Majka - zastanawiałam się czy te podrośnięcie Aspirynki to nie sprawka hortensji. Mama często ją podlewa i nawozi a ponieważ hortensja nie ma dołka to woda nawóz musi przesuwać do Aspiryny. Trzeba byłoby zapytać się u innych jaka duża u nich rośnie Aspiryna bo kupiłam całą dziesiątkę.
Gosiaczek - oczywiście, że można się dołączyć, w lipcu jadę do szkółki robić zdjęcia do Rosy i zobaczę co nowego będzie, a ma być 20 nowych odmian. Aspirynę kupowałam w szkółce u Baranowskich w Kostrzyniu Wlkp. Zresztą u nich kupowałam większość odmian róż nostalgicznych, w Rosen Tantau kupiłam tylko Baronesse, Artemisa, Pink Piano a dla cioci Giardine.
Moje miejsce w ogrodzie wygląda jeszcze tak:

Został mi się wolny teren po padniętej po zimie wierzbie Hakuro.
Przyglądałam się Giardinie u cioci - wygląda jak na zdjęciach w katalogu - patrząc na nią ma się wrażenie że to jest Souvenir de La Malmaison.

W przyszłym roku jedna będzie moja bo Eden przesadzę w miejsce po Hakuro, a Belvedere w miejsce Edena - w ten sposób zwolni mi się miejsce dla Giardini - będzie słoneczne.
Coś z nowych
z róż z Rosarot jestem zadowolona, Black Bacara odrasta i za jakiś czas znów będzie kwitła, Księżniczka Sofia ma kwiaty:

już widać że będą podobne do Edena. Lady Romantica jest mała ale też będzie kwitła

a Boquet Parfait pokazywałam - cały czas kwitnie, a pędy dorastają już do 60 cm i nadal rosną.