Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715 (część II)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715 (część II)

Post »

Jejku, jak ten czas leci (już ponad tydzień zleciał jak ostatnio tu pisałam) tak się zamotałam w tych różach wciąż oglądając, przebierając i wybierając, teraz jeszcze na dodatek w bylinach, których zamawiać w tym roku nie miałam ;:223, że niedługo przegapiałabym wiosenkę w domu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ten to moja duma, a jak pachnie, normalnie szok ( i będzie jeszcze jeden, z jednej cebulki :heja )
Obrazek

tu zbliżenie, trochę kiepskiej jakości, bo w domu było już za ciemno jak wróciłam z pracy, choć na dworze jeszcze w miarę
Obrazek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Witaj Ilonko......poczynania wiosenne w pełni....jak tak podczytuję wasze działania to czuję, ze mam ogromne tyły....muszę ruszyć z zakupami nasion.....
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiosennie i pachnąco się zrobiło ;:138
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Kwitnące pierwiosnki, hiacynty... piękna wiosenka zawitała do Twojego domu. U mnie sypie śnieg. Dla roślinek to dodatkowe zabezpieczenie, ale ja mam go już dość. Nie lubię zimy!
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

ilona2715 pisze:Jejku, jak ten czas leci (już ponad tydzień zleciał jak ostatnio tu pisałam) tak się zamotałam w tych różach wciąż oglądając, przebierając i wybierając, teraz jeszcze na dodatek w bylinach, których zamawiać w tym roku nie miałam ;:223, że niedługo przegapiałabym wiosenkę w domu
:wit Ilonka szczęściara jesteś :;230 tak się zamotać :;230
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Prześliczną masz wiosnę w domu, Iwonko! Takich akcentów na przednówku nam trzeba :)
Pozdrawiam serdecznie! :)
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32

Post »

Slicznie u Ciebie!! Tak wiosennie i kolorowo. Ta szybko Ci zakwitł hiacynt?!

Bardzo piękny!! Możesz dać kilka podpowiedzi co zrobić by mieć taki sam?!
Awatar użytkownika
E-wa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 paź 2012, o 14:26

Post »

Sliczne te Twoje kwiaty...trochę wiosny widać przy nich tej zimy :heja aż zapachniało wiosną ;:138

niestety mój "dzidziuś jedynak " usycha ;:131 i co ja mam z nim zrobić ;:145
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, ja w tym roku po raz pierwszy jestem w miarę na bieżąco, jeśli chodzi o nasionka, nawet wstrzymałam się z tym sianiem o tydzień (do tej soboty), bo troszkę się jednak bałam, że ciut za wcześnie. Ale teraz tylko kilka, reszta znacznie później.

Iwonko, dzięki ;:196

Halinko, fakt w domu powiało wiosenką, ale za oknem brrr, ja też mam już serdecznie dosyć tej zimy, dobrze, że chociaż nasze roślinki mają tą puchową pierzynkę, a jest jej naprawdę sporo.

Majka mówisz, że szczęściara, no może z tego względu, że znów tydzień bliżej do wiosny, natomiast z tym zamotaniem, to już nieco gorzej, w końcu musiałam klepnąć, bo wciąż miałam inne wizje, a w zasadzie "szersze" wizje, ale musiałam stonować, bo poszłabym z torbami :;230. I tak oto lista moich chciejstw znów uległa nieco zmianie ;:223, póki co brakuje mi tylko jedna pnąca, ale jak nie teraz to wezmę na jesień.

na nowej rabacie na pewno będą

Pashminka
Leonardo da Vinci
William Szekspir
Kosmos
Marseliborg Castle
Boule de Neigre
Marjorie Marshall
Easy Does It
Kronprinsesse Mary
Summer Song
Queen of Bermuda
miała być jeszcze Chandos Beauty, ale póki, co jest niedostępna ;:223 a po zapłaceniu wszystkiego zobaczę czy moja rabatka się nie rozszerzy :;230

na pergolach
Edenka i Penny Lane
Schneewalzer i ?

cóż pozostałe, które wymieniłam poprzednio, jako bliskie memu sercu, pozostaną na razie w sferze marzeń, choć nie do końca, gdyż wybierałam podobne, teraz czekanie, na to, by ujrzeć to, co wykombinowałam :;230

Agnieszko, potrzeba, potrzeba, ale ja chcę już te na dworze ;:223

Piotrek, dzięki ;:196, tego hiacynta kupiłam już jakiś czas temu posadzonego w doniczce, miał tylko liście i nawet przez myśl mi nie przyszło, że będzie taki cudny, poprzednie lata miałam słabe mizeroty. Myślę, że to kwestia odmiany, poza tym cała cebulka jest na wierchu, a w ziemi tylko korzonki, to też może mieć wpływ.

Ewka tę cebulkę przesusz (tylko nie na wiór :;230 ), potem zetnij pozostałości, wyjmij z ziemi i przechowaj do jesieni, możesz potem znów wsadzić do doniczki i spróbować wyhodować nowego kwiatka. Może ktoś ma inny patent, ja zawsze po przesuszeniu, wkładam cebulkę do ziemi i mam ich co rok więcej. Możesz spróbować na balkonie, ale nie wiem czy będąc nawet w większej doniczce (żeby wokół miała dość dużo ziemi) nie przemarznie, jednak to nie to samo co w gruncie.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Ilonka,
:;230 ładne odmiany wybrałaś, może rabatki same się poszerzą :;230 dla takiej świty. ;:oj
Jak zmienisz zadnie po pierwszym sezonie, to znowu będzie kombinowanie :;230
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

ILONKO widzę, że Różanka rośnie w ilość....ja też się przymierzam do róż ale jeszcze do końca nie mam sprecyzowanego miejsca dla nich, więc na razie tylko Was podczytuję i podglądam....ziemi nie mam jeszcze uprawionej więc nie pójdę na żywioł....
a jakie nasionka już masz w ziemi :?:
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Piękne te prymule - kupowałam dwa lata temu - przesadziłam do ogrodu i nie wyszły ;:145 . Ten hiacynt musi zabójczo pachnieć .
Róże są piękne ,ale w tym roku jeszcze ich nie kupię :roll:
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Witaj Ilonko :D jak cudnie u Ciebie. :D ;:138 Pozdrawiam
Awatar użytkownika
E-wa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 paź 2012, o 14:26

Post »

Dzięki za info :) tylko od czasu Twojej odpowiedzi zastanawiam sie jaka cebulke mam przesuszyć ? No bo te cebulke hiacynta ja kupilam w ziemi ,przesadziłam ja do doniczki,po srodku wyrosł mi kwiat ktory wysłałam ci na fotce i po jakis 10-14 dniach usechł mi własnie ten wyrośniety biały pachnacy kwiat,a zielone czesci nie usychaja,nawet rosna dalej na wysokosc z tej cebulki a w miejsce tego białego kwiatka co usechl a rosł po srodku zielonego teraz wyrasta cos wysokiego i tez zielone,a kwiat był biały ;:223 chyba będę musiała zrobic mu kolejna fotke i ci wysłać. :uszy
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki kobietki, sorry, że dopiero dziś odpowiadam, ale "siedziałam" ostatnio nad liliami i próbowałam dopasować im nazwy ;:223 po prostu masakra.

Majka, aż się boję myśleć, czy ta rabatka się czasami 'tak przypadkowo" nie powiększy, póki co zrobiłam zarys, na razie na zdjęciach, gdzie ma być i jak ma mniej więcej wyglądać, róże będą kwitły na tle tego żarnowca. Na drugim zdjęciu widać dokładniej, poprzednia różanka (jesienna) jest na tym podwyższeniu, gdzie stoliczek, który zasłania zejście. Tu ma stanąć pergola, oczywiście z różami i będzie przejście z jednej różanki do drugiej. Na trzecim zdjęciu róże pod puchową pierzynką (niektóre dołki jeszcze puste), ale tu widać ten uskok.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krysiu ja dopiero dzisiaj robiłam pierwsze wysiewy, do ziemi poszła kobea, cleome, heliotrop, bieluń, doświadczalnie (bo za szybko) kilka innych, żeby zobaczyć, co z tego będzie, ale nasionka jeszcze mam, to w odpowiednim czasie powtórzę.

Ewka z tymi "pędzonymi' doniczkowymi to tak różnie bywa jak się je wsadzi do ziemi raz dają radę, innym raz ślad po nich ginie. Masz rację ten hiacynt pachnie zabójczo, szkoda, że zapachu nie da się opisać, właśnie zakwitł drugi, a ja zapomniałam o fotce ;:223

Aniu, Beatko, dziękuję za odwiedzinki ;:196, muszę przy czasie wpaśc i do Was ;:108

Ewuniu wstaw koniecznie, skoro liście nie usychają, to może ta cebulka będzie miała jeszcze jednego kwiatka?

A teraz dla wszystkich wyczekujących z utęsknieniem nadejścia wiosny, kilka (naście :;230 ) umilaczy (co ostatnio stało się tradycją na forum) w postaci, nie nie róż a moich lilii, jak już wspominałam, próbowałam dopasować im nazwy, ale po 3 dniach sie poddałam. Niektóre są tak podobne, że nie idzie ich rozróżnić, ale może specjaliści od nich, jak oczywiście tu trafią w razie czego mnie poprawią.

Najpierw te, których nazw jestem pewna, chociaż nigdy nic nie wiadomo :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek