Ogródek pod dębami część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek pod dębami część 4

Post »

Wandziu tak pięknie go opisałaś, że moja chęć posiadania jeszcze wzrosła ;:196 .......koniecznie muszę go posadzić :roll: :lol:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zobaczcie, jak ładnie trzyma się białą BAKOPA. Z tyłu rosły bordowe koleuski. To te czarne kikuty, które mróz tak nędznie załatwił. A ona trzyma się dalej zupełnie bezboleśnie. Kwitła poza tym przez całe lato.

Obrazek
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit

Wandziu, no berberysy rozrosły się mocno. Może czas je trochę ciachnąć i uformować ?
Bacopa jest świetna - mam ją już kolejny raz u siebie w doniczkowych kompozycjach i jest, według mnie, niezastąpiona ! Kwitnie do mrozów :D
I zawsze ją każdemu polecam :)
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

WANDZIU....widzę, że u Ciebie dobrze czują się berberysy....mam dwa i żadnego z nich nie nazwę z imienia i nazwiska....kiedyś nie zwracałam uwagi na to....jak będę miała gotowe do pokazania zwrócę się z prośbą o identyfikację...
...trawki tez mam już u siebie, oj na tym forum można szybko ulec porażeniu roślinnemu .....na wiosnę będę jeszcze polować na trawki......
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Piękne berberysy,ja mam jednego,staruszka,i w tym roku wygląda bardzo nie ciekawie,coś mu chyba nie pasuje.Na Erectę tęż zachorowałam,ale to na wiosnę,w ogóle jest sporo różnych odmian różniących się kolorem i kształtem,mój jest taki pospolity.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

AgaNet, tak właśnie zrobię z tymi moimi berberysami. Uformuję je wiosną, choć strasznie diabelstwa kłują. No ale muszę z tym coś zrobić, bo wejdą mi na ścieżkę i do domu nie się nie dostanę ;:224
Leszczyno, to masz tak samo jak ja. W ogóle nie obchodziły mnie odmiany, chcociaż rośliny miały przy zakupie etykietki. Wyrzucałam je i koniec. Teraz jednak by sie przydały. Spróbuję ci pomóc w nazewnictwie bereberysów, choć ekspertka ze mnie żadna w tym względzie. :wink: Ale się postaram :D
Kasiu, moje pierwsze, kilka lat temu sadzone berberysy, to także pospolite, i to właśnie one tak się rozrosły do wielkich rozmiarów. Trzeba je będzie przystrzyc. Erecta rosnie ładnie w górę, a nie na boki.

Z tym jesiennym wiatrem
tańczą sobie liście,
tańczą sobie tańczą
czerwone złociście.

Obrazek

Obrazek

Z tym jesiennym wiatrem
odtańczą daleko,
i nie skończą tańczyć,
aż za siódmą rzeką.

Obrazek

Aż za siódmą rzeką,
Aż za siódma górą,
Aż je śnieg przykryje
Grubą, białą chmurą
(EwaSzelburg-Zarębina)
Obrazek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Nie dość że takie ładne zdjęcia robisz to jeszcze wyszukujesz odpowiednie wiersze do nich. Ale z Ciebie romantyczna dusza. ;:233
Berberysy to z początku takie niewiniątka ale jak się zadomowią to pokazują swoją siłę. Moje widzę wypuszczają młode pędy w jakiejś odległości od głównego krzaczka i zaczyna mi się robić bardzo szeroki żywopłot. Mnie to nie przeszkadza ale w Twoim malym ogródku mogą być kłopoty. ;:108
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

...a co to Wandziu.....dąb doznał kontuzji :?: :?:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Krysiu, weź przestań :;230 To nie jego rączka ani nóżka, tylko jesionowa noga, która ustąpiła miejsca różyczkom ;:108
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

...jeżeli by kontuzja dotknęła dęba to wygląda na mały paluszek od nogi....... :;230 ale jak to jesion to niech mu będzie ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Wandziu, pospacerowałam po Twoim ogrodzie z zachwytem - jestem niezmiennie zakochana w Twoich kamiennych ścieżkach ;:167
Co podsypujesz pod te kamienie, że chwasty tam nie rosną?
Obrazek[/quote]

A dzisiaj jeszcze ujęły mnie lilaki na pniu - są niesamowite ;:224 Ja mam Palibina, ale krzaczastego, natomiast nie spotkałam dotychczas na pniu. Kupiłaś swoje w sklepie ogrodniczym na miejscu, czy wysyłkowo?
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit

Wandziu jesteś bardzo miła ;:196
Łączy nas jeszcze jedna rzecz :uszy

Kamienie a dokładnie ścieżki z kamienia ,one są urocze i jakie praktyczne .:;230 :;230
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Wando dziękuję Ci za fotograficzną dokumentację berberysów, które rosną u Ciebie, kiedy ja się doczekam takich okazów? Lubię berberysy gdyż są także pożyteczne dla ptaków, chyba nie poprzestanę na tych co mam.. pionowych typu 'Kelleris' trochę się boję, czytałam, że mogą łamać się im gałązki pod ciężarem śniegu. A co z nazwaniem liściastego krzaczka podobnego do jaśminowca (str. 21), czy wiesz co to jest? Na zdjęciach powyżej po oświetlonym pniu drzewa wpina się jakaś tajemnicza roślina- co to jest.. jakaś trzmielina może??
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Ale Ci się berberysy porozpychały Wandziu.Ja mam jednego ale to odmiana która rośnie nie za wysoka w kolumnie, gałęzie nie zakładają się na boki. Również miałam bacopę w tym sezonie, w zeszłym z resztą też. Są to bardzo wytrzymałe roślinki, a po za tym dają radę u mnie w tym półcieniu.Ale masz grabienia :shock: Zresztą ja nie lepiej ;:223
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Wandziu, piękne zdjęcia ;:138 zwłaszcza ten ozłocony promieniami słońca dworek,otulony ramionami Czesława,czuwającego nad sielskim spokojem "Dębowej Pani" :tan
Oj,przydałby się odkurzacz do liści ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”