cantati
Dziękuję za podanie preparatów

Jutro spróbuję zakupić któryś z podanych.
Ja zakupiłem sobie chelat żelaza. Po wsadzeniu w grunt pomidory miały jakieś problemy z brakami (albo przystosowaniem). Parę razy robiłem tym oprysk w połączeniu z siarczanem magnezu. Od pewnego czasu już braków nie widzę, a pomidory zasuwają do góry.aguskac pisze:Też mam takie żółte środki w młodych przyrostach. Na razie tylko w gruncie.
Prysnąć Florovit żelazo??
@Anusiagienia1230 pisze:Aniusia, nie używaj Mospilanu do warzyw- krąży w roslinie przez około 2-3 tyg. To preparat raczej do drzew owocowych wiosną i roslin ozdobnych. Poszukaj czegos o krótkim okresie karencji i działaniu powierzchniowym, kontaktowym, może Karate albo Talstar- ale poczytaj o tych preparatach, bo ja szczegółów nie znam.
Talstar
Toksyczność ostra
LC 50 (drogą oddechową, szczur) >4,94 mg/l/4 godz.
LD 50 (na skórę, królik) > 2000 mg/kg
LD 50 (drogą pokarmową, szczur) =520 mg/kg (działa szkodliwie po połknięciu
Bardzo toksyczny dla pszczół
Mospilan
OSTRA TOKSYCZNOŚĆ:
LC50 (szczura, inhalacja): >3,5 mg/l/4h
LD50 (szczura, skóra): >2000 mg/kg
LD50 (szczura, doustnie): samiec: >1000 mg/kg
OKRES PREWENCJI DLA PSZCZÓŁ (okres zapobiegający zatruciu): NIE DOTYCZY
Karate
LC50 (szczura, inhalacja): >2,07 mg/l
LD50 (szczura, skóra): >2000 mg/kg
LD50 (szczura, doustnie): samiec: 612 mg/kg
Toksyczny dla pszczół.
Szara pleśńkarthyer pisze:Kasia ma nawet pewność co to jest
Ja ma już kupiony ten florovit, siarczan magnezu też mam ... można prysnąć najpierw jednym a potem za kilka godzin drugim?mkwapisz pisze:Ja zakupiłem sobie chelat żelaza. Po wsadzeniu w grunt pomidory miały jakieś problemy z brakami (albo przystosowaniem). Parę razy robiłem tym oprysk w połączeniu z siarczanem magnezu. Od pewnego czasu już braków nie widzę, a pomidory zasuwają do góry.aguskac pisze:Też mam takie żółte środki w młodych przyrostach. Na razie tylko w gruncie. Prysnąć Florovit żelazo??
Najskuteczniejsze jest wietrzenie. Topsin, niby tak, ale jak już złapałeś to świństwo, to znajdź sobie coś o szerszym spektrum, np. coś, co zadziała jednocześnie na zarazę ziemniaka.Slavo pisze:Dziękuję za diagnozę, jakie najskuteczniejsze środki na to? Czy Topsin będzie wystarczający?
karthyer ma rację. Takim opryskiem może być TANOS 50 WG jest środkiem grzybobójczym o działaniu wgłębnym i kontaktowym do stosowania zapobiegawczego lub interwencyjnego ( na zarazę i szarą ).Slavo pisze:Dziękuję za diagnozę, jakie najskuteczniejsze środki na to? Czy Topsin będzie wystarczający?