Storczyk nie kwitnie

Awatar użytkownika
kinia34
200p
200p
Od: 17 wrz 2016, o 15:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Brak kwitnienia

Post »

Witam ,nie kwitły w zeszłym roku wie ktoś dlaczego ,przesyłam zdjęcia
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kinia34
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Np za mało światła, za wysokie temperatury - brak różnicy między dniem, a nocą (powinny mieć chłodniej), za suche powietrze.

Kupiłaś je kwitnące?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
drabcio
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 cze 2016, o 12:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wydaje mi się czy tam są dwie keiki? Korzenie jakieś takie brązowe, co to jest to czarne w doniczce? Kora namoczona czy coś innego?
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42

Post »

Na ostatnim zdjęciu młody ostatni liść wyciągnięty i wąski co by wskazywało na niewystarczającą ilość światła.
Pozdrawiam. Jacek :uszy
Awatar użytkownika
kinia34
200p
200p

Post »

Ten na trzecim zdjęciu kwitł na żółto, chyba zainwestuję w nawilżacz.
Kinia34
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kinia34Stosowałem nawilżacz nastawiany automatycznie kiedy wilgotność spadała do minimum ale u mnie szału nie było, za to paprotka chyba była bardziej zadowolona. W jaki sposób podlewasz storczyki bo wydaje mi się, że trochę mało nowych korzeni ?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kinia34 pamiętaj że na pierwszym miejscu masz światło, dopiero dalej masz temperaturę i wilgotność powietrza. Storczyki chętniej kwitną, kiedy w ciągu roku mają więcej słońca - czyli na bardziej słonecznym stanowisku. Drugim istotnym czynnikiem jest zapewnienie różnicy paru stopni w temperaturze miedzy dniem (cieplej), a nocą (chłodniej).
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
kinia34
200p
200p

Post »

Nalewam wody do oslonek i czekam 15 minut aż korzenie zrobią się zielone jak srebrne zostawiam i stoją na wschodnim oknie w oranżerii skolei mają zbyt intensywnie bo się "palą" a rolety mieliśmy ale wyrzucone mogę spróbować nawozów niskiej dawki
Kinia34
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kinia34 może się czepiam ale patrząc na te Twoje storczyki mam wrażenie, że są trochę zabiedzone. Niewielkie przyrosty nowych korzeni i młodych liści wskazywały by na jakieś braki. Podobne objawy zauważałem na storczykach , które miały za ciemno, przelane i dawno nie nawożone podłoże oraz stały w zbyt chłodnym miejscu. Jeżeli chodzi o nawożenie to ja wybrałem sobie po przetestowaniu kilku technik podlewanie a raczej zamaczanie doniczek w wodzie z pożywką w odpowiednio małym stężeniu. Trzymam ten roztwór w małym wiaderku z pokrywką a co jakiś czas dopełniam wodą z filtra osmotycznego. Jako nawozów stosowałem różne ale ostatnio to granulowany obornik na przemian z florovitem. Ta pożywka stanowi u mnie jednocześnie wodę do nasączania podłoża. Na jesieni przestaje dodawać do niej nawozy tylko dopełniam wodą. Te nawozy to daje trochę na oko na rok dla pięciu storczyków to jakieś kilkanaście granulek obornika i kilka ml Florovituę oczywiście nie na raz.
Awatar użytkownika
kinia34
200p
200p

Post »

Spróbuję połączyć nawóz do storczyków Agrecol z do kwitnących z forte mineral odezwę się jak coś to da poeksperymentuje na tym co ma pęd kwiatowy
Kinia34
Awatar użytkownika
slawcioo
100p
100p
Od: 28 maja 2011, o 20:41

Storczyki brak kwitnienia

Post »

Witam,
Bardzo Proszę o pomoc w moich storczykach.
Czy nadają się już do wyrzucenia (bo pewnie wyglądają koszmarnie ale trudno) czy można coś jeszcze zrobić?
Już długo nie kwitną. Używałem wcześniej na oprysk liści Agrecol taki preparat teraz już tego nie mam.
Załączam zdjęcia.

