Witam porannie.
Olu. Tą metodę już dawno zastosowałam, ale właśnie chodzi o to aby nie trzeba było jej używać.
Jacku. Wszystkich nas chwasty zarastają - wczoraj próbowałam wejść na rabatę floksową i się załamałam. Czekam aż się trochę ochłodzi. Przeprowadzka trawek jeżeli duże i rozrośnięte to pewne wyzwanie, szczególnie jeżeli są w tym miskanty. Powolutku zrobisz. Też muszę ale kilka niskich traw przesadzić, gdyż są za mało widoczne, ale to mały pikluś.
Jadziu. Nie, nie, nie. Wymieniałam rodzaje hortensji jakie są - powtórzę je jeszcze raz
ogrodowe - macrophila
piłkowane - serata
drzewiaste - arborescens
bukietowe - paniculata
dębolistne - quercifolia
miękkowłose
pnące
Każdy rodzaj hortensji ma kilka albo kilkanaście odmian. Teraz w dodatku powstaje ich jeszcze masę nowych, że spamiętać nie sposób. Rozmawiamy tu o tych najbardziej popularnych, które występują w naszych ogrodach.
Dyskutowałyśmy o odmianach hortensji bukietowych, gdyż niektóre mają bardzo sztywne łodygi jak właśnie Unique, Pinky Winky, Tardiva, Limelight, a niektóre mają te łodygi mniej sztywne szczególnie jak są młode. Podobno u niektórych jest to cechą odmianową jak u Vanilie Freise. W większości młode łodygi są wiotkie i często nie mają siły utrzymać dużego kwiatostanu i się pokładają.
Aguś. Na pewno urośnie i będzie piękną ozdobą ogrodu.
Stasiu. Limelight u mnie w pierwszym roku była słabiutka, a teraz już jest porządną hortensją. Dębolistna widać lubi cień, gdyż u mnie również ładnie rośnie pomimo przymarznięcia zimowego.
Stasiu. A trzeba mieć marcinki

. Jakoś nie przepadam za nimi, chociaż jednego mam