Czy to może być zaprawa T 75 ? Małgosiarroisyb pisze:Tylko trzeba je dokładnie przepłukać po wyjęciu albo zastosować zaprawę nasienną, bo jak ja sadziłem to często się zdarzało, że już po wykiełkowaniu nasionko nim listki z niego całkiem wyszły się psuło i po roślince. Problem ten występował na nasionkach niedoczyszczonych lub słabo zaprawionych.
Nasiona pomidorów- prawidłowe pozyskiwanie nasion i przechowywanie
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pozyskiwanie nasion z pomidorów i papryki - jak?
-
- 50p
- Od: 19 lut 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ja zawsze taką stosowałem i się sprawdzała
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Jest tutaj taki wątek o odkażaniu nasion: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=140
Re:
No super... teraz znalazłam... kozula też pisze że papryki się krzyżują, a jak zapytałam o to w wątku o Papryczkach chili, to dostałam odpowiedź że przesadzam, bo samopylna... Dla spokoju duszy nie będę sadzić obok siebie różnych odmian...kozula pisze:Co do izolatorów , ma to sens przy papryce , szczególnie jeśli mamy ostrą i słodką . Papryka dość łatwo się krzyżuje , o ile mają do niej dostęp owady . Przeważnie zapyla się sama jeszcze przed otwarciem kwiatu , ale nie zawsze . Jeśli mamy same słodkie , albo same ostre odmiany , jak sie pokrzyżują bedą najwyżej kolorowe i w różnych kształtach .
Udanych zbiorów , kozula .

Candlelight jak na razie pierwsza wykiełkowała... czekam jeszcze na BUena Mulata i doniczkową z Akcji
Zapraszam tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=47060
moderator
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Nasiona pomidorów- pozyskiwanie nasion
Odświeżam temat, bo chyba na czasie.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Re: Nasiona pomidorów
Zapewniam Cię, że o wiele lepsza jest do tego tkanina bawełniana ze starego np prześcieradła. W gazę jednak nasiona się wbijają i jest kłopot z ich wyciągnięciem. Po przetarciu nasion w szmatce zeskrobuję je łyżeczką i rozkładam pojedyncza warstwą na porcelanowy spodek. Jak lekko przeschną odklejam je od spodka i pozostawiam jeszcze na parę dni do całkowitego wyschnięcia.jode22 pisze:Robię od dawna tak jak napisano powyżej, tzn nasionka z galaretką na sitko i przecieranie palcem pod bieżącą wodą. Natomiast potem wywalam to na gazę, przykrywam drugą częścią gazy i nadal przecieram. Czyste nasionka od razu przeglądam, wybierając największe i bez plamek, odkładam na suchą część gazy - bardzo szybko wysychają i łatwo dają się od tej gazy oderwać.
Pozdrowienia, Jola
Nasiona na sitku przecieram też pod bieżącą ciepłą wodą nie palcem a drewnianą okrągłą pałką .
I za tą metodę forumowicz bardzo Ci dziękuję, już tak robiłam w tym roku, jest super, bardzo polecam.
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
Moje nasiona w ogóle nie maja styczności z wodą, zwykle wykładam je na gazetę najlepiej szarą (nie jest zbyt gładka) i każde nasionko odrazu bądź po uprzednim kilku godzinnym podsuszeniu lekko przecieram. Kładąc czubek palca na nasiono i przesuwając kilka centymertow po gazecie. Następnie odkladam by jeszcze przeschło. Jak dotąd nie zauważyłem by sie sklejaly bądź coś się z nimi działo. Przy większej liczbie nasion to dość mozolna praca ale każde z nasion można obejzać i sprawdzić. poza tym pomidory nie są takie złe kiedyś oczyszczałem nasiona marakuji i jest znacznie gorzej nie polecam. (Ale za to mam blisko 20 sadzonek meczennicy cześć z kupnych nasion a cześć wlasnie ze wspomnianego owocu:D)
Pozdrawiam M
Pozdrawiam M
Ja wygarniam galaretkę z pomidorka na małe siteczko, płuczę pod kranem i wygniatam palcem, potem nasionka do wyschnięcia umieszczam na arkuszu papieru do pieczenia.
Nasionka łatwo odchodzą.
Nasionka łatwo odchodzą.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Każdy ma swój sposób.Na papierowym ręczniku złożonym na pół piszę odmianę i rok,przepłukane z nadmiaru galaretki nasiona smaruję nożem tak aby były znaczne odległości między nasionami.Wiosną odcinam kawałek papieru ,moczę wodą i robię próbę kiełkowania- co dalej wszyscy wią.
Pewnie, że każdy ma swój sposób, ja już ze swojego zrezygnowałam.
Ale jeszcze trochę udoskonaliłam metodę forumowicz, bo wydłubuję nasiona z owocu, wrzucam do szklanki z wodą na 2-3 h i od razu widać, które nasiona są sterylne, bo pływają na wierzchu.
Zauważyłam, że w hybrydach jest ich mnóstwo.
Ale jeszcze trochę udoskonaliłam metodę forumowicz, bo wydłubuję nasiona z owocu, wrzucam do szklanki z wodą na 2-3 h i od razu widać, które nasiona są sterylne, bo pływają na wierzchu.
Zauważyłam, że w hybrydach jest ich mnóstwo.
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Wspaniałe rady. Dziękuję
Podejmę pierwszą próbę pozyskiwania nasion

- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo dobre sposoby tutaj opisane. Jeszcze można nasiona zostawić dłużej w wodzie dla fermentacji, która odkaża. I też można nasiona odkazić mocząc je w roztworze fosforanu sodu (Na3PO4, TSP).
pozdrawiam, Gunnar
Przetestowałam metodę suszenia nasion wg forumowicz (
). Super! Mała rzecz ... a cieszy!!!
Zanim na płótnie umieszczę nasionka składam materiał "na pół", w środek wkładam karteczkę z nazwą pomidora i wtedy mam pewność że nic nie pomylę (chyba
) .

Zanim na płótnie umieszczę nasionka składam materiał "na pół", w środek wkładam karteczkę z nazwą pomidora i wtedy mam pewność że nic nie pomylę (chyba

Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
A ja nie polecam sposobu fermentacji - niektóre odmiany tracą zdolność kiełkowania przez to, lub kiełkują już w wodzieGunnarSK pisze:Bardzo dobre sposoby tutaj opisane. Jeszcze można nasiona zostawić dłużej w wodzie dla fermentacji, która odkaża. I też można nasiona odkazić mocząc je w roztworze fosforanu sodu (Na3PO4, TSP).

Fakt nasiona płuczę, odstawiam na godzinkę żeby pozbyć się szybciej otoczki wokół nasion, ale nie radzę dłużej... Choć wiele osób chwali sobie tą metodę.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga