U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie cz.2

Post »

Jagódko, przebiśniegów nie będę ruszać, żeby nie popsuć, zresztą nie ma takiej potrzeby, bo rośnie na rabacie na wprost kuchennego okna i co chwilę mogę sobie na niego zerkać.
Hebe już nie mam :( próbowałam zeszłej zimy przechować w doniczce najpierw w garażu, a później podczas dużych mrozów w domu i zmarniało, straciło większość liści i na koniec złapało grzyba.

Elu, pogodę masz nieciekawą, nie lubię takiej pluchy i jeszcze wiatr do tego.
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Gosiu no nie mam wyboru ;:7 Też nie lubię takiej pogody ;:108
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Małgoniu jesteś kochana ;:cm ;:79
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Witaj Gosiu :)
WIdze ze i u ciebie wegetacja ruszyła... echhhh... co to będzie jak przymrozi ??????
Gratuluje foliaka ! I trzymam za niego kciuki !!! Tak, tak - za foliaka. Bo mojego foliaka szkockie wichury rozbroiły, połamały i porwały..... dałam sobie spokój ;:131 A miało być tak pięknie ;:224
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu, u mnie dzisiaj rano było -4 i ma się jeszcze ochłodzić. Na niektóre rzeczy nie mamy wpływu, grunt to się nie przejmować... ale to łatwiej powiedzieć niż zrobić.
Gosiu ;:196
Aga, cieszę się, że znowu jesteś na FO, brakowało mi ciebie i twojego szkockiego ogródka. Czytałam że kilku osobom wiatr porwał i połamał foliak. U nas też się czasem zdarzają silne wichury, mam nadzieję że mi wtedy nie odleci. Nawet myślałam o obciążeniu na dole płytą chodnikową lub przymocowaniu za pomocą śledzi z linkami, mam od pawilonu.

Ogrodowe plany na rok 2013

Mam taki jeden kąt, który skrzętnie omijam przy robieniu ogrodowych fotek, bo zawsze tam panuje hmm... bajzel. To miejsce koło baniaka na wodę, stoi tam niska szafka z ogrodniczymi narzędziami, poniewiera się zawsze mnóstwo doniczek, worki z ziemią, wiadra, konewki itp. W tym roku zamierzam tam zrobić porządek. M zmontuje mi dużą drewnianą donicę z drabinką, która odgrodzi i zasłoni częściowo 'zaplecze'. Jeszcze nie zdecydowałam do końca, co posadzę w skrzyni, ale na pewno jakieś zimozielone, żeby wczesną wiosną i późną jesienią też coś tam sterczało, myślę również o kwitnących ( może liliach?) i oczywiście o jednorocznych, a na drabince bluszcz plus jakieś kwitnące pnącze. Skrzynia będzie stała prostopadle do ściany domu, w bezpośredniej bliskości zakątka z ławką, więc nie chciałabym roślin, którym brzydko żółkną i zasychają liście.

Drugim dużym projektem będzie nowa rabata od strony ulicy. M nie broni już trawnika tak zaciekle jak na początku, więc kawałek ubędzie. Za bardzo nie poszaleję, bo miejsca mało, do dyspozycji niecałe 3 m na 1 m. Zmieści się kilka miniaturowych iglaczków i kilka(naście) zimozielonych roślin, a między nimi kwitnące jednoroczne. Wzdłuż muru od strony ulicy mam rabatę bylinową, która fajnie wygląda latem, a przez pozostałą część roku łyso. Nowa rabata powinna być atrakcyjna cały rok. Chcę też, aby od strony wejścia zasłaniała widok na warzywniak, dlatego myślę i tam o drabince z pnączem. Chętnie wcisnęłabym jeszcze coś na pieńku, bardzo podoba mi się wierzba hakuro, tylko boję się, czy korzeniami nie uszkodzi nam rur, które są pociągnięte w odległości około 2 m od mającej powstać rabaty. A za drabinką marzy mi się huśtawka... albo ławka... ale że miejsca mało to pewnie będę się musiała zadowolić krzesełkiem.

