Moje roślinki... apus.
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje roślinki... apus.
Czy już wiadomo kiedy mają ruszyć dostawy ze szkółek?
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na razie nic nie wiadomo, czekam na dostawę z rozaria.pl, okrywówki i heandel kupiłam na all..o, a koszyk u naszej Pani Ewy mam jeszcze nie domknięty, bo ciągle coś do niego dokładam
Pewnie jakieś 2 tygodnie i różyczki będą wysyłane.

Pewnie jakieś 2 tygodnie i różyczki będą wysyłane.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Basiu, toś się rozszalała z różanymi zakupami
.
Rozumiem radość i euforię, też tak mam. Będzie co podziwiać.
Może tymczasowo założyć siatkę choćby leśną...Unikniesz wielu nieprzyjemności. Zwierzęta to jeszcze rozumiem, bo żywności szukają w desperacji, ale bezpańskie psy i robotnicy sąsiada?
zawsze mi szkoda każdej roślinki i jeszcze się nie nauczyłam wywalać. Zazwyczaj trafiają do przedszkola lub szukam im nowych domków. U mnie kwaśna ziemia, więc na azalie i rh nie narzekam.
Skalniak reprezentacyjny.
Pozdrawiam wiosennie.

Rozumiem radość i euforię, też tak mam. Będzie co podziwiać.
Może tymczasowo założyć siatkę choćby leśną...Unikniesz wielu nieprzyjemności. Zwierzęta to jeszcze rozumiem, bo żywności szukają w desperacji, ale bezpańskie psy i robotnicy sąsiada?
zawsze mi szkoda każdej roślinki i jeszcze się nie nauczyłam wywalać. Zazwyczaj trafiają do przedszkola lub szukam im nowych domków. U mnie kwaśna ziemia, więc na azalie i rh nie narzekam.
Skalniak reprezentacyjny.
Pozdrawiam wiosennie.
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...

- apus
Justynko, istne szaleństwo różane mnie ogarnęło...
Część róż w ziemi, czeka na ciepłeko i mam nadzieję, że zapuszcza korzenie...
Mnie też do czasu żal było wszystkiego, ale bez sensu trzymać coś, co zaczyna szpecić.
Azalie mam chyba z 5 lat, kwitły raz pięknie, a potem... jednym kwiatkiem, albo wcale.
Wiele też bylin już mi się wyrodziło, muszę usunąć przerośnięte, odmłodzić... zrobić małe sadzoneczki.
Ale na to jeszcze cały kwiecień mam.
Właśnie dzwonek skupiony (wzniesiony?) czeka odmładzanie i przesadzanie , bo mam dorodną kępę, która już zbyt rozpycha się na grządce.
Tylko niechaj już zaświeci słońce.................

Część róż w ziemi, czeka na ciepłeko i mam nadzieję, że zapuszcza korzenie...
Mnie też do czasu żal było wszystkiego, ale bez sensu trzymać coś, co zaczyna szpecić.
Azalie mam chyba z 5 lat, kwitły raz pięknie, a potem... jednym kwiatkiem, albo wcale.
Wiele też bylin już mi się wyrodziło, muszę usunąć przerośnięte, odmłodzić... zrobić małe sadzoneczki.
Ale na to jeszcze cały kwiecień mam.
Właśnie dzwonek skupiony (wzniesiony?) czeka odmładzanie i przesadzanie , bo mam dorodną kępę, która już zbyt rozpycha się na grządce.
Tylko niechaj już zaświeci słońce.................

Pozdrawiam, Basia.
- semper
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
Witam
Widzę,że zmieniły się Twoje ogrodnicze priorytety.

Widzę,że zmieniły się Twoje ogrodnicze priorytety.
- apus
Oj taaaaaaaaaaaaaak.... zapadłam na różyczkę i powojnicę
Zaraz biorę szpadelek i idę trochę wytargać trawnika pod kolejne róże i poszukać nowe, słoneczne miejsce pod hortensję, która póki co kisi się w cieniu...
Babkę i mazurka zawsze zdążę upiec!

