Cześć Justuś !
Koniecznie muszę na przyszły rok zrobić jakąś listę dzwonków bo je uwielbiam
Pniaki niezłe i ile roboty z nimi było Mama i ja stałyśmy nad naszymi chłopami i krzyczałyśmy "Tylko ładny wykopcie! Uważaj na korzenie! Ten będzie na rabatkę z hostami!"
Justuś - też bym na to nie wpadła ale widziałam na FO właśnie taką rabatę z konarami, wygladało cudnie Tesiu - aż tak szybko to nie idzie, ale coś już widać Tylko te chwasty to raczej darń i samo ściąganie zajmuje masę czasu, a pod spodem zgniłe jabłka, kable, puszki, butelki Justynko - dzięki za info, mój M. chciał kupić jeszcze jedna latarenkę bo mu się tak spodobało
Tuje to dobry pomysł,by się odgrodzić od sąsiadów.Albo iglaki jakieś.Cały czas zasłaniają.
Ktoś wspominał o klematisach-ale one w zimie nie mają liści,to nie zasłonią.
A może im delikatnie zasugerować,że jak skończycie porządki na swojej działce to z rozpędu-posprzątacie na ich?
Myślę,że taki żarcik by mógł przynieść pożądane efekty
Witam wieczorową porą
Pogoda u nas nieciekawa, niby ciepło ale słońca jak na lekarstwo i roślinki balkonowe to się mi trochę obijają. Ale coś udało mi się obfocić kiedy na chwilke wyszło słonko
Na początek - begonia "Peaches 'n' Cream" - jestem nią zauroczona
Trąbki fuksji wniosłej:
Pelargonia Rosina Read zaczyna kwitnienie:
Budzi się pelargonia zwisająca Sybil Holmes:
Byłam dzisiaj przelotem w centrum ogrodniczym po doniczki - młodziaki domowe już podrosły i trafią do nowych domków, ale byłam bardzo dzielna i wyszłam bez kwiatka
Potem zahaczyłam o Obi bo brakowało mi tych przezroczystych plastikowych doniczek-wkładów do storczyków i mimo iż zagapiłam się na piękna callę to też wyszłam bez kwiatka. Byłam z siebie dumna Już nie wspominam, że mój M. skorzystał z okazji zakupów w Obi i mam kolejne dwie lampki solarne wtyknięte w doniczki. Jak nic lądowisko dla UFO
No ale jak poszliśmy na rynek po mleko z mlekomatu to już moja silna wola przestala być taka silna
No ale jak odmówić kiedy takie piękności mówią do mnie "Weź mnie"
Jutro czeka mnie sadzenie reszty balkonowych i domowych
U dwóch fuksji zauważyłam pączki - już nie mogę się doczekać kwiatków bo kupiłam same pełne odmiany
No i dlatego nie mogę przejść obojętnie obok takich kwiatków
aha! Jeszcze moja begonia własnoręcznie hodowana z bulwki będzie kwitła! Ma być żółta - zobaczymy co wyjdzie !
Mandragoro - Obok koleuska jest tytoń ozdobny. Bardzo ładnie kwitnie i jest w kilku ślicznych kolorach - seledynowym, jasny i ciemny róż, czerwony. U nas często są w ogrodkach całe łany - bardzo ładnie to wygląda Tesiu - też mi się ta begonia podoba. Jak siedzę na kanapie to widzę ją na wprost i ciągle się gapię Fuksja ma formę wzniosłą i takie śmieszne trąbki, liście też ma więkssze niż te przewieszające formy i bardzo ciemne liście z widocznym użyłkowaniem i podobno dobrze się przechowywuje przez zimę