Storczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczk

Post »

U kochana, na żółtawe wszyscy jesteśmy chętni. Bo przecież żółte górą ;:167
Awatar użytkownika
misiaczek437
200p
200p
Od: 30 mar 2012, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dufin pisze:jak się nie znajdzie właściciel to ja zamawiam! ;:306 Keiki dendrobium też chętnie widziałabym u siebie ;:204 buahaha.. Mariola a powiedz, Ty smarowałaś oczka jakąś pastą na keiki, że się tak błyszczą, czy to naturalne keiki?
pewnie, jeszcze 2 keiki będę miała to dostaniesz jednego tylko na razie są bez korzonków

-- Pt, 16 sie 2013, 19:38 --
gianna pisze:U kochana, na żółtawe wszyscy jesteśmy chętni. Bo przecież żółte górą ;:167
ty tez możesz zoltaska dostać jak tylko korzonki podrosną to pójdę do koleżanki i odczepię od mamuśki to wam powysyłam
"Są dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko." A. Einstein
Pozdrowionka ;) // Mariola
Mój Wątek : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=54448" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Alice 12
1000p
1000p
Od: 7 lip 2013, o 19:44

Post »

Ale ci pieknie dendrobium zakiekowalo, dendrobia maja to do siebie ze maja bardzo duzo kieki i nie jest to wina uprawy, nawet widzialam w tej szklarni co bylam we wtorek, tam na dendrobiach tez bylo kieki i oczywiscie sie spytalam dlaczego tak jest, ten pan mi odpowiedzial ze dendrobia juz tak maja w momencie kiedy nie dostaja wcale kieki to trzeba sie martwic, bo oznacza to ze to dendrobium chce zakonczyc zywot :D
Pozdrawiam Alicja.
Sprzedam storczyki!
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=70001" onclick="window.open(this.href);return false;
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Alice 12 pisze:Ale ci pieknie dendrobium zakiekowalo, dendrobia maja to do siebie ze maja bardzo duzo kieki i nie jest to wina uprawy, nawet widzialam w tej szklarni co bylam we wtorek, tam na dendrobiach tez bylo kieki i oczywiscie sie spytalam dlaczego tak jest, ten pan mi odpowiedzial ze dendrobia już tak maja w momencie kiedy nie dostaja wcale kieki to trzeba sie martwic, bo oznacza to ze to dendrobium chce zakonczyc zywot :D
O Ala,to mnie pocieszylas ,bo ktos tu pisal ,ze to bledy w uprawie sa jak tak dendrobium keiki wypuszcza.
Awatar użytkownika
misiaczek437
200p
200p

Post »

actus pisze:Mariolka ,moje dendrobium stardust tez tak zakeikowane jak Twoje ;:131 .Nie wiem czy taka urode ma ,czy moze cos zle robimy????Pedzik na keiku ;:138 .Zawsze sie zastanawialam jak to jest ,ze taki maly pyrtek kwitnie od razu :D .Piekne przyrosty na Cattleyce.Ja mam jedna jedyna ,dostalam jako gratisa przy jakims zamowienie ,byla tak zmasakrowana ,ze ledwo ja odratowalam ,teraz mi 4 przyrosty wypuscila ;:138

no Kasiu nie wiem co z tym dendrobium ale i kwitło a teraz to wszędzie ma keiki ale inne dend.nobile tez ma keiki ale nie tak dużo

ja juz mialam jedna a raczej 3 cattaley tez puszczały przyrosty ale wystawiłam na zewnątrz i zapomniałam na noc do domu zabierać i mi umarło bo za mokro miała
no interesujące te keiki maja 2 liście 2 korzonki i już pedzik
"Są dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko." A. Einstein
Mój Wątek : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=54448" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

a ja czytałam, że keiki na dendrobiach pojawiają się w dużych ilściach gdy nie zapewni się im okresu spoczynku i werandowania... wtedy zamiast kwiatów są keiki. Ale to chyba na młodych pseudobulwach bo po swoich widzę, że keiki na starych przekwitniętych to norma :)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
misiaczek437
200p
200p