Zaraz biorę szpadelek i idę trochę wytargać trawnika pod kolejne róże i poszukać nowe, słoneczne miejsce pod hortensję, która póki co kisi się w cieniu...

Babkę i mazurka zawsze zdążę upiec!

Pozdrawiam, Basia.
- ewka36jj
Może doradziłabyś mi Basiu kilka fajnych odmian powojników. Mam podadzona obok siebie New Dawn i Elfe, pomiędzy nimi mógłby pewnie rosnąć jakiś ładny ciemniejszy powojnik. Myślę też, by posadzić powojniki między iglakami, tak, by mogły je oplatać. Tylko nie wiem, czy to dobry pomysł.
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Basiu muszę przejrzeć ten twój koszyk bo ja tez z tych Malo zdecydowanych co wybrac.
Idę pozwiedzać twój ogrod
Idę pozwiedzać twój ogrod

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- apus
Ewuniu, czekam właśnie na dostawę m.in. New Dawn i Laguny, posadzę je obok siebie, a do towarzystwa chciałam kupić im powojniki z grupy włoskich (podobno bardzo wytrzymałe) i wielkokwiatowych.
Zastanawiam się nad:
- Star of India (bordowo - fioletowy, wygląda jak gwiazda)
- Błękitny Anioł (błękitny, blady)
- PURPUREA PLENA ELEGANS
- Polish Spirit (niebiesko - fioletowy)
- Justa
- Hanna
Te dwa ostatnie błękitne... :)Ale ciągle oglądam nowe i ciągle coś innego mi po głowie chodzi.
W tym roku to chyba kupie póki co 2 sztuki, tylko na co tu się zdecydować???
Leszczynko zapraszam,
ale mój ogród to lichocinka...
Daleko mu jeszcze do ogrodu z prawdziwe zdarzenia.
Dzisiaj zamówiłam jeszcze różyczki:
Variegata di Bologna, Ghislaine de Feligonde, ROSARIUM (nad tą jeszcze myślę, ale jednak zrezygnuję z niej), Mme ISAAC PEREIRE, i.... Heritage.
A pewnie w piątek przyjdą różyczki od Pani Ewy!
Zastanawiam się nad:
- Star of India (bordowo - fioletowy, wygląda jak gwiazda)
- Błękitny Anioł (błękitny, blady)
- PURPUREA PLENA ELEGANS
- Polish Spirit (niebiesko - fioletowy)
- Justa
- Hanna
Te dwa ostatnie błękitne... :)Ale ciągle oglądam nowe i ciągle coś innego mi po głowie chodzi.
W tym roku to chyba kupie póki co 2 sztuki, tylko na co tu się zdecydować???

Leszczynko zapraszam,

Daleko mu jeszcze do ogrodu z prawdziwe zdarzenia.
Dzisiaj zamówiłam jeszcze różyczki:
Variegata di Bologna, Ghislaine de Feligonde, ROSARIUM (nad tą jeszcze myślę, ale jednak zrezygnuję z niej), Mme ISAAC PEREIRE, i.... Heritage.
A pewnie w piątek przyjdą różyczki od Pani Ewy!

Pozdrawiam, Basia.
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć Basiu
Nie rezygnuj z RU jest cudowna,będziesz z niej bardzo zadowolona.Ja ją uwielbiam.Jest samoobsługowa,nie przemarza na naszym terenie,kipi kwiatami,powtarza kwitnienie, jest zdrowa,same zalety.Polecam.

Nie rezygnuj z RU jest cudowna,będziesz z niej bardzo zadowolona.Ja ją uwielbiam.Jest samoobsługowa,nie przemarza na naszym terenie,kipi kwiatami,powtarza kwitnienie, jest zdrowa,same zalety.Polecam.
Pozdrawiam Magda 