Pozdrawiam serdecznie

Obrazek

Obrazek

Obrazek
.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Marcelina5151
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 sty 2017, o 19:41

Re: Storczyki brak kwitnienia

Post »

Dodaj zdjęcia korzeni storczyków z liśćmi. Te które zamieściłeś zbyt wiele nie obrazują. Napisz tez jak wygląda podstawowa pielęgnacja Twoich roślin (podlewanie, nawożenie, gdzie stoją, jakie podłoże, kiedy ostatnio wymieniane). Drugi storczyk wypuścił keiki. Prawdopodobnie roślina umiera i walczy o przetrwanie wypuszczając młodą roślinkę. Zajrzyj do wątku Mary (Keiki nowy przyrost - porady). Znajdziesz tam informacje co dalej z nim zrobić.
Awatar użytkownika
slawcioo
100p
100p
Od: 28 maja 2011, o 20:41

Post »

Ok dziękuję. Poczytam o nich.

Znaczy podlewam raz na tydzień albo rzadziej odstaną wodą, nie z kranu. Opryskiwałem też liście raz na tydzień tym preparatem Agrecol. Rzadko kiedy były nawożone.- ostatnio 22.01.br Agrecol mineral Zel

Ten co wypuścił kiełki to już dawno je wypuścił nie pamiętam kiedy przepraszam ale parę miesięcy temu wrzesień albo latem? Cały czas tak się utrzymuje i tak ta łodyga wygląda i stoi w miejscu.
Nie stoją na parapecie, stoją na stole u mnie w pokoju, stanowisko takie trochę cieniste. Nie były przesadzane.

Dodaję zdjęcia nie wiem czy dobrze widać, jeśli nie to postaram się zrobić wyraźniejsze aparatem.

to ten co wypuścił kiełki (pierwsze dwa zdjęcia)
Obrazek
Obrazek

a to 2 storczyk - 2 zdjęcia
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To masz pierwsze wyjaśnienie problemu - za ciemne stanowisko. Rozumiem, że ładnie wyglądają na stoliku ale dla dobra rozwoju, rośliny potrzebują przede wszystkim światła, a storczyki nawet słońca.
Druga sprawa, w zasadzie nie powinno się spryskiwać liści storczykom, a jeśli już to trzeba to robić bardzo ostrożnie, żeby woda nie zalegała u nasady liści, bo to pierwszy krok do gnicia łodygi.
Natomiast to czy da się uratować czy nie, zależy oczywiście od stanu korzeni.

Poczytaj też ten wątek :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=17891
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Marcelina5151
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 sty 2017, o 19:41

Post »

Na tyle na ile widać na zdjęciach to 1 storczyk, poza 2 korzeniami powietrznymi, korzenie ma suche i puste. Drugi storczyk ma pomarszczone liście, brakuje mu wody. Prawdopodobnie kiepsko z korzeniami i nie dostarczają mu wody. Myślę, że nie obędzie się bez wyjęcia roślin i obejrzenia stanu korzeni. Trzeba będzie usunąć zgniłe, puste, zasuszone. Robi się to czystymi, zdezynfekowanymi nożyczkami. Ranki zabezpieczyć np. węglem drzewnym lub polecanym przez niektórych cynamonem. Zostawić rośliny na kilka godzin do wyschnięcia miejsc cięcia. Dalsze postępowanie zależy od tego co zostanie po tej operacji. Zrób zdjęcia. Jeśli z korzeni nic nie zostanie to trzeba będzie przeprowadzić reanimację (jeden ze sposobów-http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=35814) Jeśli zostanie trochę zdrowych korzeni przesadź rośliny w nowe podłoże. Doniczki nie musisz wymieniać. Gdyby zostały te same trzeba je dobrze wyszorować. Polecam zrobić śrubokrętem otwory z boku doniczek, żeby podłoże lepiej przesychało.
Młodą roślinę z łodygi storczyka polecam przed tymi zabiegami usunąć i spróbować "zmusić ją" do samodzielnego życia, ma już sporo własnych korzeni i liście. tak jak pisałam, na forum znajdziesz inf. na ten temat. pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”