Ogród Zbyszka i Żanety
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2009, o 15:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Zbyszka i Żanety
Z winogron robię nalewki od kilku lat i są świetne, z pigwy nie robiłem ale za to planuję w przyszłym roku zrobić ze świdosliwy jeśli drzewo obrodzi. 

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pięknie macie, bardzo klimatycznie, żywopłociki, obwódki ładnie ostrzyżone i wypielęgnowane. Podczas takiej jesieni jak tegoroczna miło i zdrowo pracuje się w ogrodzie 

-
Jak dla mnie taka jesień może trwać do wiosny, za zimą nie przepadam 

- Mirabela
- 1000p
- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zbyszku, świdośliwę mam i ja. Jest jeszcze młoda. Jestem ciekawa czy zakwitnie w przyszłym roku. Jadłam owoce z niej , mnie smakowały. Ale z uwagi na zawartość witamin , musiałam ją mieć u siebie. Nie mogę doczekać się krzaku róży pomaszczonej. Nie znalazłam dla niej odpowiedniego miejsca, a może to skład ziemi jej nie odpowiada. Nie kwitła jeszcze. Już postanowiła, że kupię nową krzewinkę , a tą postraszę, że ją usunę może wtedy weźmie się w garść.

-
Mam kilka gatunków róż u siebie ale chyba nie mam do nich "ręki", rosną, kwitna ale tak bez przekonania. Mam jednak taki psychiczny opór przed usuwaniem jakiejkolwiek rośliny z ogródka. Kiedyś posadziłem magnolie wielkokwiatową, nigdy nie zakwitła, liście ma coraz mniejsze co roku jej obiecuję że to jej ostatni rok i........ stoi sobie nadal. 

- MonaeS
- Od: 22 mar 2010, o 22:02
Zbyszku twój ogród jest już przyszykowany do zimy, a ponieważ tak lubisz jesień to ona ciągle trwa i to taka piękna. Ja też nie wyczekuję zimy, ale cieszę się że połowę listopada mamy za sobą, bo to dla mnie najtrudniejszy miesiąc. Jeszcze trochę i dzień będzie się wydłużał.
Czym strzyżesz żywopłoty i bukszpanowe kule? Bardzo podobają mi się te ostatnie. Ile mają lat?
Czym strzyżesz żywopłoty i bukszpanowe kule? Bardzo podobają mi się te ostatnie. Ile mają lat?
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Zbyszku przeczytałam ze piszesz o jakiś niedociągnięciach w ogrodzie szukałam ich ale nie znalazłam.Szpaler piwonii pokazany gdzieś na początku wątku jest super. Ja od kilku lat dokupuję tych pięknych roślin ale ciągle mi mało.
-
Właśnie wyznaczyłem miejsce dla piwonii drzewiastej na którą choruję od dawna, teraz przez zimę będę wybierał 
-- 17 lis 2013, o 14:06 --
Bukszpanowe żywopłoty strzygę mechanicznie ale kule ręcznie nożycami, najpierw dużymi a później małymi aby było ładnie.

-- 17 lis 2013, o 14:06 --
Bukszpanowe żywopłoty strzygę mechanicznie ale kule ręcznie nożycami, najpierw dużymi a później małymi aby było ładnie.
- jola1
Piwonię drzewiastą bardzo Ci polecam .Jest kapryśna i wymaga okrycia ale odwdzięcza się pięknymi kwiatami.U nas w ogrodzie mieliśmy pięć sztuk ale dwie nam przemarzły mimo okrycia jednak to nas nie zniechęca i pewnie dokupimy brakujące.
- Ivona44
- Od: 31 mar 2013, o 14:44
Czyściutko, wszystko wyglancowane jak buty Vito Corleone, super 

Pozdrawiam, Iwona.
-
Jolu czy prawda jest aby w pierwszym roku zerwać wszystkie pąki z piwonii drzewiastej ?
Iwonko bardzo dziękuję za uznanie

Iwonko bardzo dziękuję za uznanie

- jola1
Zbyszku ja ze swoich nie obrywałam, kupiłam maleństwa , miały ok 10-12 cm wysokości, późną jesienią, nie sadziliśmy ich na miejsce docelowe bo było już późno, były zadołowane i okryte a wiosną trafiły na miejsce stałe, kwitły każda jednym kwiatem i nie zauważyłam żeby to ich za bardzo wysiliło.
-
Czym zabezpieczasz piwonie na zimę? Ja co prawda mam w chwili obecnej takie zwykłe chińskie i nigdy ich nie okrywałem i czytałem ze te drzewiaste tez tego nie wymagają ?
-
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Zbyszku ja nigdy piwoni nie zabezpieczam , 

-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Zbyszku! Ja też lubię jesienne prace, szczególnie, jak pogoda taka, jak była jeszcze niedawno. W Twoim jesiennym ogrodzie zwróciłam uwagę na wspaniałe żywopłoty i czarną ziemię, jak ja Ci jej zazdroszczę...