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Basiu, ja mam posadzone New Dawn razem z Laguną, a powojniki mam przy nich Prince Charles i White Prince Charles. Oba włoskie, niebieskie i niekłopotliwe. Tak tylko Ci podsuwam jeszcze inne odmiany do przemyślenia.
- apus
Karolciu - Madziu, już zamówienie wysłałam bez Rosarium.
Pewnie i ją też jeszcze zamówię, ale póki co muszę dobrze rozlokować te wszystkie, co już kupiłam w szkółkach oraz marketówki, które mam w od lutego donicach i całkiem już pokaźnie urosły. Od dzisiaj klimatyzują się na zewnątrz.
Jak duże rośnie Rosarium?
Wando, ślicznie Ci dziękuję za podpowiedź- są cuuuuudowne i zjawiskowe!!!
A Prince Charles tak niebieściutki! O takim marzę! (i już wyszukałam sklepiki, który go mają w ofercie)

Pewnie i ją też jeszcze zamówię, ale póki co muszę dobrze rozlokować te wszystkie, co już kupiłam w szkółkach oraz marketówki, które mam w od lutego donicach i całkiem już pokaźnie urosły. Od dzisiaj klimatyzują się na zewnątrz.
Jak duże rośnie Rosarium?
Wando, ślicznie Ci dziękuję za podpowiedź- są cuuuuudowne i zjawiskowe!!!

A Prince Charles tak niebieściutki! O takim marzę! (i już wyszukałam sklepiki, który go mają w ofercie)

Pozdrawiam, Basia.
- ewka36jj
Rosarium u mnie jest dwuletnie ( spójrz na różowe) , to naprawdę ładna róża i bezproblemowa, jeśli możesz i masz miejsce, to warto ją domówić. Fajne zamówienie zrobiłaś. Niech nam rosną, ja też czekam na New Dawn.
- apus
Zaraz pobiegnę do Twojego ogrodu obejrzeć ją...
Miejsce jeszcze mam, nawet dzisiaj podszykowałam kolejną rabatkę pod nowe nasadzenia, tylko... tylko boję się, że już umiaru nie mam!
Niech rosną!
(przesyłka od Pani Ewy wysłana, może jutro już dotrze?!?!
)
Bardzo ciekawa jestem róży Mme ISAAC PEREIRE, podobno pięknie pachnie i rośnie w dosyć dorodny krzak....
Chciałam ją przy tarasie posadzić, żeby mi zapach do domu "wchodził", nawet już miejsce przygotowałam, ale teraz się wystraszyłam, bo przypomniało mi się, że zimą jak śnieg spada z dachu, to właśnie częściowo na to miejsce. Zaczynam mieć wątpliwości, czy nie zniszczy mi jej...

Miejsce jeszcze mam, nawet dzisiaj podszykowałam kolejną rabatkę pod nowe nasadzenia, tylko... tylko boję się, że już umiaru nie mam!

Niech rosną!

(przesyłka od Pani Ewy wysłana, może jutro już dotrze?!?!

Bardzo ciekawa jestem róży Mme ISAAC PEREIRE, podobno pięknie pachnie i rośnie w dosyć dorodny krzak....
Chciałam ją przy tarasie posadzić, żeby mi zapach do domu "wchodził", nawet już miejsce przygotowałam, ale teraz się wystraszyłam, bo przypomniało mi się, że zimą jak śnieg spada z dachu, to właśnie częściowo na to miejsce. Zaczynam mieć wątpliwości, czy nie zniszczy mi jej...

Pozdrawiam, Basia.
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Basiu,odnoszę wrażenie ale może się mylę,że RU bardzo wolno rośnie.Ta róża ma taką ilość kwitów i są tak duże i to może być przyczyna wolniejszego rośnięcia.Niech dziewczyny się wypowiedzą.A może to kwestia mojej marnej ziemi,u mnie nie ma dużych przyrostów.Dlatego warto w nią teraz zainwestować,bo to trochę trwa zanim zrobi się z niej duży okaz.
I Kaf...a jest z nagim korzeniem i Grahama T widziałam ale nie wiem w jakiej cenie.Dzisiaj tam byłam ale okrywowych szukałam.
I Kaf...a jest z nagim korzeniem i Grahama T widziałam ale nie wiem w jakiej cenie.Dzisiaj tam byłam ale okrywowych szukałam.
Pozdrawiam Magda