Ogród Soczewki cz2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
becia2
500p
500p
Od: 31 lip 2010, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Soczewki cz2

Post »

Jak to się stało, że ja dopiero dziś u Ciebie?
jest u Ciebie tyle pięknych roślin, że nie wiem, od których mam zacząć ;:63

Pospacerowałam po twoim ogrodzie i najbardziej podobało mi się, jak pisałaś: "muszę dokupić..."
ależ w tym jesteśmy podobne!!!

podziwiam Twoje lilie, ładne mają kolory,
piękne są Twoje wierzby, śliczne kule, jak dopiero mam od niedawna jedną szczepioną!

Twoja rabata z trawami, palce lizać!
najciekawsza ta czerwona trawa!!

widziałam, że Ty tez zakochałaś się w rododendronach, śliczne są!

Rabaty są takie dopracowane i wypielęgnowane, super!
na krzewuszki i tawułki mogę patrzeć cały dzień.

Zauważyłam, ze masz zawciąga białego (tak się to odmienia?)
bardzo ładny, ja mam tylko różowego, ale białego też sobie kupie!!!!

Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p
Od: 21 sty 2011, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co do robienia zdjęć w ogrodzie, to juz miałam komentarze, ale co , moge robić co chcę w moim ogrodzie :heja
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Aniu nie wiem co sąsiedzi mówią o mnie, ale fakt jest taki, że niestety w pobliżu nie mam bratniej duszy jeśli chodzi o zakręcenie ogrodowe. Większość kończy na tujach Gdzie nie gdzie trafi się berberys albo coś kwitnącego. Mąż już się przyzwyczaił do mojej mani fotografowania. Robię to namiętnie już drugi rok i widać zrozumiał, że tak szybko to mi nie przejdzie.
Czasami nawet lubi popatrzeć jakie zmiany zaszły w ciągu roku lub dwóch. Narzeka,że niedługo w ogóle nie będzie widać kamyków.
Drzewko, o które pytasz to śliwa Umbraculifera. W szkółce, w której ją zakupiłam rośnie dorosły okaz. Padłam z wrażenia i musiałam ją mieć w swoim ogrodzie. Ta śliwa szczepiona jest na pniu czereśni, który w ciągu kilku lat nabiera objętości i bardzo efektownie wygląda. Drugim plusem jej jest ,że korony nie trzeba przycinać sama się ładnie formuje.
Beatko ja z braku czasu nie widziałam jeszcze ogrodów większości forumek, a często bywa, że mam zaległości w już zaprzyjaźnionych wątkach. Dziękuję za komplementy pod kierunkiem mojego ogrodu. Czerwona trawa to Red Baron, podobno bardzo ekspensywna, niestety u mnie coś się ociąga.
Rh uwielbiam niestety nie mogę rozwijać tej miłości bo mój ogród cierpi na brak miejsc zacienionych, więc muszę zadowolić się tylko dwoma krzaczkami. Moja fascynacja skierowała się w stronę róż i powojników, ponieważ okres kwitnienia u tych roślin jest o wiele dłuższy niż u RH
Dorbie ja też się mocno nie przejmuje i tak wiem, że po niektóre osoby to mi trochę zazdroszczą. Tylko ja zamiast leżeć na leżaku codziennie po kilka godzin procuję w ogrodzie a wolne pieniążki wydaje na rośliny, zamiast na ciuchy Najbardziej mnie bawi jak znajomi dziwią się, że jeszcze zamierzam coś robić. Dla nich jest już ok i nic więcej by nie dodawali. Nawet już nie staram się im tłumaczyć, że co poniektóre rabaty to potrzebują jeszcze małych przeróbek.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Monisiu, będziesz bardzo zadowolona z Aspiryn Rose - ja mam pierwszy sezon, ale za to dużo szt. i jest to zachwycający widok. Poza tym ma same zalety: kwitnie obficie, bardzo długo trzyma kwiaty, ma ADR, czyli nie łapie chorób - cóż można chcieć więcej :tan Miejsce wybrałaś bardzo urocze. W ogóle Twój ogród jest piękny i niesamowicie zadbany ;:63 A z tymi zakupami mam tak samo. Od czasu, gdy mamy działkę, to każdy grosz przeznaczam na rośliny ;:108 ;:170
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Monia, TYwój ogród coraz piękniejszy.
Cudnie wygląda to przejście trawy w rabatę żwirową.
Taki wyraźny obrys. strasznie to lubię.
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Moniko Gosiu dziękuję ;:196
Pojechałam dziś po pracy na szybcika do szkółki w której kupowałam większość swoich kolorowych krzewów by kupić prezent dla
kuzynki i wymiękłam. Pełno bylin, trawek i RÓŻE. Oczopląsów dostałam, normalnie czułam się jak dziecko w sklepie z zabawkami. Teraz już wiem co czują moi synowie stojąc przy półce z lego lub traktorami. :;230
Niestety nie miałam czasu na oglądanie ale zdążyłam sobie kupić Aspirin Rose ;:138 . Pojadę tam po wypłacie

Aspiryn Rose
Obrazek Obrazek

Nareszcie zakwitła Eden Rose Długo kazała na siebie czekać
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Knirps i Heandel
Obrazek Obrazek

I NN kupiona jako Wiliam Może komuś się skojarzy z jakąś konkretną różą

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

A teraz nie róże
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Widoczki
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Kasia_Tomek
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 08:32

Post »

Moniko widzę, że prace postępują. ;:108
Ogród pięknieje i dojrzewa w oczach
Te ostatnie fotki dla mnie coś pięknego zwłaszcza pierwsza bardzo mi się podoba rabata z samymi iglakami i drewnianym płotkiem.
Widzę ze kupowałaś żwir jakiej masz granulacji ? bo 8 na 16 zabrakło w żwirowni, w innej żwirowni znalazłam 8 na 32 i zastanawiam się czy nie za duży.
Podoba mi się jasny płukany i sam ciemny, ale przy tej ilości co ja jeszcze potrzebuję ok 10 ton to by było strasznie drogo. Chociaż na wierzch tego zwykłego można potem wysypać w niektóre miejsca tak dla kontrastu.
Już nie mogę się doczekać kiedy coś zrobię u siebie jak patrzę na Twoje poczynania.
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Kasiu prace postępowały jak miałam trochę urlopu. Niestety wróciłam do pracy i przeżywam frustrację, że na nic nie mam czasu. Zajęłam się nową rabatą i nawet nie zauważyłam że trzeba sporo krzewów przyciąć, że zielsko się pokazało na innych rabatch, że opryski trzeba zrobić. I jak jedno zrobię to na drugie już nie ma czasu. Ty marzysz by zacząć działać w ogrodzie a ja oglądając ten ład i porządek u Ciebie myślałam "jak ja już bym chciała mieć tak ogarnięte" :;230
Kamyczki kupowaliśmy już dawno i nie pamiętam jaki był ich rozmiar. Pierwsza dostawa była z drobniejszymi, później zamawialiśmy całą naczepę chyba 10ton, były tańsze, ale i trochę większe. Dla mnie estetycznie nie ma różnicy.
Zawsze możesz na próbę kupić kilka kg i wysypać nimi kawałek rabaty. Zobaczysz czy Ci się podoba czy nie.
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Kasia_Tomek
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 08:32

Post »

Właśnie teraz też chcemy zamówić 10 ton, ale to dopiero gdzieś za trzy tygodnie. Do tego czasu coś wymyślę :wink:
Moniko ład i porządek ... no tak w miarę .... to mam na rabatach które pokazywałam to te w których jest wysypana kora i żwir, do zagospodarowania zostało nam ok 1/4 ogrodu i tam wierz mi zielsko rosło po kolana, Tomek chodził i tylko te największe wyrywał żeby się nie rozsiały. Fotek w tamtych miejscach nie robię, nawet jak mi się udaje omijam je wzrokiem :wink:
Teraz są w sumie najlepsze dni, żeby zająć się ogrodem, długo jasno....
U nas wczoraj cały dzień padało i ziemia też mokra chwasty będzie się lepiej wyrywało. Czy u was też dobrze zmoczyło ?
A ja się pochorowałam i leżę w łóżku pewnie dlatego mam więcej czasu na forum.....
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Kasiu u nas zaczęło padać dziś po południu. Zrobiło się zimno i nieprzyjemnie, może i dobrze bo nadrobię zaległości w domu. Mnie brało przeziębienie tydzień temu, herbata z miodem i z cytryną + aspiryna na noc i przeszło ale matce z dwójką dzieci nie wolno chorować :;230 Wracając do tematów ogrodowych to i tak jestem pełna podziwu, że twoje 3/4 ogrodu wygląda perfekcyjnie. Podziwiam u Ciebie to że realizujesz plan po kolei, dopracowujesz każdą rabatę w najmniejszym calu. Ja jestem zła na siebie,że zaczynam ulepszać kilka rabat na raz i żadnej nie mogę skończyć. I tym sposobem załatwiam sobie pracę na kolejne kilka sezonów letnich:;230
Po tym jak odkryłam, że prawie za płotem mam szkólkę, która oferuje roże, nie mogłam spać i następnego dnia znów się tam zawlekłam. A że nieprzyzwoitością jest wychodzić z pustymi rękoma to zakupiłam Biedermeier i Alladin Palace
Ta pierwsza jeszcze nie kwitnie ale Alladinka zachwyca obfitością kwiatów.
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ależ piękny akcent na rabacie.
Teraz będziesz miała dylematy każdej wiosny.
Może Twój ogród zamieni się w różany?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Monia, chyba w Twoim Alladynie rozpoznaję jedną ze swoich NN. Jest niziutka, kwitnie obficie, ładnie trzyma kwiaty. Na początku są bardziej łososiowo różowe, a później bledną i są rózowe?
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Gosiu ogród na pewno nie zmieni się w typowy ogród różany ale wiem że mam jeszcze kilka miejsc gdzie chciałabym posadzić róże. Bardzo dużą inspiracją stał się dla mnie ogród Asi. Obejrzenie jej ogrodu na żywo zrobiło swoje. Dziwię się że wcześniej nie pomyślałam o kompozycjach różano-iglakowych.

Moniko ta róża jest u mnie dopiero od kilku dni. Jestem nią jak na razie zachwycona. Tak jak piszesz kwitnie obficie ma małe ale urocze kwiaty, jest niska . Co do koloru to u mnie jest blado różowy. Ktoś pisał na forum że jak kupił to była różowa a następnego roku zakwitła na łososiowo. Czyli by się zgadzało pierwsze kwiaty łososiowe zmieniające się później na blady róż.
Bardzo mi się spodobały róże tego typu, chętnie nabyłabym jeszcze kilka krzewów. Są niskie nie wymagają dużo miejsca a przez to że kwitną bardzo obficie są wspaniałym akcentem na rabatach.
Pozdrawiam Monika
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”