Kawałek zielonego marzenia

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawałek zielonego marzenia

Post »

Witaj KasiuChwilkę Cię nie było na forum ale za to nadrobiłaś zaległości w ogrodzie, teraz tam najwięcej czasu spędza każdy z nas. Pieknie i kolorowo się u Ciebie zrobiło, różyce kwitną jak szalone. Mam nadzieję że mały Ci szybko wyzdrowieje i będziesz mogła spokojnie odpoczywać przy swoich roślinkach. Pozdrawiam i życzę ;:3
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p
Od: 4 paź 2011, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko dziękuję ;:196. Mateuszek już lepiej się czuje, chociaż cały czas zaglutany. Przykaz od pana doktora ma, że szybko ma zdrowieć i wskakiwać z powrotem do basenu, więc mam nadzieję, że do czwartku będzie ok ;:108 Jak wpadłam w grządki, to przez trzy dni z nich nie wychodziłam, poza przerwami, kiedy M już MUSIAŁ coś zrobić i miałam go zastąpić przy Matim. A tak poważnie, to wiecie jak to jest z autopsji, a tym bardziej, kiedy przyjeżdża się na działkę, a nie ma ogródka przy domu. Pewnie teraz po 5 dniach znowu zastanę chwastowisko, bo ciepło i deszczowo i najlepiej teraz rosną.

Bardzo mnie cieszą moje różyczki. Gdy tak rano wstaję i wychodzę na zewnątrz, to od razu wchodzę w różanki i oglądam, co się zmieniło, co rozkwitło, gdzie jest nowy pączek.... oj, wiem, że to normalne, a mój M ciągle patrzy na mnie jak na zjawisko, jakbym nie miała co robić :;230 Ale i tak biorę Matiego za rączkę i robimy obchód razem wąchając nasze różyczki. Muszę pilnować tylko łapek, bo rwie mi wszystko smyk mały jak tylko na sekundę odwrócę wzrok od niego. :;230

Obrazek

12 lipca - moja mała ślicznotka dostała podpórkę. Trochę za późno, bo ciężko było ją tam umieścić bez uszkodzenia i posypania płatków, ale dobrze współpracowała i wykazała się dużą cierpliwością i wyrozumiałością dla mnie. ;:224 Za to kocham ;:167 moje roślinki - mimo traktowania ich przeze mnie czasami zbyt brutalnie i nieumiejętnie kwitną i pokazują mi całe swoje uroki.

Obok po lewej Nostalgie - mam nadzieję, że jak teraz pojadę to wreszcie zobaczę kwiat, bo długo pączkowała :lol:

Obrazek Obrazek

Zastanawiają mnie te dziury na liściach różowej nn. Pojawiły się właśnie 12-go, wcześniej ich nie widziałam. Szkodników żadnych też nie widzę w ogóle na różach. Wcześniej było trochę mszyc, ale biedroneczki ładnie sobie z nimi poradziły, więc nie musiałam pryskać. Zrobiłam to tylko jeden raz na początku czerwca, bo biedronek jeszcze było mało, ale teraz odpukać na razie jest ok.

Podpórki zrobione przez M pod gałęzie jabłonki. W zeszłym roku ta sama jabłoń dała nam dosłownie sztuk 2 ;:oj jabłuszek, więc w tym roku napatrzeć się nie możemy na uginąjące się od jabłek gałęzie.
Obrazek Obrazek

Zakwitły mi nowo posadzone na wiosnę funkie: :tan
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek

I żurawka :tan
Obrazek Obrazek

Jeszcze odkrywam jakie cuda mam na rabatach, oto jedno z nich:

Obrazek

Znowu zakwitła pomimo tego, że na początku wydawała mi się chora. Poza tym podwiązałam już przekwitłe peonie, więc ma trochę więcej światła i miejsca. Nie będę jej ruszała chyba stąd, chociaż myślałam nad tym. Póki co zachwyca mnie - jak na razie jedyna czerwona w moim ogrodzie:
Obrazek
Obrazek Obrazek

Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek

Pszczółki pracują intensywnie ;:138
Obrazek

A tego gościa zauważyłam dopiero teraz przy przeglądaniu zdjęć ;:oj Widzicie go :?: :?:
Obrazek
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Jak zwykle u Ciebie kwitnąco i smacznie ;:180 Moje hortensje też się rozbujały ale anabelki a limonka też ma pączki ale najładniejsza jest vanilka ma piękny kwiatostan ;:108 Teraz nie masz co biadolić że nie jesteś na działeczce bo pogoda wcale nie ogrodowa,a i synek się wykuruje i będziesz mogła spokojnie popracować ;:3
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kolejna "walcząca z kamieniami" :wink: Pocieszę Cię-nie jesteś sama :wit
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Tak Elu, pogoda nie najlepsza, ale do pracy w sam raz. Chociaż mnie osobiście upał nie przeszkadza, nawet w te największe cały dzień w grządkach siedziałam. Inaczej nic bym nie zrobiła, tylko zarosła chwastami. A jak ktoś pyta gdzie się tak opaliłam, to mówię, że jakby co zapraszam na działkę - motyka w rękę, dwa dni i opalenizna jak po wczasach w Bułgarii :;230 :;230

