Mój kącik storczykowy :)
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój kącik storczykowy :)
Tak, ma troszkę inne płatki, nie ma takich wyraźnych ciapek i jest mocniej wybarwiony od poprzednich kwiatów.. Nie mam pojęcia skąd takie zawirowania 

- wiolamanka
- Od: 16 cze 2012, o 20:12
Aniu mimo niewielkich różnic kolorystycznych jest piękny,taki wyrazisty 

Aniu wspaniałe fotki

Kolorek mało spotykany, bardzo mi się podoba

Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
- Dufin
Wiolu dziękuję
Też mi się bardziej podoba ten z rumieńcem, chociaż kolor wyszedł troszkę przekłamany przez lampę.
Stefanek mnie również bardzo podoba się ten kolor, może dlatego, że na początku storczykowej przygody człowiek nie jest zbyt wybredny i większość storczyków, które mi teraz rozkwitła to klasyczne i typowe róże, fiolety i biel a ten jest inny.. Nie wiem czy nawożenie miało jakiś wpływ bo nawożę cały czas tak samo.. teraz nawet zaprzestałam bo od dwóch moczeń używam wody przegotowanej i odstanej a wcześniej tylko demineralizowana, więc zawsze był nawóz ;)

Stefanek mnie również bardzo podoba się ten kolor, może dlatego, że na początku storczykowej przygody człowiek nie jest zbyt wybredny i większość storczyków, które mi teraz rozkwitła to klasyczne i typowe róże, fiolety i biel a ten jest inny.. Nie wiem czy nawożenie miało jakiś wpływ bo nawożę cały czas tak samo.. teraz nawet zaprzestałam bo od dwóch moczeń używam wody przegotowanej i odstanej a wcześniej tylko demineralizowana, więc zawsze był nawóz ;)
- sylcia199
- 500p
- Od: 25 paź 2012, o 11:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękny dziwaczek
Tęczowy 

- Dufin
No tak.. znowu mnie ręce świerzbiły
Chciałam obciąć małej Vandzi suche korzonki i końcówka nożyczek musiałam zahaczyć i obciąć dwa młode korzonki
wiecie te "kredki świecowe"
A dopiero zaczynały wychodzić
Czy możliwe jest, że z tego miejsca korzonek odbije i będzie rósł dalej? Niestety jest bardzo krótki, nie wiem czy to wystarczy mu aby gdzieś odbić
Na szczęście wychodzą mu jeszcze dwa, których nie uszkodziłam.. Ja mam do wszystkiego lewe ręce
zostały mu dwa zdrowe korzonki dłuższe, więc cieszyłam się, ze kiedy tamte urosną, trochę się wzmocni i co? i pstro 
Tak wyglądały jakiś tydzień temu

A tak teraz

Tak wyglądały jakiś tydzień temu

A tak teraz

- 3velyna
- 500p
- Od: 21 mar 2012, o 20:31
Oj Dufin..
Myślę, że storczyk sobie poradzi i będzie przedłużać te korzonki. Przecież one rosną od trzonu a nie od czubka korzonka
Zdarza się, no.. Ja nożyczkami najczęściej okaleczałam liście
warto osłaniać storczyka jakimś materiałem czy czymkolwiek, by przypadkowo ostrza nie zjechały w niechciane miejsca
Jak już pisałam w moim wątku - nadrobiłam zaległości w Twoim
- zauważyłam, że masz 'Filipka'
mój też jest zamszowy, zawsze gdy go wącham (czasem czuć zapach, zwłaszcza świeżo otwarte pączki), to nie mogę się oprzeć, by nie pomiziać go nosem..
Taki pluszak z niego
- Herbaciany bardzo ciekawy, ja jakoś nie mogę trafić na taki okaz.. Zresztą miejsca też już brak hmm.. musi mi wystarczyć podglądanie Twojego
Lubię takie barwne niespodzianki
- Napisz koniecznie, czy po zmianie wody nie osadza Ci się nalot na korze
__________________edit
Fajnie wygląda moczenie Vand w słoikach

Myślę, że storczyk sobie poradzi i będzie przedłużać te korzonki. Przecież one rosną od trzonu a nie od czubka korzonka

Zdarza się, no.. Ja nożyczkami najczęściej okaleczałam liście

Jak już pisałam w moim wątku - nadrobiłam zaległości w Twoim

- zauważyłam, że masz 'Filipka'

- Herbaciany bardzo ciekawy, ja jakoś nie mogę trafić na taki okaz.. Zresztą miejsca też już brak hmm.. musi mi wystarczyć podglądanie Twojego

