, ale niestety mam wrażenie, że rozwój i cywilizacja coraz bardziej zmierza w trochę niewłaściwym kierunku... Oby nas to kiedyś nie zgubiło.. Dobrej nocy ;:196
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
katevalley
200p
200p
Od: 17 kwie 2013, o 16:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

konwalia12 - przynajmniej jakaś rozrywka :;230

anastazja B - zgadzam się, światem rządzą pieniądze, ale nie my to zaczęliśmy i nie my skończymy.... Teraz jakby ktoś chciał też mógłby wszystko mieć swoje i ekologiczne... tylko wiadomo po co się męczyć... ludzie stracili ten szacunek dla pracy fizycznej. I to szczególnie ci, co sami pracują fizycznie. Nie żartuję. Widzę po swojej pracy. Pracuję w punkcie handlowym który mieści się w Tesco. Mam pracę siedzącą, nie spełniam się w niej. Biurko i laptop. Inni uważają że mam super i nie powinnam narzekać. Tylko ja nie jestem z tych osób co siedzą na dupie i się cieszą że tak naprawdę nic nie robią. I są niestety w wielkim błędzie. Bo to najgorsza robota jaka może być. Są dni, że nie ma żywej duszy... ;:202 ;:145 to jest męczarnia. Gdyby nie kręcący się ludzie i stoisko ochrony, która jest obok dosłownie, nie byłoby z kim porozmawiać nawet. Człowiek zmęczy się bardzie psychicznie. Najgorsze zmęczenie jakie moze być a efektów nie ma. I cóż... dlatego co ci pracują fizycznie tego nie doceniają. Że mają co robić, ktoś to widzi, są efekty...
między kwiatkami schowana ja i moja pasja - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65537
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Już w drugim ogrodzie widzę pięknie wyglądające różaneczniki, moje mimo okrycia maja brązowe plamy na liściach.
Rabatka różana jak to zakwitnie będzie kolorowo.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

óżanecznik pięknie się trzyma pozimie :wink:
Rabatka róża fajna,jak zakwitną to oczywiście nam pokażesz :)
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Witaj Beatko przeczytałam twój post o mieszkaniu na wsi sama mieszkam na wsi gospodarstwo dostałam od rodziców gdzie graniczy się z sąsiadem płotem, bardzo dużo się pozmieniało dziś dla własnej wygody czy bardziej próżniactwa ludzie nie mają kur bo poco jak można kupić jajka w sklepie , krowę po co przecież jest mleko w kartonie , uchować sobie warchlaczka - nie opłaci się bo wychodzi za drogo ale nie pomyślą że ta kura siedząca w klatce nie da takiego jajka jak drapiąca i wolno chodząca, mleko w kartonie o kilku miesięcznej przydatności u mnie na następny dzień już mogę robić serek ,a świnki chowane na premiksach sama chemia i tym karmią nie tylko siebie ale i dzieci, a potem się dziwią jeden z drugim że choroby atakują, jak patrzę na to codziennie to mnie denerwuje nawet warzywek własnych nie mają ale maja maliny ekologiczne - pryskane ;:222
Przepraszam że tak z tym wyjechałam ale dla mnie wieś jest wsią gdzie człowiek może do woli cieszyć się przyrodą ale też i z tego korzystać .
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu to wszystko prawda z tymi korzeniami , kiedyś przesadziłam paprotkę do nieodpowiedniej ziemi i widać było ,że zaczęło z nią być coś nie tak. Po jakimś czasie wyjęłam ją z doniczki i ze zdziwieniem zobaczyłam ,że korzenie zamiast się rozrastać w nowej ziemi zawracały w głąb swojej kępy ;:oj . Kupiłam ziemię odpowiednią dla paproci i wszystko było ok.
Muszę tego Rh przez lato popryskać wywarkami , znaleźć mu nowe miejsce i na jesieni przesadzić. Jeszcze raz dzięki za radę ;:196

Mariola 54 to takie marzenia, może kiedyś się spełnią :wink: ( choć nie wiem czy w tym świecie) ;:224 .Po prostu jak się mieszka w mieście to bardzo ciągnie do piękna natury ( przynajmniej ja tak mam). A przeciwko obecności ludzi naprawdę nic nie mam wprost przeciwnie , tylko ,żeby nie było w nich( w nas) złych emocji :)
To chyba taka tęsknota za rajem utraconym, która gdzieś w każdym z nas drzemie, otaczająca nas rzeczywistość jest niestety inna ;:306

konwalio ale się wam trafiło , no cóż ten świat jest pełen zaskakujących niespodzianek , niestety często nie takich jak byśmy chcieli. To się krótko nazywa : pech. Jakoś trzeba sobie dawać radę z tym co nam życie przynosi i cieszyć się z jego dobrych stron ;:333

Mandragoro miło ,że znalazłaś swoje miejsce na ziemi ;ideał w tym świecie jest raczej nie do osiągnięcia ale każdy z nas stwarza sobie chociaż jego namiastkę, aby uciec od niszczącej cywilizacji. Mnie cieszy moja działka mimo ,że bywam tam tylko co kilka dni :D

katevalley męczymy się bo pracujemy w sztucznie stworzonym środowisku pracy i często nie widzimy realnych jej efektów ; ktoś nam zleci do wykonania jakąś czynność, która nam samym nie daje pozytywnej energii tylko puste zmęczenie.
Jak pracuję w moim ogrodzie , nie czuję zmęczenia, wprost przeciwnie taka praca jest dla mnie wypoczynkiem , a najlepszą zapłatą są efekty pracy, nawet jak nie zawsze satysfakcjonujące to przynajmniej motywujące do dalszego działania. Żadne pieniądze jako zapłata tego nie dają. Kiedyś z mężem odnawialiśmy meble drewniane ,które mieliśmy w domu, włożyliśmy w to dużo pracy, ale jaka była satysfakcja z widocznych efektów :uszy
Wydaję mi się ,że najlepsza dla człowieka praca to taka , której sam widzi efekty i ma konkretną motywację bo wie dla dla kogo i w jakim celu to robi.
Ale w takim świecie żyjemy , pracujemy dla pieniędzy i dzięki nim zaspokajamy swoje potrzeby. Nic nie ma idealnego , trzeba znajdywać radość w tym co jest. Musimy odnajdywać pozytywną energię , którą mamy w sobie i dzielić się nią z innymi wtedy żyje i pracuje się lepiej nawet w wynaturzonych miejscach pracy

Dorotko korzo_m tylko ten jeden różanecznik jest u mnie taki zdrowy ( a niczym nie pryskany)dla tego się nim chwalę , innym tez coś dolega.
Jak różyczki rozrosną się ,zazielenią i zakwitną zrobi się tam mały busz ;:215

anabuko1 Aniu jak zakwitną to pewnie ,że wszystko pokażę ,już nie mogę się doczekać lata ,a to tylko małe fragmenty rabat

usa1276 Ulu to co piszesz to prawda ,dzisiaj jadąc na wieś ciężko krowę zobaczyć. Ludzie za wszelką cenę dążą do wygody , często nie są świadomi ,że zwierzęta hodowane przemysłowo są karmione sztuczną chemią i pędzone na hormonach ,antybiotykach , do tego trzymane w klatkach,gdzie często nie mają się jak ruszyć. Tylko później przychodzi zdziwienie jak dziecko choruje i ma dziwne alergie, mimo,że dziadkowie żyjący biedniej nawet o czymś takim nie słyszeli
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

różaneczniki muszą być przesadzone chyba do końca sierpnia, bo muszą sie porządnie ukorzenić przed zimą .Swoje przesadziłam w ubiegłym roku na nowe miejsce z odpowiednio przygotowaną ziemią i podlałam obficie Rosahumusem .Świetnie przetrzymały zimę i za chwilkę zakwitną :heja .Milej niedzieli Beatko
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p

Post »

Jadziu dziękuję za rady, rzeczywiście musi się jeszcze dobrze ukorzenić przed zimą.Znalazłam zdjęcie tego mojego ancymonka.
Obrazek
Kupiony był razem z Tym ładnym, a różnica między nimi ogromna, fakt ,że rosną w całkiem innych miejscach.Od wczoraj popołudnia cały czas pada, tak więc przymusowy odpoczynek w domu.
deszcz był bardzo potrzebny , dzisiaj wyglądając za okno widać ogromną różnicę -od razu się zazieleniło!!! KOCHAM MAJ!
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Różaneczniki wolą mieć ciasno także jeden z drugim mogą się stykać .Nie wiem czy dotyczy to również azalii . ;:224 Ja mam tylko japońskie miniatury, a między nimi rosną Rh, borówka brusznica i modrzewnica .Twój nie wygląda żle tylko trochę trzeba go podkarmić .Brązowe listki to chyba pozimowe ,ale mogą też oznaczać co innego .Czy przejrzałaś już ten wątek http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &p=1690207 może tam znajdziesz jakieś podpowiedzi Beatko
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Aga789
200p
200p
Od: 21 lut 2013, o 13:07
Kontakt:

Post »

Beatko, dąbek ma słuszne rozmiary :) Ile ma lat? Jak teraz podlewasz rododendrona?
Pozdrawiam Agnieszka
Niewielki ogródek wielu barw
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06

Post »

Piękna rabatka różana ;:138
Piękny różanecznik,oj ;:174 może tamte się zbiorą i im przejdzie.Chyba że jednak musisz go przesadzić w inne miejsce.
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p

Post »

Jadziu dziękuję bardzo , jesteś nieoceniona ;:168 dobra duszyczko. Już myślę aby je posadzić razem, może będą dobrą parą ;:167 . Rośnie tam jeszcze jeden miniaturkowy Rh i dwie azalie, których nie widać bo jeszcze nie mają dużych listków. Ten chorowitek rośnie w większym półcieniu, bardziej na słoneczku będzie mu lepiej. Plamki to rzeczywiście najwięcej w zimę łapie, ale w sezonie też go coś gryzę.Zadbam o niego do sierpnia a później przesadzę.
Ach to forum a raczej fajne forumowiczki potrafią zapędzić do działania ;:215

Aga789 nie wiem ile lat ma dąbek (nie więcej jak 30). Zdjęcie zrobiła moja córcia od dołu dlatego taki efekt. Z innej perspektywy wygląda tak:
Obrazek
Rododendrona obecnie nie podlewam,tyle co dzisiejszy dzień, on u mnie rośnie w półcienistym miejscu i jak nie ma upałów to nie ma przesuszonej ziemi.

Reniusia zawsze jakiś sposób się znajdzie
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
julianna
1000p
1000p
Od: 21 gru 2011, o 21:22

Post »

Beatko moj Rh też był w podobnym stanie . Przesadziłam go, dałam nową ziemię, zakwasiłam i czekam czy poprawi się jego wygląd. Miłego popołudnia.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie.

H. Jackson Brown
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Beatko!..i ja ;:65 do Twojego zielonego raju podziwiać Twoje poczynania.
Pozdrawiam serdecznie! ;:215
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

:wit Beatko, długo trzeba czekac żeby bluszcz tak pięknie sie owinął wokół drzewa?
Miłego wieczoru życzę.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”