Ogród Oli , sezon 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Oli , sezon 2011

Post »

;:7 Olu wpadłam na inspekcję. Tym razem nie będę podziwiała Twojej różanki :shock: ...ani liliowców ;:179
...tylko sama wiesz :D Patrzę i patrzę, a wzrok mam jeszcze dobry...czego ty chcesz kochana od tych zdjęć :?:
Wszystko na 5 z plusem...zapomniałam, teraz są szóstki ;:63
zakupy ;:333
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Olu Fajne pstrokatki :uszy oby ci nie sprawiały żadnych problemów.Ja mam klonika tego z trzeciego zdjęcia,rośnie bez problemów i dobrze zimuje.
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

tara pisze:jest bardzo problematyczna, nie doczekałam się kwitnienia
Aniu, jeżeli nie zakwitnie, to przynajmniej liście dają po oczach. Na razie nie widzę zawiązków kwiatowych, a jest to juz sporych rozmiarów roslina i może być z nia tak jak piszesz. Mam dwie hortensje ogrodowe (buntowniczki) , które ani myślą kwitnąć. Ostatniej zimy nawet je otuliłam i nic :twisted: Mają za to ładnie zielone liście. Jak zakwitnie na niebiesko, to nie omieszkam nią się pochwalić. Na domiar złego, czy dobrego dokupiłam jeszcze takie hortensje (dzisiaj przyszły) :

Obrazek Obrazek Obrazek

Zuziu, to i Tobie naraziła się pstrokata hortensja ? Czyli już muszę się przygotować na same liście ;:24 Znajdę jej jakieś zaciszne miejsce. A z tą ciepłotą dolnośląskiego to bym nie przesadzała :;230
JAKUCH pisze:Takie pstrokatki Olu rozjaśniają cieniste zakątki ,ale chyba z natury są bardziej problematyczne
Jadziu jakoś nie podchodziłam w ten sposób do pstrokatek. Te które mam, sprawują się dobrze. Powiedziałabym bezproblemowo, ale może mam te bardziej wytrwałe, czyli : żywokost, dereń, wierzba hakuro, krzewuszki i pewnie jeszcze coś by się znalazło . Ale z tym rozjaśnianiem masz zupełną rację. One od razu przyciagają wzrok.
heliofitka pisze:czego ty chcesz kochana od tych zdjęć
Iwonko, inspektorka wielce dla mnie łaskawa :D Niestety nie mogę choć w połowie osiągnąć efektów Twoich mistrzowskich fotek. Co prawda cykam na automacie tzw inteligentnej autoregulacji,ale muszę jeszcze czasem wyostrzyć lub wydobyć kolor w Corelu (właśnie w nim zmieniam rozdzielczość). Niestety nie jestem zadowolona z moich fotek. A oto dzisiaj chciałam przyłapać motylka i to mi wyszło :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Za to kicia jest cierpliwa i pozwoliła na fotkę. Wstawiłam też dzisiejsze moje zakupy : prusznik i pieknotka oraz tzw widoczek ogólny :D

Alu,a taki pstrokaty klonik lubi słoneczko, czy raczej trochę cienia ? Mam zamiar go posadzić w pełnym słońcu i zastanawiam się czy to dobrze ?

Na dobranoc czy dzień dobry :D pochwalę się jeszcze liliami :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Moje hortensje ogrodowe nigdy nie kwitły-taki klimat. Marzną mimo starannego okrywania :evil: Na forum dowiedziałam się, że należy je wkopać dwa oczka niżej, wtedy jest szansa, że coś zakwitnie. Mam zamiar przesadzić tak swoje-nic do stracenia.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

OLU piękne lilijki . Widze ,że masz też Fata Morganę i u Ciebie zakwitła należycie . Derenia Variegatę też mam i on bezproblemowy . Vanile Fraise jest bezproblemowa a ta druga chyba też . To co pisała ewa to prawdaz tym wsadzaniem głębiej o 2 oczka . Czytałam to u Boęnki [babopielki] one jest hortensjowym GURU i ma mnóstwo odmian Niech wszystkie okazy Ci zdrowo rosną i kwitną
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51

Post »

Olu Mój klonik rośnie w pełnym słońcu. Piękna kolekcja lilii ;:138
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Olu, piękne odmiany hortensji zamówiłaś, kwiaty jak malowane :) oby chciały równie pięknie zakwitnąć za rok.
Kolekcja lilii sporo powiększyła się od poprzedniego roku. Wszystkie ponumerowane, czyżbyś chciała im dopasowywać nazwy?
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Olu masz niesamowitą kolekcję lilii :shock:
...a kiedy patrzę na zamieszczone przy nich cyfry, to mi ciśnienie rośnie
i włącza mi się opcja "zazdrość" :lol: ...ale taka serdeczna ;:196
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, u mnie też nie chcą kwitnąć hortensje, ale powinny , bo u innych sąsiadów pięknie kwitną :twisted: :;230 Dziękuję za radę. Posadzę trochę głębiej i zobaczymy w przyszłym roku :D

Jadziu, na Vanilie Fresh zasadzałam sie od zeszłego roku, bo ona na tegorocznych pedach daje czadu . Rotschwanz to podobno nowośćkwitnąca od czerwca do końca września :wink: Na jakich pędach jednak nie mam informacji. Jeżeli na młodych, to hurrra :heja Z pewnością przed posadzeniem zasiegne informacji w watku Babopielki. Coś mi nie idzie to sadzenie za szybko. Na razie kloniki są na swoim miejscu. Do hortensji muszę dokupić kwaśnego torfu.

Alu, to i ja posadziłam oba kloniki w słoneczku :D

Basiu, ano tak to już z tymi liliami bywa ... ciągle człowiekowi ich mało .Numerki są na wypadek gdybym je chciała sensownie przesadzić. Bedę mogła dopasować wielkość i kolor do przyszłego miejsca. Już i tak się trochę pogubiłam przy 80-tej sztuce :D A z hortensjami zobaczymy w przyszłym roku. Albo będę cała w skowronkach, albo ... muszą mnie cieszyć liście :D

Iwonko, a popatrz sobie , popatrz i .. kupuj jesienią cebulki :D Lilii mam juzponad setkę ichyba na razie starczy. Niech się same mnożą. No chyba, że wpadnie mi jakiś rarytasik w oko lub do koszyka :D Jesienią nastawiam się na dokupienie cebulek tulipanów w PNOS-ie. Jakie mają tam cudeńka ;:224

A teraz coś do jedzenia :
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Olu ;:196
Nie wiedziałam, że masz tak pokaźną kolekcję róż :shock: Lilie też pięknie kwitną.
Z hortensjami ogrodowymi pożegnałam się definitywnie :lol: Nie kwitną, a nie są to specjalnie urodziwe krzewy, żeby je uprawiać dla samych liści :lol: Cieszę się, że aspera w tym roku pokaże, na co ją stać!!
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

wrócę jeszcze do do tej naszej wspólnej hortensji - ja nie doczekałam się nawet porządnych liści, ale ja widać zła kobieta
Olu zakupowe szaleństwo super, ja mam 6 szt.ogrodowych, w tym roku na pewno będą marniejsze - zachciało mi się przykrywac na zimę a tak zawsze dawały sobie radę, koniec u mnie z pieszczeniem, przyszły wiosenne przymrozki
i po ptokach :twisted:
Jedyną bezproblemową, dekoracyjna i trwałą jest u mnie Anabell, również dobra jest bukietowa - bo ta akurat ściana się na wiosnę, rośnie na nowych pędach. Nie wiem czy wypali ale w tym roku kupiłam 12 Anabell - sadzonek i o dziwo kwitną i to jak, możesz zerknąć u mnie.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko, kolekcja rózana to w 70 % nowe nabytki. Takie jeszcze maluszki jesienno-wiosenne. Tak mnie w sobie rozmiłowały, ze już mam listę zakupową na jesień :D Lilijki także w iekszej części dokupione jesienią. Cóz to forum z człowieka robi. Chyba ... ogrodnika :D
A cóż to jest aspera :oops:
Na dowód mej miłości różanej i jej wzajemności przedstawiam uratowaną różyczkę. Miała wylądować na kompoście , ale .. I tak pięknie kwitnie . Najpierw jest żółta z różowym podbiciem dolnych płatków a potem się przebarwia na czerwono.Te trzy kwiaty to jeden krzaczek:

Obrazek

Igorku, widziałam u Ciebie, ale ja często tylko czytam posty, bo bym się nie wyrobiła z czasem na odpowiedzi. Interesuje mnie ta pelargonia w zielono białe łatki na listkach. To z niej zrobiłeś sadzonki. Jeżeli chcesz, to możemy się wymienić na moją. Sadzonki robione jesienią szybciej kwitna, ale jednak pokrojem ładniejsze są robione wczesną wiosną (też już mają pączki). A oto jak wygląda moja pelargonia :
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Jakby co, to podaj mi swój adres na pw :D
tara pisze:w tym roku kupiłam 12 Anabell
Aniu, ależ będzie hortensjowo u Ciebie. Widziałam także tą kwitnącą. Liscie i kwiaty ma takie jak moja ogrodowa. A u Ciebie pięknie kwitnie. Ja też w tym roku otulałam moje hortensje i nie mam kwiatów. To są wielkie kapryśnice i niewdzięcznice przy wszystkich naszych staraniach. Nakupię torfu i już szykuję rabatę dla hortensji. Co z tego wyjdzie .. ocenię za rok.

Chciałam się pochwalić lilią gigantem. Nie pamiętam czy to jest cebulka kupowania u p. Pajdy czy z wrocławskich Maślic. Z pewnością jej nie podpisałam ;:14
Obrazek Obrazek Obrazek

A teraz coś innego, aby nie było, że mam tylko lilie i róże :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Milin w tym roku włazi na dach. Gdzie pójdzie dalej ? Nie ma już wyższego piętra.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Podobają mi się liście pelargonii. Z hortensjami będę próbować głębszego sadzenia, o ile wreszcie pogoda pozwoli na dłuższą wizytę w ogrodzie. U mnie czarnuszka ma ledwie widoczne pączki.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Olu, aspera to hortensja kosmata- chyba? :D
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Ale ładnie Ci obrodziło ,agreścik, porzeczki ,ogóreczki .Widać że nie tylko dla oczu w Twoim ogrodzie .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”