Chcę mieć życie usłane różami

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Chcę mieć życie usłane różami

Post »

wanda7 pisze:Moniko-vertigo, no właśnie nie mam żadnych jej zdjęć. Sama nie wiem, dlaczego ich nie zrobiłam. A co do kolców, to nie są na pewno haczykowate. Są małe i jest ich raczej niewiele i rzadko rozstawione. Mam dwie takie róże. Duga rośnie przy siatce, więc nie ma z nią problemów, ale widzę, że to jakieś silne odmiany. No nic, trzeba będzie poczekać do wiosny na kwiaty, i wtedy się okaże co to za królowa :D
Rosarium jest bardzo charakterystyczna, trudno pomylić ją z inną i ma dużo kolców.
Ma też charakterystyczne bordowe nowe listki i pędy. Później liście stają się ciemnozielone, błyszczące. Kwiaty są pełne, bardzo ładne, różowe z odcieniem koralowego.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak wyglądają młode liscie po pełnym rozwinięciu
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.137712

a tak dojrzałe liscie
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.137711

tutaj kwiaty mojej Rosarium
Obrazek

Obrazek

Kwiaty są bardzo charakterystyczne, dość duże, pełne, kwitnące w bukietach po kilka na każdym pędzie. Czy takie kwiaty miała ta Twoja róża?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniko, dziękuję ci bardzo za fotki i wyjasnienia. Rzeczywiście, masz rację, RU jest inna. Ja też mam RU, ale w innym miejscu, przy furtce. Są to niestety zdjęcia sprzed dwóch lat, bo zeszłej zimy ta róża, która sięgała daleko ponad ogrodzenie, wymarzła do połowy, dopiero się odradza i kwitła w tym roku tylko kilkoma kwiatkami.

Oto ona w pełnej krasie.
Obrazek

Tutaj w towarzystwie białego CHOPINA
Obrazek

Natomiast ta moja wybujała róża, o której mówiłyśmy, jest jaśniejsza. Jasny róż. Nie ma bukiecików, tylko pojedyncze kwiaty, ale sporo. Małe kolce i cechy takie jak pisałam wcześniej, a więc rzeczywiście nie jest to RU.

Mam natomiast jeszcze dwie różowe pnące różyczki, jeszcze inne niż te wcześniejsze. Zaraz je wkleję.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Oto dwie różowe nieznajome. Pierwsza to raczej jasny róż, kwiaty średniej wielkości. Pędy cienkie, wiotkie.
Obrazek

Obrazek Obrazek

I druga różyczka. Kwiat nieco intensywniejszy i większy niż u poprzedniej. Całkiem prawdopodobne, że to może być Rosarium U. Jest jeszcze młoda.
Obrazek Obrazek

Obrazek

Zestaw z liliami niebardzo udany. Na usprawiedliwienie mogę dodać, że LILIE miały być białe :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, bardzo prawdopodobne, że ta druga to RU ;:108
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oplątuj pędy dokoła podpory :D Pnące lepiej kwitną, gdy rosną w poziomie. Widziałam róże pnące, które kwitły tylko na górze pędów-3m wysokości, a pięć kwiatków na krzyż. New Dawn kładziona w miarę poziomo lub choćby ukośnie przy podporze wiąże pąki i kwitnie bez przerwy.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu, ja mam podobny problem z moją różą pnącą - Flammentanz. M. uspawał mi na nią dośc sporą podporę, ale nie doceniliśmy jej siły wzrostu...rozłazi się na wszystkie strony ;-) a to jest róża, która praktycznie nie wymarza, więc mniejszy rozmiar już jej nie grozi ;-). Może gdybyś chciała zmienić tej swojej podporę, to najpierw zwiąż razem jej pędy, a potem ostrożnie tę podporę wyciągnij (najlepiej przy wsparciu drugiej osoby) .
Zachwyciło mnie to zdjęcie RU z Chopinem przy furtce. Piękne zaproszenie na posesję...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Vertigo, dziękuję. A ta pierwsza? Masz może jakieś typy lub podejrzenia?
Ewamaja, tak, to chyba dobry pomysł, żeby na razie owijać pędy wkoło wokół podpory, dopóki się oczywiście da. I faktycznie, gdy pędy są poziomo róża obficiej kwitnie. Później trzeba będzie pomyśleć dla niej o czymś wyższym lub szerszym ;:108
100krotko, widziałam w kilku wątkach, że ta róża Flammentanz jest ogromna i silna. No i piękna poza tym. Gdybym miałą ją u siebie zasadzić, od razu znalazłabym jej porządne wsparcie. Ale tę moją kupowałam chyba w markecie i nie miałam pojęcia, co to za odmiana. Bardzo ci dziękuję za wizyte i za porady. BYc może rzeczywiście będę musiała kiedyś wymienić tę podporę na większą i mocniejszą :)
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety nie wiem co to za jedna :roll:
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Wandziu, Ewamaja ma rację. Zrób tak jak radzi a będzie dobrze.
Przejrzyj jeszcze ten wątek http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=30866
Fleur bardzo dokładnie opisała o co chodzi. Zwróć uwagę szczególnie na rysunki na pierwszej stronie.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Asiu jesteś fenomenalna :!: Wyciągnęłaś ten fajny wątek z czeluści FO. Już go dobie przeczytałam i obejrzałam i wszystko wiem :D Dziękuję ci bardzo.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Mam kolejne pytanie. Co mam teraz z robić z różami, które kupiłam niedawno z gołymi pędami i które powypuszczały młode listki, choć zrobiłam różom kopczyk z ziemi. Na zdjęciu może tego kopczyka za bardzo nie widać, ale ma z 15 cm wysokości. Ta róża to akurat Heritage. Gdzieś czytałam, że jeśli róża zacznie się pobudzać do rozwoju, to może nie przetrwać zimy. Co mam zrobić. Czy przykryć ją całą ziemią razemz tymi młodymi listkami, czy zostawić jak jest?

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Za wcześnie na kopczyk i dlatego wyszły listki, bo pędy w kopcu się nagrzały :(
Jeszcze czas na okrywanie i kopcowanie róż. Teraz to już nic nie rób, zostaw jak jest, bo się róża rozhartuje (w zasadzie już się tak stało). Jeśli przemarznie, to i tak powyżej kopca, a reszta pod ziemią przetrwa, więc wiosną zetniesz to, co będzie czarne.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dzięki, Moniko. Gdy kupiłam te róże pod koniec września od Rosarium, dziewczyny radziły mi, żeby od razu robić kopczyki i tylko dlatego je zrobiłam. Zresztą wszędzie tak piszą, że te z nagimi korzeniami trzeba od razu kopczykować. A jesień mieliśmy wyjątkowo ciepłą w tym roku. No nic, pocieszyłaś mnie, że może wymarzną tylko do kopczyka. To pół biedy :|
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To kolejny powód - za wcześnie kupione.
Sama popełniałam te błędy ;:108 . Teraz już kupuję róże tylko te, które wysyłane są późniejszą jesienią.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje róże !”