Ogórki gruntowe-cz.1 uprawa,choroby,szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

ketjow pisze: Z prognoz długoterminowych wynika, że w nocy spodziewane są spadki temperatur do 2 stopni.

Jeśli będzie tak niska temperatura (odpukać w niemalowane) to ja będę przykrywać i znowu agrowłóknina "pójdzie w ruch" :roll:

pozdrawiam
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja już okryłam pomidory i fasolkę, ogórki chyba zostawię w spokoju.
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogórki gruntowe

Post »

niedobry pisze:Witam i pytam :)...bo się już martwię...ile czasu wschodzą ogóreczki ja swoich kilka ładnych paczek nasionek moczyłem w mleku dobę... część wysiałem podwłókninę białą częśc nie żeby porównać...kupiłem im dwie drewniane ścianki o szerokości 4 metrów by je od wschodu i zachodu chronić przed wiatrem i ogrodziłem je czarną włóniną...może zrobiłem im za duży obszar tj. 4 x 15 no nie wiem już sam...siałem je 15-go...no pomóżcie
Zależy to od temperatury. Gdy gleba ma około 20stopni to wychodzą do 4 dni. Gdy jest zimno (a w tym roku jest) to mogą wschodzić 2 tygodnie. Jeśli się niecierpliwisz to rozgrzeb ziemię i zobacz.
Jeśli są całe, nie zmieniły koloru itp. to po prostu jeszcze zaczekaj. Upewnisz się przynajmniej, że nic im się nie stało.
niedobry
200p
200p
Od: 26 kwie 2008, o 14:35

Post »

dobry pomysł... dzięki dziewczyny...jak nie wylezą do końca tygodnia to podłubię :*
gosia1228
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 gru 2008, o 16:48

Post »

witam :lol: ja również mam problem z ogórami wysiałam 15 i nic się nie pokazało w poniedziałek rozgrzebałam ziemię i znalazłam bardzo mało nasionek a te które zostały w środku miały białe robaczki tzn.takie białe glizdki przegracowałam cały zagon i posiałam jeszcze raz czy ktoś miał taką sytułację pomocy :cry:
gosia1228
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Ja zawsze wysiewam ogórki do doniczek a potem wysadzam do gruntu

w tym roku zrobiłam też podpory, żeby nie leżały na ziemi a wygląda to tak:

Obrazek
Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p
Od: 30 mar 2009, o 22:46

Post »

hej Magdo , ładnie i estetycznie to wygląda ale to chyba nie wystarczy. nie chcę cię straszyć ale ogóry rosną wysokie i u góry tak na wysokości 1,50 cm też rosną im owoce. pamiętam jak to wyglądało u mojego niedoszłego teście w szklarence- wszystkie na sznurkach jestem dość wysoka a one były ponad moją głową.... więc pomyśl o podwyższeniu konstrukcji. chociaż na skrajnych końcach a pomiędzy sznurek albo drut;D
Fiołki w fiolecie ukryte w zieleni ,Szukały wiosennych, wonnych promieni.
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród
Awatar użytkownika
kobieta56
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 cze 2007, o 17:38

Post »

Mam pytanko
czy mogę przykryć czarną agrowłókniną ogórki,fasolkę,może i pomidorki
przed tymi chłodami .
Pozdrawiam
Wanda
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

Pewno że możesz :) tylko rankiem zrzuć ją z roślin aby światło miały.
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
lotta
500p
500p

Post »

gosia1228 pisze:witam :lol: ja również mam problem z ogórami wysiałam 15 i nic się nie pokazało w poniedziałek rozgrzebałam ziemię i znalazłam bardzo mało nasionek a te które zostały w środku miały białe robaczki tzn.takie białe glizdki przegracowałam cały zagon i posiałam jeszcze raz czy ktoś miał taką sytułację pomocy :cry:
To najprawdopodobniej śmietka kiełkówka. Następne nasiona zapraw przeciwko szkodnikom (np.Super Homai lub inną zaprawą owadobójczą).
Aha, już posiałaś - to może tym razem szkodnik je ominie...
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kobitki kochane... w tym roku mam ogórki w skrzynkach na balkonie. Na razie roślinki ładnie rosną (Odys). Nie śmiać się ! Niedługo rodzę i nie widzi mi się latanie z konewką po ogródku ;) Skrzynki są obwiązane sznurkami, które idą pod skrzynką, potem do poręczy balkonu i wracają pod skrzynkę. Po tym miały się piąć ogórki. No ale barierkę to mam nieznacznie powyżej pasa, a tu czytam, że ogórasy mają być dużo wyższe... i co w tej sytuacji będzie lepiej zrobić ? Obciąć na pewnej wysokości rośliny czy kombinować z zawijaniem ich na dół ? Bo wyżej nie mam do czego przymocować sznurków, a męża raczej nie zmuszę do dospawania jakichś prętów w rogach balkonu.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tula, faktycznie przy sznurkach w gruncie wyrosną do około 180 cm, i owoce są również na końcach pędów. W skrzynkach, na balkonie chyba takich rozmiarów nie osiągną. Nie wiem jaki i jak długi masz balkon, bo można by pociągnąć wzdłuż po kawałku na obie strony, ewentualnie- o ile masz taką możliwość, mocno przywiązać do balustrady tyczki bambusowe i przeciągnąć sznurki. Aby z tyczek sznurek się nie ześlizgiwał, można obkleić co kilkanaście cm taśmą dwustronnie przylepną.
lotta
500p
500p

Post »

Jeśli odmiana owocuje na pędzie głównym, to się ją przewiesza z powrotem w dół. Gdy na pędzie głównym jest znikoma ilość owoców, to znaczy, że będzie owocować na bocznych - wtedy korzystniej jest obciąć go, gdy dorośnie do końca sznurka. Niestety, nie wiem jak to jest z Odysem.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też nie wiem, jak to jest z Odysem, więc zaczekam i ewentualnie przytnę jeśli będzie owocował na bocznych. Dzięki za podpowiedź. Nie wiedziałam, że one różnie "mają".
Gieniu o tyczkach nie pomyślałam, a to będzie może i do zrobienia... :)
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Jestem przygotowana na podwyższenie konstrukcji w razie czego. Jest ona zrobiona z rurek więc w każdą rurkę mogę wsunąć pręt i podwyższyć tym samym całość ;) W zamyśle chodziło mi o to, żeby chociaż te ogórki przewiesić przez tą konstrukcję, żeby nie rozlazły się mi na cały ogród ;)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”