Post »

actus pisze:
Alice 12 pisze:Ale ci pieknie dendrobium zakiekowalo, dendrobia maja to do siebie ze maja bardzo duzo kieki i nie jest to wina uprawy, nawet widzialam w tej szklarni co bylam we wtorek, tam na dendrobiach tez bylo kieki i oczywiscie sie spytalam dlaczego tak jest, ten pan mi odpowiedzial ze dendrobia już tak maja w momencie kiedy nie dostaja wcale kieki to trzeba sie martwic, bo oznacza to ze to dendrobium chce zakonczyc zywot :D
O Ala,to mnie pocieszylas ,bo ktos tu pisal ,ze to bledy w uprawie sa jak tak dendrobium keiki wypuszcza.
ja się wcale nie martwię w końcu nowe keiki to i kwiaty będą bo jak na starych nie ma juz gdzie
Awatar użytkownika
Alice 12
1000p
1000p

Post »

actus pisze:
No to chyba ktos sie nie zna, ja tez tak myslalam, ale pewna nie bylam.
Mysle ze ktos kto ma w jednej szklarni ponad 1300 odmian botanicznych i wydzielone miejsce na dracule i inne zimnoluby i cieploluby chyba sie zna, a wszystkie kwiatki sa piekne dorodne i zadbane i przede wszystkim wiekszosc kwitnaca :D
Pozdrawiam Alicja.
Sprzedam storczyki!
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=70001" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
misiaczek437
200p
200p

Post »

Dufin pisze:a ja czytałam, że keiki na dendrobiach pojawiają się w dużych ilściach gdy nie zapewni się im okresu spoczynku i werandowania... wtedy zamiast kwiatów są keiki. Ale to chyba na młodych pseudobulwach bo po swoich widzę, że keiki na starych przekwitniętych to norma :)
u mnie sa na wszystkich starych
actus
1000p
1000p

Post »

;:138 To super dziewczyny ,to mnie pocieszylyscie ;:196
Awatar użytkownika
Alice 12
1000p
1000p

Post »

U mnie tez tylko na starych i przekwitnietych pseudobulwach rosna kieki, ale mialam tez z jednym phalaenopsis dendrobium z gory sobie pieknie puszczalo pedzik z kwiatkami a na dole dwa kieki :D A jak wiemy phalaenopsis z jednej pseudobulwy kwitnie tylko raz tak wiec 2 w 1
Ale tez zdarzylo mi sie 2 razy zakwitniecie z jednej pseudobulwy, wtedy to bylam zdezorientowana ;:oj
Pozdrawiam Alicja.
Sprzedam storczyki!
Awatar użytkownika
misiaczek437
200p
200p

Post »

aa i chyba przyszła moja paczka ze storkami ale dopiero jutro ja odbiorę a maja tam być takie cuda :D (maluszki maja być)

Obrazek
actus
1000p
1000p

Post »

Nawet wiem u kogo je kupilas
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Alu zdarza się, ze drugi raz kwitnie na tej samej pseudobulwie ale tylko z węzłów gdzie poprzednio nie było kwiatów :wink: a co do keiki na dendrobium to jakoś nigdy nie powiązałabym tego z błedami w uprawie.. u falków rzeczywiście słyszałam takie wersje ale u dendrobiów zawsze wydawało mi się to naturalne. Przeciez gdy stara pseudobulwa umiera to zawsze wydaje nowy przyrost a taki przyrost to nic innego jak keiki, tylko rosnące nisko,i tylko dlatego nie trzeba go oddzielać, bo korzonki dosięgną do podłoża i roślina będzie w stanie sama o siebie zadbać.
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
misiaczek437
200p
200p

Post »

actus pisze:Nawet wiem u kogo je kupilas
to dobrze :D mam nadzieje ze w dobrej kondycji będą
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”