Marpy kwiatki i rabatki cz.IV
- anabuko1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Marpy kwiatki i rabatki cz.IV
Piękne,kolorowe,kwitnące lato pokazałaś,,,liliowce piękne ,zwłaszcza ten na 4 fotce,,,,miodzio 

-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie o wiośnie tylko ptaki mówią, poza tym raczej zimowo
.
Jeśli chodzi o słodkie na szybko to przekonałam się do muffin, ostatnio kręcę orzechowe.
Nie tak za dużo jak blacha ciasta na niewielu domowników i "upłynniam"zapas wyłupanych orzechów.
Korzystam też z dobrodziejstwa silikonowych (lidlowych) foremek - jaka do wygoda.
Maryniu, czy Twój anafalis nie ma ciągot do wykładania się? Muszę chyba trochę przegłodzić swojego.

Jeśli chodzi o słodkie na szybko to przekonałam się do muffin, ostatnio kręcę orzechowe.
Nie tak za dużo jak blacha ciasta na niewielu domowników i "upłynniam"zapas wyłupanych orzechów.
Korzystam też z dobrodziejstwa silikonowych (lidlowych) foremek - jaka do wygoda.
Maryniu, czy Twój anafalis nie ma ciągot do wykładania się? Muszę chyba trochę przegłodzić swojego.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sobota była piękna, niedziela jakby mniej.
Na szczęście pierwsze Twoje niedzielne zdjęcie zmieniło ten dzień.
Na szczęście pierwsze Twoje niedzielne zdjęcie zmieniło ten dzień.

- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
Oż jakie śliczne te przetaczniki
od jakiej ilości zaczynałas, że masz ich tak dużo? Ja sobie skromnie zamówiłam jeden bo nie wiem jak mi pójdzie
czy ja kiedyś dorównam Waszym pięknym ogrodom?

- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Jadziu - witaj u mnie po raz pierwszy
nazbierałam przez lata trochę roślin ale u mnie to trwało 30 lat! Nasze młode Koleżanki z FO , też już mają to samo w swoich często młodziutkich ogródkach
Era samych iglaczków i trawniczków , minęła...
Aniu - ja powracam do liliowców przez lata traktowałam je po macoszemu i tylko kilka miałam od lat.Teraz troszkę przybyło mi ich ale takich "normalnych" nie lubię tych mocno "falbaniastych"
Elsi - witaj!
dziękuję za przepis :)na pewno wykorzystam ! wczoraj robiłam murzynka ,przerwał mi pracę telefon no i zamiast 2 szklanek mąki dodałam jedną/ druga odmierzona została/
Nawet się udał,ale trochę za niski więc podzieliłam na pół i skleiłam jagodowym dżemem i mój honor został uratowany...M bardzo smakował...
.Co do anafalisa to ja go przesadziłam latem na lepsze miejsce bo dotychczas był wciśnięty w kącie i sobie rósł jak chciał .Nigdy nie był nawożony ale i był byle jaki...Widzę,że ładny krzaczek z niego się zrobił w nowym miejscu .
Comciu wiem,wiem ,że ją lubisz
wróciłam zobaczyć jakie to pierwsze zdjęcie było ...U mnie niedziela też paskudna była w nocy lekki mróz.Nieśmiało zagląda słoneczko! Jutro ma być cieplej u mnie.
Ewo w - przetaczników mam kilka różnych i niektóre " weroniczki" mam od lat taka była ich obiegowa nazwa
.Ogrody Ewciu szybko się zapełniają jest taki wybór roślin ,że ani się obejrzysz jak Ci zacznie miejsca brakować...
czy to się Wam podoba czy nie jeszcze trochę wspominiek mam bo świeżych - brak!
zanim znów zakwitną...
trawy i trawki , paprocie moje ukochane nie od roku czy dwóch ...pierwsze przywoziłam z lasu ,z czasem wymieniłam je na nowoczesne , jakie zaczęły się pokazywać w handlu ..kłopot tylko bo tamte były na ogół nn a te nazwane tylko nazwy się w głowie mieszają ...

a w cieniu moje miejsce odpoczynku i dumania ,ulubiona huśtawka własnoręcznie wykonana przed laty przez M

cdn...

Aniu - ja powracam do liliowców przez lata traktowałam je po macoszemu i tylko kilka miałam od lat.Teraz troszkę przybyło mi ich ale takich "normalnych" nie lubię tych mocno "falbaniastych"

Elsi - witaj!

