Ogródek Robaczka cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 3

Post »

Ja też mam takie wrażenie..ten trawnik byłby teraz taki nudny bez ścieżki usłanej różami i lawendą... ;:224
to był rewelacyjny pomysł ;:180, bardzo ożywił trawniczek.
Kasiu obawiam się, że za rok floksy będziesz przesadzać, bo jak na moje oko, to one bedą miały koło metra wysokości, więc na dróżce mogą zawadzać ;:224
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Kasiu rabaty wzdłuż trawnika cudne :)
Początkowo chciałam skopiować, ale u mnie ścieżynka krótsza i nie chcę dzieciakom zabierać miejsca do hasania :D Może w przyszłości jak dorosną ;:108
Pozdrawiam wakacyjnie ;)
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

ojej Kasiu ale kolorowo! ;:oj i ścieżka wygląda wręcz rewelacyjnie!!!! ;:oj
no i te róże......ojej ;:173
a to jest Climbing Rosa, bo ma ciemniejszy kolor niż R.U no i jest jak moja ;:196
zapach ma obłędny, nic jej nie chwyta - róża cudo! ;:oj
aha i jeszcze jedno - ona jest jadalna, ta konfiturka, którą ode mnie dostałaś to właśnie z niej.......zresztą takie właśnie rozkwitnięte są najlepsze na konfiturkę, albo na syrop albo jako dodatek do ciasta, powidełek śliwkowych - które robię no pyszności :uszy
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Reniu, dziękuję ;:196
Dorotko, te róże to okrywowe Heidetraum - sadzonki mam od Ewy/Gloriadei. Posadzilam je wiosną, pięknie się rozrosły, kwitną nieprzerwanie, nie wymagają żadnych zabiegów pielęgnacyjnych, a kolor mają piękny, mocno amarantowy. Powojniki sadzilam dosyć gęsto, chciałam zeby kwitly naprzemiennie. Na razie są malutkie ale liczę się z tym, ze będę musiała przesadzać w przyszłym roku. Tak czy inaczej, clemków nigdy za wiele :uszy
Aniu, pierwszy raz w życiu siałam, może to szczęście początkującego? A może po prostu siałam na krążkach torfowych :;230 O nich już kilka razy pisałam, świetna sprawa do wysiewów, polecam! ;:333
Aguś, dziękuje za odwiedziny! ;:196 pisałam powyżej o clemkach, nawozy daję wiosną, a potem w razie potrzeby magiczną siłę. Na uwiąd nie ma rady, a choroby grzybowe teraz to plaga, dopadają większość, te ciągłe deszcze dają się we znaki.. ;:222 jeśli chodzi o Piano, to mogę Ci polecić tą różę, choc mam ją dopiero od wiosny - spisuje się swietnie mimo obecnej pogody. Kwiaty pełne, w kształcie filizanek, zachowują swój kształt do końca, choc z czasem bledną. Te kwiaty ma od tygodnia, a pada u mnie codziennie. To jedna z trzech czerwonych róż u mnie ;:131 rośnie razem
z Amadeuszami, które będę jesienią przesadzać na inna rabatę - widać je na zdjęciu z Indigolette - są u jej stóp. Poza tym mam jeszcze pnącą Santanę w podobnym odcieniu. Lubię takie róże tylko ograniczamy czerowne plamy w ogrodzie i dosadzam fiolety zeby znaleźć wspólny mianownik z resztą, raczej pastelową, jak wiesz ;:131 Skoro lubisz takie kolorki, może spodoba Ci się Pink Don Juan który właśnie zakwitl kolo glicynii w kolorze amarantowo-rubinowym ;:173
Dorotko, cieszę się, ze róża Ci podoba. Te floksy poniżej to jednoroczne, wysiane - miały byc
miniaturkowe, ale wyrosły nieco wyższe... ;:224
Lulka, floksy juz trochę zawadzają, ale to jednoroczne i wyższe nie urosną :uszy
Kasiu, miło mi, ze zaglądasz do mnie na urlopie ;:196 rabaty przy ścieżce planowalam od razu, ale miejsca zajmują sporo. Pozdrawiam serdecznie :wit
Martuś, sadziłam, ze Climbing Rosa ma pojedyncze kwiaty, ale skoro Twoja tez kwitnie w takich bukietach, to ok. Zapach cudny, nie wiedziałam ze smak też ;:oj
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Kasiu, napiszę to co większość Twoich gości........ ścieżka i jej wykończenie jest super. Dobrze, że pokazałaś jakie kwity wsiałaś między kamyczkami, bo już miałam dopytać ;:180 bardzo fajnie to wymyśliłaś.
Czytałam o powojnikach przy parasolce, też czekam na efekt z zarośniętą parasolką i jeszcze okwieconą. Uważam, że ten element w ogrodzie będzie wyjątkowy. Parasolka dalej jest obok ławeczki z pięknym ptaszkiem. ;:108
Awatar użytkownika
katja
500p
500p
Od: 2 paź 2008, o 13:32

Post »

