Przedwiośnie na wsi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przedwiośnie na wsi

Post »

Marysiu przestały przychodzić mi powiadomienia na pocztę i widzę, że i innym też więc szukam znajome ogrody po postach. Masz dzisiaj nostalgiczny nastrój...pasujący do środy popielcowej :wink: Znowu zmieniłas avatarek :)
Nie miałam jeszcze przypadku poparzenia przez cukinię i nie zrezygnuję z niej bo to jedyne warzywo które rosło u mnie bezproblemowo ;:224
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

aaaaa..Marysiu, bo dwie rzeczy zapomniałam: po pierwsze, gratuluję pierwszych wschodów! A po drugie, pochwalisz się, co kupiłaś z krzewów? :wink:
Ja cukinię w zeszłym roku miałam w dużej obfitości i nie uczulała mnie, już prędzej ogórki, ale to nie tyle uczulenie co kontaktowe podrażnienie ostrymi włoskami, z czego wnioskuję, że i pasternak powinien być dla mnie bezpieczny
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kojarzy mi się jakaś lekka kontaktowa pokrzywka pocukiniowa, zdaje się, że ona ma na łodygach i na liściach takie drażniące włoski.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Na pewno nie wszystkich rośliny drażnią, widocznie ja z tych delikatnych ;:306 Po prostu napisałam takie moje spostrzeżenie i doświadczenie, teraz bardziej skłaniam się do powiedzenia, że liście pasternaku były powodem uczulenia. Ja już nie ryzykuję nie sadzę, leczenie było długie i drogie. W sezonie zjadłoby się smażoną cukinię z własnego ogrodu, ale od kilku lat wolę iść kupić gotowca :lol:
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Marysiu ja jeszcze o pasternaku ,mimo że go lubię muszę uważać co dodaję do zupy i sprawdzam kupując bo Karolina jest na niego uczulona po co dziecku przysparzać kłopotów ale osobiście - pieczony pycha ;:215
Marysiu coś dzisiaj humor pod zdechłym Azorkiem czyżby pogoda nie nastrajała i katar z przeziębieniem na poty dobre grzane ;:136
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
henecio
200p
200p
Od: 16 lut 2012, o 13:51

Post »

MaGorzatka pisze: Marysiu - z Tobą to ja chętnie dam się przymknąć do wyjaśnienia. Zwłaszcza, że w maju 1982 już na Mogilskiej przesiedziałam 48 godzin! Ale nie za nasiona.
:wit MaGorzatko, moje wielkie uznanie. Mój mąż zaraz po wprowadzeniu stanu wojennego w 1981r też na Mogilskiej siedział. Syna kilka dni przed maturą w maju 1987r koło UJ też na 48 godzin zgarnęli ;:145 .Mnie się udało. Jestem dumna, z naszej rodziny ;:138 .
Mnie nic nie powschodziło , bo jeszcze nic nie posiałam. ;:3
ciocia Dorota
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Jestem i ja, sprawdzam czy śledzik będzie mi już dzialal. :wit
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Izo ja nie dużo, ale sieję pasternak i głównie do sałatki jarzynowej dodaję - lubię :lol:
Dorotko ciekawostka! ja zauważyłam, że jest dzień że np jak się sparzę pokrzywą to mam straszną pokrzywkę na skórze, a czasem przechodzi bez bólu :oops: myślę, że to od wielu czynników zależy od słońca i od tego co się jadło też ;:219
Zosiu chciałabym być prorokiem pomagałabym ludziom :oops: zmienię nie wiem kiedy ale zmienię ;:196
Ewuniu wczoraj byłą jazda, zgłosiła i dopiero dzisiaj w nocy mi przywrócili powiadomienia ;:108 Cóż w końcu jest środa popielcowa ;:196
Pat kolejny akant wyszedł ;:138 , a kupiłam ... no dobra: dwa pięciorniki różowy i żółty , dziurawiec barwierski, guzikowiec zachodni, krzewuszka Variegata i można było łączyć z drugim sprzedawcą to dokupiłam jabłoń odm. z Wileńszczyzny i brzoskwinię Saturn :D
Małgosiu przeczytaj proszę co napisałam Dorotce :D

