AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.5; I znowu WIOSNA !!!
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.5; I znowu WIOSNA !!!
No z liliami to dziwne? A najbardziej mnie rozwala jedna ? cebulka była miękka i bezkształtna, w związku z czym walnąłem ją w ziemię jak leci, nie wiedząc, gdzie ma górę, a gdzie dół i myśląc, że już z niej i tak nic nie będzie ? a tu pokazały się z niej aż dwa pączki nad ziemią?
Piękne masz narcyzy i powojnika. U mnie powojniki też niebawem zakwitną ? na razie całe w wielkich pąkach. A zawilców z wiadomych względów mocno Ci zazdroszczę. ;-) Ciemiernik też cudny.
Pozdrawiam!
LOKI
Piękne masz narcyzy i powojnika. U mnie powojniki też niebawem zakwitną ? na razie całe w wielkich pąkach. A zawilców z wiadomych względów mocno Ci zazdroszczę. ;-) Ciemiernik też cudny.
Pozdrawiam!
LOKI
Witaj Agatko na tą chwilę masz już zielono co będzie za miesiąc .Prawdą jest że oprócz pielęgnacji decyduje też klimat. U mnie jeszcze daleko do takiej
przyrody. Jest co podziwiać. A trawnik u mnie w małych ilościach ręcznie grabkami wygrabuję i wówczas trochę tym dziur porobię zobaczymy.
przyrody. Jest co podziwiać. A trawnik u mnie w małych ilościach ręcznie grabkami wygrabuję i wówczas trochę tym dziur porobię zobaczymy.

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zaglądam czy pogoda w Szkocji nie lepsza niż u nas a tam piękne wiosenne widoczki w twoim ogródku.
Trawniczek przysłowiowo angielski, bajecznie zielony.......
Jest więc pole do popisu i uszczknięcie kawałka na ewentualne chciejstwa......
Co do areatora to najprostsze urządzenie to deska z nabitymi gwożdziami i podwiązana do butów.
A w rękach druciane grabki.
Istny kombajn ogrodniczy na darmową energię......
Trawniczek przysłowiowo angielski, bajecznie zielony.......

Jest więc pole do popisu i uszczknięcie kawałka na ewentualne chciejstwa......

Co do areatora to najprostsze urządzenie to deska z nabitymi gwożdziami i podwiązana do butów.
A w rękach druciane grabki.
Istny kombajn ogrodniczy na darmową energię......

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale różnorodne rabaty, jakie dopieszczone. Chyba małego chwaściku ze świecą tam szukać
. I wiosna bardzo zaawansowana:). U mnie ciągle zimno a zaraz maj.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56

U mnie trawnik podobnie jak u Wandy, nie wiem czy wymarznięty, czy coś innego mu się przytrafiło

Agato, jeszcze rok, dwa, a trawnik u Ciebie pozostanie wspomnieniem

Nie mam doświadczenia, ale wiem to z opinii forumowiczów, którzy mają starsze ogrody

Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
- Aancyk
- 1000p
- Od: 20 lis 2010, o 17:21
Uwielbiam fotki porównawcze, zmiany wyglądają fantastycznie a roślinki rozrosły się niesamowicie
Muszę pomyśleć o tym oborniku bo u mnie przyrosty dużo mniejsze 

- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Aga u Ciebie to już normalnie lato jest. A my tu w Polsce tak łapczywie wypatrujemy każdego tulipanka 

-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Aguś, ależ u Ciebie kolorowo!! Nowa hortensja naprawdę śliczna 
Edit: Zapomniałam napisać o nawożeniu. Jeśli podłoże do rh było już nawiezione albo zrobiłaś to przy sadzeniu, dopiero jakieś dwa tygodnie po kwitnieniu (i obłamaniu przekwitniętych kwiatostanów) możesz kilkakrotnie zastosować magiczną siłę substrala do rh. Zawiąże więcej pąków na przyszły rok.