Aniu, niestety wiem, że jest to niektórych Forumków zmora ogromna. Ja oprócz kamieni wykopuję jeszcze masę przeróżnych okropnych śmieci. O ile kamienie jeszcze ok, jestem w stanie przetrawić i przyjąć to za coś normalnego, to przy śmieciach załamuję ręce.
Witaj u mnie i mam nadzieję, że tutaj zostaniesz częstym gościem ;:3
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Kasiu to mamy inną pogodę bo u mnie pada i jest tylko13c ,no już dla mnie babci to nie jest pogoda ogrodowa ;:7
Pozdrawiam, Ela
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Elu u mnie też jest w Wawie 16 stopni i pochmurno. Nie pada na razie, ale jest ponuro. Mateuszek nadrabia zaległości w spaniu, a ja jak widzisz na forum :lol: Ale w grządki chętnie bym wskoczyła i pooddychała trochę świeżym powietrzem. :;230
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

No nie to u mnie cały czas pada.Ja też co rano robię obchód po ogródku i moje wnuczki jak przychodzą to robią to samo a mąż się śmieje że tak jak babcia ;:7
Pozdrawiam, Ela
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Elu niech pada. Od czwartku mają znowu być upały, co by mnie osobiście bardzo ucieszyło. A roślinkom piciu też się przyda. Mój Mati to taki głuptak jeszcze. Uczę go wąchać kwiatki, a on z otwartym dziobem do nich :;230 :;230 Ale kochany jest słodziaczek. Konewkę już swoją ma i uczymy się tylko teraz do czego służy.
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zazdroszczę Ci tego odkrywania cudów na rabatach :D
A co to za kwiatek taki biało-niebieski, we wcześniejszym poście?
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Ewciu pytasz o ten?:
Obrazek

To porcelanka. Posiałam ją wprost do tej donicy bardzo późno nie licząc, że coś wzejdzie. Bardzo się zdziwiłam i jestem nią oczarowana. W przyszłym roku postaram się posiać jej więcej, zwłaszcza na skalniaku i na obrzeżach rabat.
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

No właśnie miałam w jakiejś mieszance ten kwiatek ,bo wnuczek mi kupił żeby miał co siać z babcią ,ale to było parę kwiatków ,a Twoja jest cudowna ;:138 Wpadła mi w oko ;:7 Kasiu nie wiem w który czwartek będzie lepiej bo dzisiaj wiało i lało ale w dzień było ciepło ;:180
Pozdrawiam, Ela
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Elu mam całą siatę kupionych nasion, ale jakoś w tym roku kiepsko się zorganizowałam z tym sianiem. Po prostu w odruchu desperacji rozsypałam dosyć gęsto te nasionka i efekt jak na obrazku :lol: Cieszę się, że Ci się podoba. Sama jestem zdziwiona i zachwycona nią, bo jest na prawdę urocza.

Co do pogody, to Łukaszek jest na obozie harcerskim. Dzisiaj dzwoniłam, żeby dowiedzieć się czy moja kochana dziecinka nie marznie. Mieli podobno ulewę, a jak zobaczyłam zdjęcia obozu, to dreszcze mnie przeszły - te prycze i ogólnie warunki. Martwię się, żeby się nie przeziębił. Jest paskudnie, więc chciałabym, żeby już było cieplej, chociaż przez następny tydzień. Poza tym ja sama drżę ze strachu jak są burze i jesteśmy na wsi. Niby tłumaczę sobie, że przecież dom tyle lat stoi i piorunochrony i te sprawy, a mimo to ostatnio mało palpitacji serca nie dostałam jak waliło i błyskało, jakby dyskoteka była. Koszmar. W mieście w ogóle się nie boję. Na wsi na otwartej przestrzeni jest to coś okropnego dla mnie.
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Kasiu obozy harcerskie taki są ja tylko raz córkę wysłałam i więcej nie,ale czasami dzieciom takie ekstremalne warunki podobają się oby tylko zdrowy był. Ja też boję się burzy ale bardziej silnego wiatru została mi skaza na psychice ;:202 Ale od poniedziałku pogoda ma się ustabilizować to może będzie lepiej ;:180
Pozdrawiam, Ela
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Elu Łukasz jest zachwycony, ja trochę mniej ;:202 No wiesz.... niby taka twardzielka jestem, ale syneczka zacałowałabym i zamiziała, gdyby się tylko dał :;230 Ja swoją karierę zakończyłam na zuchach, a to trochę inna bajka. Poza tym już mi się tęskni za nim. Jutro będzie dwa tygodnie jak go już nie ma. Pierwszy raz wyjechał na tak długo, więc brakuje mi go. Mateusz jak słyszy jego głos przez telefon (biorę na głośnomówiący) to od razu otwiera dzioba i całuje mi komórkę :;230 Też tęskni za braciszkiem :lol:
Masz rację - silne wiatry też są niebezpieczne, może bardziej. Zwłaszcza, że teraz przez te anomalie pogodowe jakieś trąby u nas, których wcześniej w takiej ilości nie było. ;:oj
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”