I też nie wyobrażam sobie ogrodu bez cukinii już czekam na jej owoce. Tym bardziej że niektóre rośliny są bardzo cukiniodajne ;:333
Dorotko trudno dyskutować z uczuleniami jak są trzeba unikać i nie narażać się ;:108
Marysiu a czym jej to uczulenie objawia i jak doszliście do tego? Tak pogoda nie nastraja do radości , w Krakowie sypał śnieg.
Zrobiłam dzisiaj zakupy i przy okazji pokupowałam różne takie do siewu L wielodoniczki, podstawki i pojedyncze doniczki z podstawkami, dokupiłam świeżą ziemię i dwie begonie zwisające białą i czerwoną.
ciociu Dorotko to i nie miało prawa wzejść.
Ja coraz bardziej nerwowo przebieram w nasionach/ które w lutym będę siaćObrazek
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

henecio pisze:
MaGorzatka pisze: Marysiu - z Tobą to ja chętnie dam się przymknąć do wyjaśnienia. Zwłaszcza, że w maju 1982 już na Mogilskiej przesiedziałam 48 godzin! Ale nie za nasiona.
:wit MaGorzatko, moje wielkie uznanie. Mój mąż zaraz po wprowadzeniu stanu wojennego w 1981r też na Mogilskiej siedział. Syna kilka dni przed maturą w maju 1987r koło UJ też na 48 godzin zgarnęli ;:145 .Mnie się udało
Dorotko, to chyba Ci się NIE UDAŁO! ;:306 ;:306 ;:306
A serio - to dziękuję za uznanie :) Miałam wtedy 20 lat i PRZED nie zdawałam sobie sprawy z niczego, ale PO już ze wszystkiego.
henecio
200p
200p
Od: 16 lut 2012, o 13:51

Post »

:wit Mnie uświadomiono już wcześniej.
ciocia Dorota
Awatar użytkownika
Ranczowiczka
200p
200p
Od: 2 gru 2012, o 13:47

Post »

Witam to ja jeszcze raz o pasternaku wiem,wiem że już nudzę ale podzielę się wiedzą którą posiadam, po pierwsze pasternak to nie nie nie....... pietruszka tylko z wyglądu ją przypomina a wartości odżywcze moją bardzo różniące się od siebie, tak że na chłopa rozum ;:124 że tak powiem jedno drugim nie zastąpimy.Rosół bez pietruszki już nie jest rosołem tylko zupą warzywną a co do parzenia to zgadza się ,można się nim poparzyć ale tylko nacią i to w gorące słoneczne dni .Ja go sadzę w takim miejscu aby latem mogła sobie koło niego przejść nie dotykając liścia.Na ogórki i cukinie też znalazłam sposób....rękawiczki ale nie jakieś tam zwykłe gumofilce tylko takie oddychające bo prędzej to bym się doczekała grzybicy jak warzyw.Zbieranie warzywek dla mnie teraz to sama przyjemność.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dominiko akurat tutaj jest miejsce na takie mądrości! Nie odczułam akurat skutków podrażnienia skóry przez te warzywa, ale na pewno będę uważać, bo nigdy nie wiadomo. Na pewno długo odczuwam poparzenie pokrzywą, ale i tak ją lubię. Zamroziłam trochę i zrobiłam sobie niedawno zupę, ale przy pierwszych łyżkach drażniła mnie w gardle. Mimo, że sparzona i zmiksowana ;:224
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

No coś ty Marysiu, rozmrożona drażniła gardło? Jesteś jakaś strasznie delikatna :;230
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Marysiu Karolina spuchła jak po pogryzieniu przez osę lub jakiegoś gorszego gada i duszności.Teraz sprawdzam co kupuję ;:108
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Maryś a z tym uczuleniemto jest różnie każdy organizm jest inny i każdy reaguje inaczej... :)
uczulać może nas wszystko nawet gadanie sąsiadki... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”