Edit: Zapomniałam napisać o nawożeniu. Jeśli podłoże do rh było już nawiezione albo zrobiłaś to przy sadzeniu, dopiero jakieś dwa tygodnie po kwitnieniu (i obłamaniu przekwitniętych kwiatostanów) możesz kilkakrotnie zastosować magiczną siłę substrala do rh. Zawiąże więcej pąków na przyszły rok.
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
Isskaa - fajnie że zajrzałaś
Zapraszam częściej!
Tacca - Danusiu, rozejrzę się za tym ręcznym
W tym tygodniu co prawda mocno zabiegana jestem, ale w przyszłym już powinno być lepiej z czasem 
Comcia, Mariola - znokautowałaś mnie z tym moim płotem
bo ja się już nie mogę doczekać kiedy go pnącza trochę zarosną, bo u mnie nic nie widać tylko te płoty i płoty !!! I to prawie całe osiedle w takich samych, tylko ewentualnie pomalowanych w różych kolorach
Iza , AAge- dziewczyny, trawa wygląda dobrze tylko na zdjęciu, niestety... w rzeczywistości prześwitują gołe placki ziemi, koniczyna, mech, i jak dłużej popada to mam kałuże wody na trawniku
Wandziu - u mnie trawnik też pozostawia wiele do życzenia... trzeba się za niego porządnie zabrać... Grabiłam, ale to nic nie daje. Areacja potrzebna, a sprzętu do tego nie mam
Chyba że zrobię tak jak radzi Grażynka -Kogra - deski , gwoździe i spacerek po trawie 
A trawki to turzyce - rózne odmiany carexów i nowość u mnie - phormium yellow wave
Madzia2003 - ja na piwonię musze jeszcze trochę poczekac, ale wiem że jej zapach jest cudny !!!!

Tacca - Danusiu, rozejrzę się za tym ręcznym

Comcia, Mariola - znokautowałaś mnie z tym moim płotem

Iza , AAge- dziewczyny, trawa wygląda dobrze tylko na zdjęciu, niestety... w rzeczywistości prześwitują gołe placki ziemi, koniczyna, mech, i jak dłużej popada to mam kałuże wody na trawniku

Wandziu - u mnie trawnik też pozostawia wiele do życzenia... trzeba się za niego porządnie zabrać... Grabiłam, ale to nic nie daje. Areacja potrzebna, a sprzętu do tego nie mam

A trawki to turzyce - rózne odmiany carexów i nowość u mnie - phormium yellow wave

Madzia2003 - ja na piwonię musze jeszcze trochę poczekac, ale wiem że jej zapach jest cudny !!!!
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Aga zmiany w ciągu jednego roku są wielkie, busz zaczyna się robić na rabatkach, czereśnia góruje nad trawnikiem i dużo więcej kolorów się pojawiło. Wspaniale to wygląda.
Hortensja ma przecudne kwiatuszki i wcale się nie dziwię że się skusiłaś.

Hortensja ma przecudne kwiatuszki i wcale się nie dziwię że się skusiłaś.

- AgaNet
Jagódko - dziękuję za tak miłe słowa
Przyznaję ze trawy też skradły mi trochę serca
Posadziłam niewielkie turzyce, dodają rabatom lekkości i ładnie się komponują z żurawkami
A phormium szalenie mi się spodobało
I właśnie w tych zielnkawo- limnokowo - żółtych odcieniach ! Pochodzi z Australii, ale jakoś znosi szkockie zimy. Mam nadzieję że się zadomowi w moim ogrodzie. Sprawdziłam w necie - po polsku to tęgosz. Podobno kwitnie, ale jak na kwiaty nie liczę, w szkocji chyba za zimne lato dla nich
zadowolę sie pięknymi liśćmi 

Przyznaję ze trawy też skradły mi trochę serca

A phormium szalenie mi się spodobało

- AgaNet
Gosia - trawnik nie wygląda zle na zdjęciach - w rzeczywistości jest w dużo gorszym stanie...
Elle - no to szczęściara z ciebie
Loki - czyli sprawdza się traktowanie roślin tak po macoszemu... Walczą wtedy o przetrwanie i pięknie kwitną
A jak człowiek chodzi, chucha i dmucha, to robią niespodzianki
Michalska - Marysiu, w tym roku roślinki wystartowały z wegetacją wyjątkowo szybko. Marzec był najcieplejszy od 150 lat, więc i w ogrodach bardziej letnio sie zrobiło. Na moim trawniku też na razie przetestuje te prostsze metody
Kogra - Grażynko - może i faktycznie najprostsze metody bywają najlepsze ? W tym tygodniu kompletny brak czasu, ale może w przyszłym pomyślimy nad tym rozwiązaniem areacyjnym
Nemezja - roślinki nie ucierpiały podczas zimy, nie zmarzły, to i szybko ruszyły z wegetacją
Elle - no to szczęściara z ciebie

Loki - czyli sprawdza się traktowanie roślin tak po macoszemu... Walczą wtedy o przetrwanie i pięknie kwitną

Michalska - Marysiu, w tym roku roślinki wystartowały z wegetacją wyjątkowo szybko. Marzec był najcieplejszy od 150 lat, więc i w ogrodach bardziej letnio sie zrobiło. Na moim trawniku też na razie przetestuje te prostsze metody

Kogra - Grażynko - może i faktycznie najprostsze metody bywają najlepsze ? W tym tygodniu kompletny brak czasu, ale może w przyszłym pomyślimy nad tym rozwiązaniem areacyjnym

Nemezja - roślinki nie ucierpiały podczas zimy, nie zmarzły, to i szybko ruszyły z wegetacją

- AgaNet
Helios, Helenko - nie wiem jak to będzie z tym trawnikiem, ale to fakt - pod wpływem forum znika szybko i w dużych ilościach
Aancyk - ja zaczęłam stosować kurzy granulat w zeszłym sezonie. W tym roku też już sypnęłam granulki wczesną wiosną
Po podlaniu zapach jest
ale roślinki ważniejsze, a zresztą i tak się wtedy nie siedzi na tarasie
Steasi - Paula, dawno cię nie było i gdzieś twój wątek mi się zawieruszył
Do lata niestety daleko, temperatury ostatnio też niestety bliżej zera.... brrr.... Wiosno wróć !
Monia - dzięki
Przy sadzeniu sypnęłam trochę nawozu do dołka, no i dałam dobrej ziemi dla RH. Tak więc z nawożeniem czekam aż przekwitną
Majeczko - ano busz mi się zrobił
ale ja lubię jak jest tak gęsto nasadzone 
-- 17 kwi 2012, o 19:59 --
Ziminca u mnie, wieje, pada na zmianie: deszcz z gradem......... brrrr....... niestety wiatrzysko ułamało mi pęd piwonii
Oczywiście ten z pąkiem kwiatowym !!!!!!!!! Wypatrzyłam jeszcze jakiś na krzaku, ale jak tak dalej pójdzie to kwiatów na piwonii nie zobaczę
Ułamaną gałązkę włożyłam do wazoniku, ale w domu chyba nie zakwitnie... pączek zbyt mały.....

Aancyk - ja zaczęłam stosować kurzy granulat w zeszłym sezonie. W tym roku też już sypnęłam granulki wczesną wiosną

Steasi - Paula, dawno cię nie było i gdzieś twój wątek mi się zawieruszył

Monia - dzięki

Majeczko - ano busz mi się zrobił

-- 17 kwi 2012, o 19:59 --

Ziminca u mnie, wieje, pada na zmianie: deszcz z gradem......... brrrr....... niestety wiatrzysko ułamało mi pęd piwonii

Ułamaną gałązkę włożyłam do wazoniku, ale w domu chyba nie zakwitnie... pączek zbyt mały.....

- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Grad? Brrr..
U nas też zimno, ale przynajmniej słonecznie, ma się ocieplić trochę pod koniec tygodnia. Przydałoby się, bo mam zamiar popracować trochę w ogrodzie w ten weekend!
Jakie wesołe te Twoje rabaty, wyglądają jak latem...

U nas też zimno, ale przynajmniej słonecznie, ma się ocieplić trochę pod koniec tygodnia. Przydałoby się, bo mam zamiar popracować trochę w ogrodzie w ten weekend!
Jakie wesołe te Twoje rabaty, wyglądają jak latem...

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- AgaNet
Agata, ano zimnica okropna ! Jest około 5 * , słońca brak, mgła.... gdzie ta wiosna ???