Ogórek w gruncie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórek w gruncie cz.2

Post »

cantati pisze: po grabieży
:shock:

A cóż to za roślinożerny złodziej ?.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mój Tatuś :evil:
Nie powschodziły Mu (siane do gruntu właśnie) ogórki i dziury sobie moimi sadzonkami połatał ;:14
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Czuszka
100p
100p
Od: 24 maja 2012, o 08:59

Post »

Znaczy że nikt nie ma pojęcia w jakim stężeniu użyć miedzianu na ogórki?
O wapno już nawet nie pytam...
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Czuszka pisze:Znaczy że nikt nie ma pojęcia w jakim stężeniu użyć miedzianu na ogórki?
A czy Ty masz ten Miedzian bez opakowania ?
To wiesz , ja już zrobię robotę za Ciebie i kliknę tu : http://www.themar.com.pl/dladomu/produk ... -wp---50-g
a) ogórek (w gruncie)
bakteryjna kanciasta plamistość, mączniak rzekomy dyniowatych
Zalecana dawka: 2,5-3 kg/ha.
Zalecana ilość wody: 700 l/ha.
Zabiegi wykonywać od fazy 1-2 liści. Środek stosować zapobiegawczo lub zgodnie z sygnalizacją w okresach spodziewanego zagrożenia wystąpienia mączniaka rzekomego lub bakteryjnej kanciastej plamistości ogórka.
Miedzian 50 WP przeciwko mączniakowi rzekomemu stosować w dawce 3 kg/ha. Wykonać 2-3 zabiegi w odstępach co 7-10 dni, przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych
Wystarczy ?
Awatar użytkownika
Czuszka
100p
100p

Post »

forumowicz, wyobraź sobie że mam opakowanie, ale wystarczyłoby uważniej czytać, że na opakowaniu nie ma informacji ŻADNEJ o stosowaniu na ogórka! Taką informację już podawałam stąd moje głupie pytanie ;)

-- 1 cze 2012, o 11:46 --

Ah! No i dziękuję za link do miedzianu 50%, przeglądałam tą stronę kilka razy
Mój miedzian jest niestety 87,7 procentowy (to też już pisałam)
No cóż, jakoś dam radę sama. Nie ma wyjścia.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

No to nic prostszego jak przeliczyć dawkę. Skoro Miedzian 50 zawiera 50 % czynnego składnika i zaleca się stosować go w dawce 2,5 - 3 kg/ha w 700 l wody/ czyli 3,5- 4,3 grama na litr/ a Twój zawiera 87,7 % to musisz go dac odpowiednio mniej czyli

50 x 3,5/ 87,7 = 2 gramy na litr do 50x4,3/87,7 = 2,4 grama na litr

Nie dziękuj
Awatar użytkownika
Czuszka
100p
100p

Post »

Dziękuję :)
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sadzenie rozsady to był u mnie niewypał. Tak się cieszyłam, że pięknie wzeszły i rosną.... wsadziłam w ziemię..... i kicha.... Codziennie pod nimi ryły rylce jakieś i wszystkie sadzonki były wybebeszone. Ok 2 tygodnie trwała moja walka z gadami, zanim ogórki się mocniej ukorzeniły i nie dały wypatroszyć. Dopiero wtedy zaczęło rosnąć to co ocalało po bitwie.

Dlatego w tym roku podkiełkowałam nasiona i takie z małym dzióbkiem siałam w glebę. Nakryłam agro, Wzeszły prawie wszystkie.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

A moje powschodziły w gruncie super, bo przykryłam je folią i miały dobrą temperaturę na starcie, tylko moje ostatnie poczynania pewnie je zabiły, ale nie dało się dłużej trzymać pod foliaczkiem pół metrowych ogórasków. ;:223
Dobrze, ze choć o miedzianie nie zapomniałam. ;:223
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
gieru96
200p
200p
Od: 26 mar 2011, o 10:37

Post »

forumowicz, co moim może dolegać, były wysadzone w pierwszym tygodniu maja... przykryte agrowłókniną, dlatego przetrwały mrozy, niektóre krzaczki już ładne zawiązują pączki, ale większość wygląda tak: ( ostatnio podlałem je florovitem, może coś pomoże)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Czuszka
100p
100p

Post »

renzal pisze:A moje powschodziły w gruncie super, bo przykryłam je folią i miały dobrą temperaturę na starcie, tylko moje ostatnie poczynania pewnie je zabiły, ale nie dało się dłużej trzymać pod foliaczkiem pół metrowych ogórasków. ;:223
Dobrze, ze choć o miedzianie nie zapomniałam. ;:223
Ja jutro biorę się za miedzian :)

Po raz pierwszy więc jak to jest później z nawożeniem dolistnym? Mimo że są "nasmarowane" miedzianem - przez tą barierę też przyjmą składniki odżywcze? Czy trzeba jakoś odczekać po oprysku miedzianem???
Awatar użytkownika
Czuszka
100p
100p

Post »

Jak weekend to weekend. Nikt obecny na forum :) Ale to fajnie, my popijamy tego pana co rzuca czary he he :-D A łogóraski wdzięczą się pięknie :)
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

Czuszka w tym temacie jest spora dyskusja na temat nawożenia dolistnego, warto przeczytać cały temat od początku.

Ale jeśli Ci się nie chce ;-) to oczywiście fungicydy można mieszczać z nawozem dolistnym. Ja osobiście polecam FoliQ (dawny Wuxhal) -koszt 1l to 10zł ale jeszcze jest Kristalon 36zł za 3kg. Dodatkowo przypomne że nie można mieszać saletry wapniowej z innymi nawozami.
Awatar użytkownika
aska73
100p
100p
Od: 2 lip 2011, o 19:32

Post »

Moje podobne do gieru a niektóre nawet gorsze. Najgorzej wygląda Cezar w gruncie a najładniej Octopus w folii. Tydzień po wysadzeniu zasilone saletrzakiem, opryskane Bioseptem ale może zrobiłam im krzywdę podlewając zbyt chłodną wodą. Teraz baczniej będę zwracać uwagę na jej temperaturę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Asia
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

gieru96, to objaw lekkiego niedoboru potasu, a u aska73 u drugiego pewnie ma brak korzeni z zimna, abo z innej przyczyny nie może pobierać składników pokarmowych
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”