Już nie mogę się doczekać, kiedy pogoda pozwoli na prace w warzywniku. Zacznę od przesiania kompostu, to mój debiut więc bardzo jestem ciekawa jak się przerobił.
Tak jak w zeszłym roku zamierzam wyhodować własną rozsadę pomidorów, odmiany: Maliniak, Sława Nadrenii, Schlesische Himbeere, Krakus, żółty nn oraz koktailowe Koralik, Vilma, Maskotka, żółty nn (ten ostatni to prawdopodobnie Cytrynek). Oczywiście będą też i inne warzywka, na pewno rzodkiewka, sałata, kalarepa, fasolka, buraki, seler, cebula, pietruszka...
Czy coś jeszcze, okaże się jak pojawią się nasiona w sklepie, nigdy nie wiadomo co wpadnie do koszyka ;)
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02

Post »

Małgosiu jak dużo pracy włożyłaś w ogród. Wyłoniłaś pedantyczność w urządzaniu ogródka. Bardzo mi się podoba. :wit :wit :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosia, najwazniejsze, że są plany i bedzie co robić.
Ja najbardziej bałam się, że koniec z kupowaniem, obmyslaniem, sadzeniem.
Plany fajne. Cieszę się, ze m. już nie broni tak trawnika. Jak ja bym chciała, żeby mój tez zmnienił zdanie.
W tym roku też wypróbuje sama wyhodowac pomidorki. Oczywiście nie pamiętam nazw :roll: , ale wiem, że były smaczne.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Mario :wit
Miło mi, że podoba ci się mój ogródek. Jest mały, więc i pracy mniej niż w wielkim ogrodzie.

Gosiu, a ja właśnie czekam na moment, kiedy będę mogła powiedzieć, że skończyłam urządzanie ogrodu, chciałabym poczuć satysfakcję, że wszystko jest zrobione tak jak chcę. Tylko że to chyba nigdy nie nastąpi, zawsze będzie coś do przesadzenia lub poprawienia.
Pomidorki będziesz hodować sama od nasionka? Ja mam już nawet zakreśloną w kalendarzu datę siewu, 22 lub 23 marzec ;:306
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tez czekam na ten moment zeby powiedziec, ze dzielo skonczone ale tak jak Ty - chyba przestalam tak calkowicie w to wierzyc tz w spelnienie tego momentu.
Malgos masz sprawdzone jakies koktajlowe pomidorki? musze rozejrzec sie za jakimis dobrymi, bo kupowalam dwa razy - wiesz takie nn-ki i w jednym sezonie trafily mi sie bardzo dobre a w tym roku byly takie sobie.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule, z koktailowych sprawdzoną mam Maskotkę, rosła u mnie w donicy, smaczne owoce i dużo, krzak zdrowy, wyrósł do 150 cm, jeszcze we wrześniu zrywałam ostatnie pomidorki. Smakowo zachwycona jestem moim żółtym nn, prawdopodobnie jest to Cytrynek, bardzo słodki, cieniutka skórka, rósł u mnie w gruncie i krzaki dosyć wysokie, były zdrowe do końca sierpnia. Dużo dobrego słyszałam o Koraliku, podobno pomidor-terminator. Typowo doniczkową odmianą jest Vilma, krzaczek wyrasta do wysokości 30 cm, chociaż czytałam na forum że komuś wyrósł do 50 cm.
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Plany całkiem poważne. Będzie się działo :) I już się dzieje, skoro przebiśniegi pchają się na świat :)
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza, na razie zima wróciła, przebiśnieg zasypany i nie wiem, czy biedak jeszcze dycha, żabki też mi zasypało

Obrazek
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Malgos Dzięki - dzisiaj wypatrzylam Maskotke, zakupilam i będę robic rozsady. Z zoltymi klopot, bo zadnych nasion jeszcze nie bylo. Jak nie trafie, to kupie juz gotowe zolte u babeczki u ktorej ostatnio kupowalam, bo miala dobre i zdrowo rosly. Nie wiem co to bylo, bo tez nn-ki.
Niskich doniczkowych nie będę sadzic, bo sobie cos wymyslilam tz ogladalam ostatnio Landträume z Berlina, gdzie pokazywali "przenosne" ogrodki dzialkowe... no i tam uprawiali sobie wszystko w roznych pojemnikach. Fasolke szparagowa w skrzynkach po jablkach wylozonych wloknina i pomidory w workach po ziemniakach i te worki mnie zaciekawily, bo mogla bym je sobie na miejscu parkingowym postawic :wink:
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule, o ogródku warzywnym w workach i w pojemnikach pisała na forum nursem71, co prawda ona ma szklarenkę, ale na miejscu parkingowym pod chmurką też powinny rosnąć :D Można też obejrzeć kilka jej filmików na youtube, zobacz ten wątek
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... +w+workach
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21

Post »

Wspaniałe plany ogrodowe, a przebiśnieg piękniutki ;:108 Myślę, że hakuro na pniu będzie wyglądać pięknie na rabatce. Ja mam swój egzemplarz 4 rok i nie zauważyłam żeby była to ekpansywna roślina. Przy sadzeniu roślin w jej bliskim sąsiedztwie jeszcze nie natrafilam na korzenie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”