Comciu wiem,wiem ,że ją lubisz

Ewo w - przetaczników mam kilka różnych i niektóre " weroniczki" mam od lat taka była ich obiegowa nazwa

czy to się Wam podoba czy nie jeszcze trochę wspominiek mam bo świeżych - brak!

zanim znów zakwitną...
trawy i trawki , paprocie moje ukochane nie od roku czy dwóch ...pierwsze przywoziłam z lasu ,z czasem wymieniłam je na nowoczesne , jakie zaczęły się pokazywać w handlu ..kłopot tylko bo tamte były na ogół nn a te nazwane tylko nazwy się w głowie mieszają ...

a w cieniu moje miejsce odpoczynku i dumania ,ulubiona huśtawka własnoręcznie wykonana przed laty przez M

cdn...

Witaj w ten słoneczny dzień
Piękny ten Twój miszmasz
i widzę,że masz przetaczniki własnie zastanawiam się czy nabyć je do mojego ogródka, czy też nie, bardzo mi się podobają, ale wyglądają na dość duże rośliny i pewnie potrzebują więcej miejsca.

pozdrawiam Ela
- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
To jest dziewiczy ogród Maryni -piękności.

- marpa
Elu przetaczniki są i wysokie do 100 cm - przetacznik długolistny / veronica longifolia/ niebieskie i białe i one troszkę miejsca potrzebują ale bez przesady a poza tym zawsze można ich ograniczyć przy użyciu szpadla! Ale nie są to rośliny rozłażące się samopas.I myślę,że zawsze można je wcisnąć w ogródku. Ale są i średnie i niskie teraz nowe odmiany ale np.przetacznik kłosowy / veronica spicata/nie rośnie taki wysoki ok.3o-40 cm i tu już większa gama kolorów ,niebieski,różowy w odcieniach , biały i tymi można podsadzić wyższe byliny, róże itd...Wybór jest duży i na pewno spotkasz taki,który Ci się spodoba !
Dziękuję za odwiedziny!

Miło,że wpadłaś !
Dziękuję za odwiedziny!

Jolu - ten "dziewiczy" mi się podoba!lojka 63 pisze:.."To jest dziewiczy ogród Maryni ..."

Miło,że wpadłaś !
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To ja przysiadam na huśtawce i się nie ruszam do wiosny. 

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- marpa
Będzie mi miło Grażynko - najlepsza jest pozycja horyzontalna i lekkie bujanie!

- marpa
Zanosi się na to, że dzisiaj zwizytuję swoje włości działkowe i spróbuję coś zrobić.Pierwsze będzie obcinanie suchych traw , mam do przesadzenia spory bukszpan z sąsiedniej działki ale pewno ziemia zamarznięta będzie i szpadla nie wbiję no i inne wykopki bym miała ale to chyba nie wypali...
Czas jakiś taki dziwny mimo wszystko jest ..niby słońce a przymrozki spore zapowiadają wypadałoby coś zrobić bo ręce świerzbią ale na wszystko jakby za wcześnie ...ani odkrywać ani przycinać ze 100% pewnością...
więc jeszcze wspomnę co nieco...zanim znów zakwitną...

cdn...

więc jeszcze wspomnę co nieco...zanim znów zakwitną...

cdn...

Dzień dobry Maryniu. Dziękuję za poradę w sprawie przetaczników - już szukałam w internecie i zapewne skuszę się na nie - masz rację zawsze przesadzić, myślę że warto spróbować. 

pozdrawiam Ela
- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
Przepiękne zakątki a ostatnie zdjęcie 

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przesadzanie jeszcze wciąż nie wchodzi w grę, ale dzisiaj przycinałam powojniki i hortensje, pozbierałam trochę patyków i gałęzi, które opadły w czasie zimy. Jutro pewnie nie będę mogła się ruszyć, ale jestem zadowolona.
- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
Marysiu taki właśnie chciałbym mieć na "Starej górce" ale to mi lata zejdzie zanim się doczekam i nie wiem czy to u mnie możliwe bo mam mnóstwo nornic poradź czy poświęcać roślinki do tego mam nie ogrodzone i buszują tam sarenki z jelonkiem bo ociera rogi o drzewka do tego ślimacza rodzina,no i czasem zajączek co ty na to tylko nie mów mi że szkoda roboty tak o tym ogrodzie marzę właśnie takim dziewiczym żeby on był dla mnie nie ja dla niego.A jakby w takim kwitnącym udało się moich szkodników na zdjęciu przyłapać ale by był widok...