Nasiona pomidorów- prawidłowe pozyskiwanie nasion i przechowywanie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pozyskiwanie nasion z pomidorów i papryki - jak?

Post »

roisyb pisze:Tylko trzeba je dokładnie przepłukać po wyjęciu albo zastosować zaprawę nasienną, bo jak ja sadziłem to często się zdarzało, że już po wykiełkowaniu nasionko nim listki z niego całkiem wyszły się psuło i po roślince. Problem ten występował na nasionkach niedoczyszczonych lub słabo zaprawionych.
Czy to może być zaprawa T 75 ? Małgosiar
roisyb
50p
50p
Od: 19 lut 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ja zawsze taką stosowałem i się sprawdzała
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Jest tutaj taki wątek o odkażaniu nasion: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=140
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re:

Post »

kozula pisze:Co do izolatorów , ma to sens przy papryce , szczególnie jeśli mamy ostrą i słodką . Papryka dość łatwo się krzyżuje , o ile mają do niej dostęp owady . Przeważnie zapyla się sama jeszcze przed otwarciem kwiatu , ale nie zawsze . Jeśli mamy same słodkie , albo same ostre odmiany , jak sie pokrzyżują bedą najwyżej kolorowe i w różnych kształtach .

Udanych zbiorów , kozula .
No super... teraz znalazłam... kozula też pisze że papryki się krzyżują, a jak zapytałam o to w wątku o Papryczkach chili, to dostałam odpowiedź że przesadzam, bo samopylna... Dla spokoju duszy nie będę sadzić obok siebie różnych odmian... ;:131

Candlelight jak na razie pierwsza wykiełkowała... czekam jeszcze na BUena Mulata i doniczkową z Akcji

Zapraszam tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=47060
moderator
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Nasiona pomidorów- pozyskiwanie nasion

Post »

Odświeżam temat, bo chyba na czasie.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Re: Nasiona pomidorów

Post »

jode22 pisze:Robię od dawna tak jak napisano powyżej, tzn nasionka z galaretką na sitko i przecieranie palcem pod bieżącą wodą. Natomiast potem wywalam to na gazę, przykrywam drugą częścią gazy i nadal przecieram. Czyste nasionka od razu przeglądam, wybierając największe i bez plamek, odkładam na suchą część gazy - bardzo szybko wysychają i łatwo dają się od tej gazy oderwać.

Pozdrowienia, Jola
Zapewniam Cię, że o wiele lepsza jest do tego tkanina bawełniana ze starego np prześcieradła. W gazę jednak nasiona się wbijają i jest kłopot z ich wyciągnięciem. Po przetarciu nasion w szmatce zeskrobuję je łyżeczką i rozkładam pojedyncza warstwą na porcelanowy spodek. Jak lekko przeschną odklejam je od spodka i pozostawiam jeszcze na parę dni do całkowitego wyschnięcia.
Nasiona na sitku przecieram też pod bieżącą ciepłą wodą nie palcem a drewnianą okrągłą pałką .
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

I za tą metodę forumowicz bardzo Ci dziękuję, już tak robiłam w tym roku, jest super, bardzo polecam.
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

Moje nasiona w ogóle nie maja styczności z wodą, zwykle wykładam je na gazetę najlepiej szarą (nie jest zbyt gładka) i każde nasionko odrazu bądź po uprzednim kilku godzinnym podsuszeniu lekko przecieram. Kładąc czubek palca na nasiono i przesuwając kilka centymertow po gazecie. Następnie odkladam by jeszcze przeschło. Jak dotąd nie zauważyłem by sie sklejaly bądź coś się z nimi działo. Przy większej liczbie nasion to dość mozolna praca ale każde z nasion można obejzać i sprawdzić. poza tym pomidory nie są takie złe kiedyś oczyszczałem nasiona marakuji i jest znacznie gorzej nie polecam. (Ale za to mam blisko 20 sadzonek meczennicy cześć z kupnych nasion a cześć wlasnie ze wspomnianego owocu:D)
Pozdrawiam M
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Ja wygarniam galaretkę z pomidorka na małe siteczko, płuczę pod kranem i wygniatam palcem, potem nasionka do wyschnięcia umieszczam na arkuszu papieru do pieczenia.
Nasionka łatwo odchodzą.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Każdy ma swój sposób.Na papierowym ręczniku złożonym na pół piszę odmianę i rok,przepłukane z nadmiaru galaretki nasiona smaruję nożem tak aby były znaczne odległości między nasionami.Wiosną odcinam kawałek papieru ,moczę wodą i robię próbę kiełkowania- co dalej wszyscy wią.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Pewnie, że każdy ma swój sposób, ja już ze swojego zrezygnowałam.
Ale jeszcze trochę udoskonaliłam metodę forumowicz, bo wydłubuję nasiona z owocu, wrzucam do szklanki z wodą na 2-3 h i od razu widać, które nasiona są sterylne, bo pływają na wierzchu.
Zauważyłam, że w hybrydach jest ich mnóstwo.
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Wspaniałe rady. Dziękuję :D Podejmę pierwszą próbę pozyskiwania nasion
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Bardzo dobre sposoby tutaj opisane. Jeszcze można nasiona zostawić dłużej w wodzie dla fermentacji, która odkaża. I też można nasiona odkazić mocząc je w roztworze fosforanu sodu (Na3PO4, TSP).
pozdrawiam, Gunnar
danaa
200p
200p
Od: 13 sty 2012, o 22:13

Post »

Przetestowałam metodę suszenia nasion wg forumowicz ( ;:180 ). Super! Mała rzecz ... a cieszy!!!
Zanim na płótnie umieszczę nasionka składam materiał "na pół", w środek wkładam karteczkę z nazwą pomidora i wtedy mam pewność że nic nie pomylę (chyba :oops: ) .
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58

Post »

GunnarSK pisze:Bardzo dobre sposoby tutaj opisane. Jeszcze można nasiona zostawić dłużej w wodzie dla fermentacji, która odkaża. I też można nasiona odkazić mocząc je w roztworze fosforanu sodu (Na3PO4, TSP).
A ja nie polecam sposobu fermentacji - niektóre odmiany tracą zdolność kiełkowania przez to, lub kiełkują już w wodzie ;:oj ;:oj ;:oj

Fakt nasiona płuczę, odstawiam na godzinkę żeby pozbyć się szybciej otoczki wokół nasion, ale nie radzę dłużej... Choć wiele osób chwali sobie tą metodę.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”