Siew, rosada,pikowanie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r.

Post »

Wydaje mi się, że trochę za małe, jeśli je prowadzić do końca, do wysadzenia :roll:
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fajny pomysł. Siej Michał, będziesz miał piękną rozsadę.
Tak powinienem Ci napisać, bo Ty się zaliczasz do początkujących. Ale ponieważ nie jestem złośliwy napiszę:
- Nie wiem jakiego Ty używasz papieru toaletowego, bo ten ogólnie dostępny, to ma za małą średnicę
rurek na które jest nawinięty. Będzie Ci rozmiękał, bo przecież to jest tylko papier a pomidor musi mieć stale wilgotno. Poza tym papiery toaletowe są wybielane SO3 i może Ci rozsada nie chcieć rosnąć wcale.. Jak masz zamiar sam robić rozsadę trzeba zgromadzić trochę kubków 0,4 l po jogurtach albo kupić za grosze pół litrowe , plastikowe kufle do piwa. Będą Ci służyły parę sezonów.

Pozdrawiam
Alembik

Post »

Z tymi kubkami to niezły bajzel. Szukałem po całym mieście, odwiedziłem wszystkie sklepy i udało mi się cudem znaleźć tylko parę kompletów. Ceny też takie sobie, ale zwykle 6 kubków kosztuje ponad 2zł. Najlepiej po prostu iść do ogrodniczego i zakupić specjalne palety. U mnie takie do pomidorów kosztowały niecałe 3 zł sztuka. Rozmiary są różne ja kupiłem bodajże 0,25. W razie jak by co to jeszcze przesadzę.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

To ja jeszcze dodam swoje trzy grosze.Absolutnie żadnych rozsad nie dawać do tych ruloników po papierze toaletowym.One tak szybko nie rozpuszczają się w glebie.I rośliny się uduszą.Ogrodnicy,którzy sprzedają sadzonki na targowiskach tną butelki po napojach 2l czy 1,5 l
na dwie części i wsadzają do nich rośliny.Nawet w dnie takiej butelki robią nacięcia żeby woda nie stała.
Judyt
50p
50p
Od: 12 cze 2010, o 22:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasencjo, ile potrzebujesz klipsów na jeden krzak? Czy warto kupić te nieco większe o śr. 23 mm czy takie o śr. 20mm?
forumowicz, chciałabym sadzić po dwa krzaki, jak Ty robisz. Czy wtedy przy sznurku też można dać klipsy, czy trzeba dać dwa sznurki, nieco od siebie oddzielone?
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

Alembik,
Musisz całą zimę już od jesieni wcinać jogurty to kubeczki na rozsadę Ci zostaną :D
i nie trzeba będzie na wiosnę szukać :wink:
Pozdrawiam
Jerry
Pozdrawiam
Jerry
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Judyt

Nie wiem jak to się będzie sprawdzać pod folią. Na pewno wykluczone jest prowadzenie dwóch sznurków obok siebie, bo przy okręcaniu krzaków wokół sznurków będziesz kaleczyć sąsiedni krzak. Wydaje mi się/ na ile mi starcza wyobraźni/, że możliwym jest okręcanie dwóch krzaków wokół jednego sznurka równocześnie.. Przy palikach sprawa jest prosta. Wiążesz wtedy każdy krzak jeden z jednej strony palika, drugi- z drugiej. Trzeba spróbować.. Poza tym każdy sznurek obciążony będzie podwójna ilością owoców. Żeby nie naruszyć konstrukcji tunelu.

Przy klipsowaniu być może da się prowadzić dwa sznurki jeden obok drugiego.

Pozdrawiam
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Widziałam program w BBC,w którym ogrodnik amator w rolki po papierze toaletowym sadził rozsadę,ale były to pory i kukurydza,a więc rośliny szczupłe.
Twierdził,ze ta tektura w glebie świetnie się rozpulchnia.Ja nie uprawiam ani porów,ani kukurydzy więc nie stosowałam.
Trzeba by było włożyć do naczynia z wodą i sprawdzić praktycznie.
Grania pisze,że pleśnieją.Może w Wielkiej Brytanii są bardziej ekologiczne.
Miał także wzdłuż ścieżki posadzony żywokost i pod każdą sadzonkę pomidora dawał porządną garść tego ziela.
Twierdził,ze bardzo to pomaga we wzroście pomidorów,ponieważ zawiera dużo potasu lub fosforu (nie pamiętam czego).
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

jokaer pisze:A z tym ogrzewaniem, mógłby ktoś tak łopatologicznie ;:14
Żeby coś doradzić z ogrzewaniem, to muszą być jakieś dane: wielkość uprawy, termin sadzenia , czy tylko przed przymrozkami, czy ma być automatycznie sterowane i z czego energia (węgiel, prąd, gaz, trociny , drewno, energia słoneczna). Może jeszcze ile chcesz wydać pieniędzy.
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

Kiedyś robiłem próbę podkiełkowania fasoli szparagowej.
Rurki szybko przesychają, jak za dużo się podlewa pleśnieją.
Część wsadziłem do gruntu jak już było cieplej i może było trochę wcześniej ale z kłopotami.
Ze wzgledu na pleśń itp. nie polecam.
Pozdrawiam
Jerry
Pozdrawiam
Jerry
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

jerry pisze:Kiedyś robiłem próbę podkiełkowania fasoli szparagowej.
Rurki do kiełkowania fasoli ? :shock: Po co sobie utrudniać życie ?. Każdy chyba kiedyś moczył fasolę na " fasolkę po bretońsku". Zalać w naczyniu emaliowanym porcje fasoli do siewu przegotowaną letnia wodą tak, by woda przykryła fasolę. Następnego dnia zlać nadmiar wody i nakryć garnek pokrywka lub folią. Od czasu do czasu wstrząsnąć garnkiem tak, by fasola się wymieszała. Trzymać do momentu zauważenia kiełków. Wysiewać w wilgotną glebę a jeżeli jest sucho podlewać zasiew do czasy pojawienia się roślinek.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

A dlaczego nie lepiej kupić doniczki fi 11, czy 12 za kilkanaście groszy za sztukę, pomidory powinny mieć jak najbardziej szerokie na spodzie (walec), w spiczastych źle rozwijają korzenie.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Ekopom-
To ma być tylko w razie nadciągających przymrozków, będę chciała w połowie kwietnia wysadzić pomidory do tunelu.
Tunel ma pow. 50-parę m kw.

Myślałam o jakimś ogrzewaniu niezbyt kosztownym.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
babcia360
50p
50p
Od: 26 sty 2011, o 19:50

Post »

Szerokie na spodzie będą kartony po mleku rozcięte na pół.Trzeba tylko zrobić otwory na odpływ wody.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

jokaer, ja bym na takiej małej powierzchni zastosowałbym: podwójną folię po bokach, a także jest taka cienka folia do podwieszania, trzeba utrzymać wilgotną ziemię, wówczas więcej ciepła pozostanie po słonecznym dniu i dodatkowo można mieć w zanadrzu grzejnik na gaz, taka butla 11kg wystarczy na kilkanaście nocy. Także chyba dobrym sposobem, jak to robi Tadeusz, wstawić beczki z wodą , w dzień się nagrzewa, a w nocy oddaje ciepło.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”