Dziękuję, za miłe przywitanie :wit
Czyli jedna kępka lobelii wyrosła z jednego krążka, tak? Urocze są ;:138
Pozdrawiam
Kasia
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

hehe no pojedyńcze to raczej nie są.....hehe no takie (jakby co to ja później zdjęcie usunę)
Obrazek
a smak.....o rajciu.....najprostsze do zrobienia z niej to syrop czyli płatki układasz ciasno w bardzo małym słoiczku, zasypujesz cukrem i pasteryzujesz koło godzinki......albo konfiturka czyli płatki zasmażone z cukrem i do słoiczków a jak nie chcesz samych do możesz dodać rabarbaru, śliwek, wiśni itd...... ;:196
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Kasiu,Twoja ścieżka burzy mój spokój ;:3 i....zadowolenie z siebie
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejne deszczowe popołudnie... :? Trawnik znowu skoszony tylko w kawałku - to już 3 podejście ;:124
Majka, witaj! Widziałam nowe foty u Ciebie..klękajcie narody, co tam moja ścieżka.. ;:131 Przy ścieżce poz a przypołudnikami i kępą zbyt wysokich floksów posiałam portulakę, właśnie zaczyna kwitnąć. Parasolka coraz mocniej obrasta, passiflora posadzona w pobliżu też na nią włazi ;:oj Będzie wesoło jak zacznie kwitnąć :tan
Kasia, dokładnie, lobelia wysiana na każdym krążku to była malutka kępka, myślałam, że nic z tego nie będzie... Od kwietnia jest w gruncie i tak zwiększyła swoją objętość ;:333
Marta, dzięki za fotkę, to na pewno ta sama róża ;:108 I oczywiście dzięki za przepis, przetestuję! :uszy
Aszka :wit dlaczego burzy Twój nastrój..?Przy takiej pięknej różance jak Twoja nawet najmniejsze kompleksy są nie na miejscu ;:168

To jeszcze kilka świeżych fotek, po deszczu i ...tuż przed deszczem...

The President
Obrazek

Rooguchi
Obrazek

Princess Diana
Obrazek

Rosanna
Obrazek

Krakowiak
Obrazek

Budleia Davidi
Obrazek

Vanilla Fraise
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pięciornik
Obrazek

Rozwar
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tą rabatę poniżej chcę poszerzyć o ok. metr i brzegiem posadzić róże okrywowe - wybrać jeden kolor czy kilka? W tle są jednolite krzewy bądź kremowe pięciorniki, więc myślałam o ciemnoróżowym Heidetraum albo Lovely Fairy..
Wcześniej na tej rabacie, są też budleje i róże Martha - tam chciałabym posadzić coś jaśniejszego i wyższego np. Pastellę i coś jeszcze...kroi mi się w głowie kilka pomysłów, ale jeszcze nie sprecyzowanych. Czekam na propozycje ;:173

Obrazek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Maddy77
500p
500p
Od: 2 maja 2012, o 18:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kasiu dziękuje za Piano ;:196 Piękne zdjęcie ;:180
Rooguchi ;:167 Ja aktualnie szukam żyłki i nigdzie nie mogę dostać ;:223 Princess Diana również ;:215
Różyczki u Ciebie pięknie kwitną mimo deszczowej pogody ;:138
Widoczki ścieżki powalają ;:180
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Kasiu, gdybym miała gdzie zrobić taką ścieżkę.. to z pewnością zgapiłabym Twoją ;:224 :oops: :wink:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Miód na moje serce :D Dziki busz samych róż :wink:
W zeszłym roku kupiłam Ernest Markham-zakwitł w listopadzie ;:223 Jednym kwiatkiem. W tym roku normalnie w czerwcu, burza kwiatów :D Sprawdziłam w miejscu, gdzie zamawiałam, co błękitnie im kwitnie dzwoneczkami-Hanna właśnie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maddy, widziałam Twoje clemki i ich nową pergolkę, za rok u Ciebie będzie tak samo :uszy
Aniu, bardzo dziękuję, jesteś mistrzynią różanych kompozycji, Twój ogród zachwyca rabatami, a na spacery ścieżką zapraszam do mnie ;:196
Ewa, no to strzał w dziesiątkę z tą Hanną, jest fajna - u Jule już szalaje, u mnie dopiero zaczyna ;:131 E. Markham u mnie zakwitł kilkoma kwiatami w maju a teraz cisza ;:174
Więcej różanego buszu dla Ciebie ;:196

Aphrodite - muszę ją pochwalić, świetnie sobie radzi i kwitnie mimo deszczy. W przeciwieństwie do sąsiadki S. Royale, na razie (tfu, tfu) zdrowa ;:131

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pink Don Juan - wspina się po glicynii ;:131

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nostalgie
Obrazek

I nowe nabytki - Marie Antoinette & Jubille Celebration ;:173
Obrazek

Obrazek

Lilia Aktivia & Aspirynka
Obrazek

Obrazek

Lilia Mona Lisa od Ewuni/Rozanki ;:196 & Mini Eden Rose
Obrazek

I moje żółtki - Sophia R. & Candlelight
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Ten przypołudnik na ścieżce - genialny :D
Miałam Cię właśnie pytać o Senteur Royale, ale wyczytałam, że nie jesteś z niej zadowolona, czy tak? Bo chciałam kupić...
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Byłam bardzo niezadowolona z pierwszego kwitnienia Aphrodite. Kwiat jakiś taki zwichrowany.
Teraz już zmieniam zdanie. Jeśli tylko przetrwa zimę to w przyszłym roku będzie piekna. Ta róża była jedną z 3, które najgorzej przezimowały.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”