- Napisz koniecznie, czy po zmianie wody nie osadza Ci się nalot na korze

__________________edit
Fajnie wygląda moczenie Vand w słoikach

Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
- Dufin
a mnie się wydawało, ze korzonki rosną od końca a nie od nasady bo tam jest przecież stożek wzrostu
No zobaczymy jak to będzie, ale mam ochotę dać sobie w twarz
Vandy podobno niechętnie wypuszczają nowe korzonki a tym bardziej się z nich cieszyłam, bo kilka musiałam usunąć.. ehh.. Polak mądry po szkodzie ;)
Co do wody, chyba zaprzestanę tej metody :/ Korzenie z wierzchu robią się brzydko brązowe, wiec przegotowywanie i odstanie krakowskiej wody nie jest chyba najlepszym wyjściem :/ Ewentualnie spróbuję jeszcze pół na pół z wodą destylowaną.. Problem jest taki, ze kiedy wracam do krk storczyki czasem "na już" trzeba podlać a do marketu po wodę mam trochę drogi, nie mówiąc już o tym, że trzeba tachać 5l baniak ;] wiec chciałam mieć w jednej butelce wodę przegotowaną i odstaną na takie sytuacje awaryjne, kiedy nie chce mi się "na już" lecieć do sklepu po wodę, ale wygląda na to, że byłoby mi za dobrze ;)
Jeszcze myślę nad kupieniem dzbanka filtrującego bo w domu daje radę, aczkolwiek tam mamy tez pewnie lepsza wodę

Co do wody, chyba zaprzestanę tej metody :/ Korzenie z wierzchu robią się brzydko brązowe, wiec przegotowywanie i odstanie krakowskiej wody nie jest chyba najlepszym wyjściem :/ Ewentualnie spróbuję jeszcze pół na pół z wodą destylowaną.. Problem jest taki, ze kiedy wracam do krk storczyki czasem "na już" trzeba podlać a do marketu po wodę mam trochę drogi, nie mówiąc już o tym, że trzeba tachać 5l baniak ;] wiec chciałam mieć w jednej butelce wodę przegotowaną i odstaną na takie sytuacje awaryjne, kiedy nie chce mi się "na już" lecieć do sklepu po wodę, ale wygląda na to, że byłoby mi za dobrze ;)
Jeszcze myślę nad kupieniem dzbanka filtrującego bo w domu daje radę, aczkolwiek tam mamy tez pewnie lepsza wodę

- 3velyna
- 500p
- Od: 21 mar 2012, o 20:31
Co do dzbanka, to posiadam. Przefiltrowanej wody używam do uzupełniania świeczników. Powiem Ci, że po kilku napełnieniach pozostają widoczne osady, przypominające kamień, ale jeśli się je szybko wyczyści, to schodzą bez problemu. Także myślę, że to pozostałości po minerałach, a nie soli. Dopiero jak się zaniedba, to trzeba wyczyścić chemią 

Pozdrawiam! Ewelina
- Dufin
Wiem, ze dzbanki tez nie są idealne ale miałam zamiar przegotowywaną wodę przefiltrowywać a ewentualnie jeszcze odstawiać na jakiś czas 

- wiolamanka
- Od: 16 cze 2012, o 20:12
Aniu
Nie martw się Vandzia sobie poradzi
Ja swoje storczyki tez podlewam wodą z dzbanka filtrujacego
Nie martw się Vandzia sobie poradzi

Ja swoje storczyki tez podlewam wodą z dzbanka filtrujacego

Wandzie dobre bybyło, szczególnie taką małą położyć na keramzycie zalanym wodą, żeby miała więcej wilgoci, korzenie po obcięciu trzeba zasypać suchym,sproszkowanym węglem drzewnym lub mielonym cynamonem. Keramzyt powinien być przegotowany w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości octu. Gdześ to czytałem przy uprawie storczyków w seramisie lub keramzycie, trzeba bybło poszukać.
powodzenia

Pozdrawiam Stefanek
- Dufin
Wiolu mam nadzieję, ze będzie tak jak mówisz
stefanek ale korzonki vand są bardzo wrażliwe na gnicie, więc wolę nie ryzykować z keramzytem, bo nie chcę aby miały kontakt z wodą. Stoją sobie póki co w słoiczkach, na dnie których jest niewielka ilość wody. Myślę, ze skoro wypuszczają korzonki, to warunki te im odpowiadają
Jedyne co mnie martwi to to, że mam dość ciemny pokój a Vandy są zdecydowanie ciepłolubne :/

stefanek ale korzonki vand są bardzo wrażliwe na gnicie, więc wolę nie ryzykować z keramzytem, bo nie chcę aby miały kontakt z wodą. Stoją sobie póki co w słoiczkach, na dnie których jest niewielka ilość wody. Myślę, ze skoro wypuszczają korzonki, to warunki te im odpowiadają

- Karnova
- 1000p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Nie załamuj się
reszta Twoich pupilów rośnie ładnie i zdrowo więc i Vanda się nie pogniewa a może wypuści jeszcze nowe korzonki ku Twej uciesze;:215
Głowa do góry

Głowa do góry

"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova