Nowy ogród Jacka 2011/12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2011/12

Post »

:wit Jacku, myślę, że storczyki sobie przywiozłeś. Wstawiaj fotki, bo zaraz weselej na sercu.
49 dni zostało :wit ;:138
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Dzięki Grzesiek, oświeciłeś mnie :idea: Bananowiec jest dość niezwykły jak na bylinę :shock:

Tosia, storczyków nie przywiozłem, bo parapetowców nie chcę gromadzić. Ogród + tarasowce, które też na zimę lądują w domu, wystarczą.
Niestety nadal nie przechodzą zdjęcia :(
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacuś, przepiękne zdjęcia! Ale u Ciebie to norma. Wszak jesteś perfekcjonistą :D
Niestety po powrocie z tropików aklimatyzacja w środku zimy nie jest łatwa. Powinieneś wyjeżdżać na całą zimę, miałbyś dużo łatwiej ;) :lol:
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Jacku! Wróciłeś w sam raz z egzotycznych podróży,żeby otulić swoje roślinki.
Niezwykły ten świat ze zdjęć... Ale mnie ujęła ta ławeczka z pieńków za jakimis storczykami (?). Może głupio to zabrzmi, ale bliższa mi jest flora naszej strefy klimatycznej. Dla mnie nie ma nic piękniejszego niż brzozy z młodziutkimi listkami albo łan zawilców na przykład.
Dobrze,że przypomniałes o tym przedwczesnym otulaniu roślin! Z dziesięć razy czytałam ,że należy to robić po kilkudniowych mrozach i znów owinęłam po pierwszym przymrozku... Może nastepnym razem się opanuję.
W ogóle to bardzo sobie cenię Twoje zdroworozsądkowe podejście do kwestii klimatyczno-pogodowo - politycznych.
Czy okrywasz jakoś swojego barwinka większego? Jak się u Ciebie sprawuje?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam obydwie Izy :)
Niestety mój internet nadal ledwo chodzi i nie ma mowy o przesyłaniu zdjęć. A szkoda, bo trochę chciałem jeszcze pokazać i zamknąć temat mojego wyjazdu.

Chatte, na szczęście obyło się bez przeziębienia po powrocie. Za to dzięki wczasom nabrałem sił, wzmocniłem struny głosowe i napełniłem się pozytywnymi emocjami ;:167 ;:170
Wiesz, w planach mam wyjazdy na dłużej. Ale to na emeryturze :lol:
Do perfekcjonizmu mi mile świetlne :lol:

Tamaryszku, dałem sobie spokój z ponownym okrywaniem. Trochę otuliło rośliny śniegiem i w dodatku rośliny miały długi okres hartowania więc te 4 krzewy, z których zdjąłem agrowłókninę, muszą sobie poradzić.
Wiesz, gdyby nie obecna pora roku może i ja nie miałbym takiego parcia na ciepłe kraje. Bo też uwielbiam naszą przyrodę. Ale ponad wszystko kocham słońce i ciepło, dlatego muszę wyjeżdżać i szukać słonka w innej części świata :)
Moje podejście do świata, filozofia życia podyktowane są, jak sama zauważyłaś rozsądkiem, doświadczeniem, rozszerzaniem horyzontów (dzięki podróżom i ludziom).
Barwinka większego nie okrywam. Dzięki temu jego ekspansywne zapędy poskramia sama natura (przemarznięte pędy obcinam wiosną) :)
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14

Post »

To my poczekamy aż będziesz mógł wstawić bo z przyjemnością przy takiej pogodzie ogląda się ciepłe fotki :wit
x-d-a

Post »

Jacku, ja też lubię naszą przyrodę i swojskie roślinki, ale - podobnie jak Ty - lubię podróżować, a zimą odczuwam ostry deficyt słoneczka i z przyjemnością wyjeżdżam do cieplejszych krajów :P
Żałuję, że w tym roku nie mogłam tego zrobić, tym chętniej więc oglądam Twoje egzotyczne fotki ;:108
Za to w czerwcu wybieram się do Włoch, nad jezioro Como i już się cieszę, bo roślinność tam jest niewiarygodnie piękna i bujna. Właśnie przed chwilą oglądałam w necie fotki stamtąd ....Cuuudo :!:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wygląda na to, że ani mój ani Twój barwinek nie zakwitnie teraz. Zima na dobre przypomniała sobie o nas :wink:
Bananowiec robi wrażenie :shock:
Z niecierpliwością czekam na kolejne zdjęcia z wyprawy.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, ciągle sprawdzam szybkość internetu ale zdjęcia ciągle nie przechodzą :( Powinienem zmienić operatora ale to dopiero za 1,5 roku, jak skończy mi się obecna umowa.

Dalu, to widzę, że mamy podobnie ;:136
Nad Jeziorem Como jest zapewne cudownie! Od wielu lat nie byłem nigdzie w Europie, a jest tyle pięknych miejsc 8-)

Izo tak, mróz skosił byliny, które jeszcze były zielone. Ale barwinek większy ładnie się odbuduje. Bardzo lubię jego młode jasnozielone pędy i pokrój, który długo jest pionowy.

Nareszcie! Zdjęcia zaczęły przechodzić :tan
To skończyłem na storczykach:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Takie piękności można oglądać bez przerwy ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Dzięki Jacku za te zdjęcia!!! Fajnie, że odpocząłeś i jesteś zadowolony!! :wit
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu, dziękuję :) Jeszcze dwa tygodnie temu oglądałem je na żywo 8-)

Tosia, wypocząłem od codzienności, przewietrzyłem umysł, z perspektywy spojrzałem na swoje sprawy i nawet obecne mrozy łatwiej mi teraz znosić 8-) Kwiaty były tylko miłym dodatkiem.
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Cudowne te kwiaty Jacku.. ;:138
Wiesz że też bym tak chciała...jak Ty ..z tą zimą na emeryturze;)))..ale marzenia nie są karalne..więc można :wink:
U mnie dzisiaj znowu -22...na noc ma być więcej...więc takie widoki jak u Ciebie i moje wspomnienia teraz pocieszają... ;:136 Pozdrawiam..i czekamy wiosny..
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Jacku ;:167 zdjęcia POEZJA !!!
Tego nam trzeba, dziękuję i proszę o jeszcze ;:180
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu, marzenia nie tylko nie są karalne ale można je realizować 8-) Przede wszystkim marzę o rzeczach realnych, i od kilku lat przygotowuję się do ich realizacji. Do emerytury wcale nie tak daleko :wink:
A póki co próbuję sobie wmówić, że zima też potrzebna ;:223 Dzięki niej robię wiele rzeczy, na które brakuje mi czasu w sezonie.

Halinko, dziękuję za tak miłe opinie. Obfociłem wiele kwiatów i roślin. Ja też z chęcią przypominam sobie te urocze miejsca 8-)
Wklejam zdjęcia, póki internet łaskawie przyspieszył

trochę roślinności miejskiej:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”