Sukulentowy Meksyk - ejacek

Zablokowany
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sukulentowy Meksyk

Post »

Jacku M. plumosa super, gdzieś czytałem, że ta mamilaria w czasie spoczynku - oczywiście susza, niska temperatura (czyli standardowe zimowanie) oraz podobno najważniejsze sporo światła (słońca) ile tylko można, a niektórzy nawet podobno w okresie spoczynku ja doświetlają, aby później kwitła, oczywiście to jest opinia wyczytana z jakiegoś źródła (nie pamiętam gdzie to wyczytałem chyba jakaś książka o kaktusach) no i nie wiem na ile tej opinii wierzyć.
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Może to jest klucz do sukcesu :?: , doświetlanie plumosy w trakcie zimowania :idea: , nie mniej na kwiatkach mi aż tak nie zależy by włosy z głowy rwać , bo chodzi tu o pokrój i ciernie samej rosliny , plumosa jest teraz bardzo popularna , ta którą mam to pamietam że musiałem czekać specjalnie bo takie było wzięcie .

A super to to jest to co poniżej :
Mammillaria sanchez-mejoradae

Obrazek
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35

Post »

chaveiro pisze:Jacku M. plumosa super, gdzieś czytałem, że ta mamilaria w czasie spoczynku - oczywiście susza, niska temperatura (czyli standardowe zimowanie) oraz podobno najważniejsze sporo światła (słońca) ile tylko można, a niektórzy nawet podobno w okresie spoczynku ja doświetlają, aby później kwitła, oczywiście to jest opinia wyczytana z jakiegoś źródła (nie pamiętam gdzie to wyczytałem chyba jakaś książka o kaktusach) no i nie wiem na ile tej opinii wierzyć.
To ja w takim razie podważę tę tezę ;:131 moja M. plumosa, kupiona zapewne jako kilkuletnia roślina, kwitła u mnie w 2 lub 3 sezonie mimo iż nie mam idealnych warunków do zimowania (za ciepło), w związku z tym nie zimuję kaktusów całkiem sucho, tylko kilka razy podczas zimy podlewam. W dodatku ona stoi tylko i wyłącznie na parapecie (co prawda południowym) zarówno zima jak i latem.

A może w podlewaniu zimą tkwi szkopuł, może jednak nie lubi tak całkiem na sucho? :lol: A może ta moja to jakaś odmiana, która łatwiej kwitnie? :idea:

Piękna ta Mammillaria sanchez-mejoradae ;:108 wrażenie robią nie tylko ciernie ale i wiek, wygląda na dużą, zadbaną kilkunastoletnią roślinę :)
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mammillaria sanchez-mejoradae wystepuje tylko w jednym miejscu , na moje kaktusowe rozeznanie to jest cenniejsza niż M.pectinifera i pelecyfora razem wziete. Ta moja widzę że słabnie ;:145 , czekałem z prezentacją aż zakwitnie ale się nie doczekam , kiedyś kwitła. A co do plumosy to myslę że masowe mnożenie robi swoje , mi jak ją chciałem kupić odpisali pamietam do dziś że muszę czekać i ewentualnie z kolejnym zamówieniem .
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ejacek pisze:
sokolica pisze: Pisz, co to za gymnol na drugim zdjęciu. Ja chcę takiego kwiatka u siebie ;:oj
Masz szczęscie bo akurat tego mam w kilku fotkach w różnych pozach , a np G. mihanovichii nie wiem jak ale tylko jedna fotka i jak się okazało nie do końca doskonała. Te gymnole to zwykłe marketowce , nie jakieś rarytasy jak u Ciebie i innych, oto on może rozpoznasz albo ktoś inny rozpozna co to :?:

Obrazek

Marketowy ,a jaki piękny kwiatek ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Mammillaria sanchez-mejoradae ;:180 piękna jest :uszy nawet jak nie kwitnie ;:224
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nyskadu pisze:No co Ty, cudze lepiej smakuje, nie wiesz :uszy
Aga, pamietasz naszą konwersację , jakby kto pomyslał że my o jakich zbereźnych rzeczach wtedy to jest w grubym błędzie, jako że cudze lepiej smakuje to przedstawie cudze ;:152 , choć fotka moja ;:177

cudza Mammillaria luethyi

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Piękna :D
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A tu Cię mam, to ja sobie mogę na drodze cierniowej odpisywać :;230 a Ty latasz jak rusałka: tu rusys, tam rusys ;:224
Mammillarka pewnie że fajna, nawet gdyby była moja i na żółto kwitła :;230
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od tych upałów sie człowiekowi w głowie miesza ;:3 ;:101
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja slyszalam, że z dobrobytu to się w ... przewraca, upałami się nie przejmuj, jutro burza, grad a później to już przygruntowe przymrozki ;:145
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To ja Ci radzę lepiej przykryj swoje pociechy ;:14
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do października nic im nie będzie, najwyżej wczesniej astro i smierdziuszki pozbieram. Noworodki są w domu :heja
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35

Post »

Mammillaria luethyi - achhhhhhhhh bardzo przyjemny widok z rana:)
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

M. luethyi to chyba jedna z tych mamilarii, które muszą się podobać. Zaraz po M. pectinifera :lol: W każdym razie roślina jest tak ciekawa, że w zasadzie mogła by nie kwitnąć w ogóle, a i tak cieszy oczy. U siebie takiej nie masz?
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”