Magiczny zakątek dwostr cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Magiczny zakątek dwostr cz.2

Post »

Agapanta gratuluję ;:138 mój niestety nie przetrwał zimy :roll:
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alu,a ja myślałam ,że jak pigwowiec ma czerwonawe listki to mu dobrze u mnie ;:14
Niestety nie mam przyrządu do mierzenia kwasowości gleby,więc tę czynność muszę odłożyć w czasie.Mam nadzieję ,że jak będę w ogrodniczym, nie zapomnę zapytać (po raz n-ty z resztą) o pehametr.
Dziurawiec mój to jeszcze "młodziak" zakupiony późną jesienią w promocyjnej cenie,więc i duży nie był ale ważne ,że zechciał przetrwać zimę u mnie :D
Magnolię Twoją widziałam- :( ale zobaczysz już niedługo się zregeneruje i będzie:uszy
Cieszę się ,że hosty i hortensje Ci rosną. Roślinki od Ciebie też mają się znakomicie- omieżkiem już się chwaliłam,fiołki też przyciągają wzrok swoimi białymi kwiatuszkami i przypominają mi Ciebie.Dzwonki (chyba skupione-nie pamiętam jak mówiłaś ) rosną, jak zakwitną na pewno wstawię zdjęcie.A teraz wstawiam zdjęcie roślinki,o którą pytałam u Ciebie w wątku
Obrazek

Jolu,ja nawet nie wiedziałam ,że jest taki agapant o biało obrzeżonych listkach-musi wyglądać cudnie, mam nadzieję ,że wstawisz jego zdjęcie,nawet niekwitnącego.
Azalia niby kwitnie ale uroda jej kwiatów pozostawia wiele do życzenia,no ale cóż te minusowe temperatury zrobiły swoje... :(

Jadziu te tulipany miały być ciemno purpurowe,ale ta głęboka czerwień też mi się podoba a ważne jest też to,że zakwitają ,kiedy te tradycyjne czerwone tulipany już dawno przekwitły. :wit

Agatko,czyżbyś zimowała swojego agapantusa w gruncie?Niby w Twoim klimacie powinno się sprawdzić...

Słuchajcie ,wczoraj cały dzień czekałam na kuriera ,a właściwie to na przesyłkę :wink: i wreszcie przyszła...trochę maleństwa,ale jak się na nie od lutego czeka to też potrafią ucieszyć... Obrazek
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Danusia.....dziękuję Ci bardzo za roślinki ;:196 już posadzone ,podlane....szałwia ma paczki :tan
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aleś mnie zadziwiła, już dotarły? :roll:jednak ta nasza poczta czasami dobrze się sprawuje. Mam nadzieję ,że nie uszkodzone.Niech Ci zdrowo rosną !
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

.A teraz wstawiam zdjęcie roślinki,o którą pytałam u Ciebie w wątku
Obrazek

ta roślinka to mi wygląda na alchemillę czyli przywrotnik :)

Agapanta nie zimowałam w gruncie. Miałam małą sadzonkę, trzymałam ją w donicy i na zimę powędrowała do altany. I długi czas było OK. Niestety potem w altanie zrobiło sie zbyt wilgotno i na przechowywane tam rośliny rzuciła mi sie pleśń......... padła męczennica i agapant....
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak,teraz sobie przypominam Aguś ,że wczesną wiosną pisałaś o kłopotach z tą pleśnią na agapancie, szkoda roślinki,tym bardziej,że w drugim roku uprawy jest bardziej prawdopodobne jego kwitnienie.
Co do rozpoznanej przez Ciebie roślinki,to sprawdziłam w necie - rzeczywiście jest to przywrotnik-dziękuję!.Upewniły mnie jeszcze te krople rosy,przypominam sobie ,że długo utrzymywały się na liściach.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Danusiu, zazdroszczę kwitnącego agapanta. Ja mam nadal tylko liście, nie wiem, czy mu się jeszcze odmieni?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Ja też mam przywrotnik, posadzony w kącie, był do identyfikacji :) i już wiem, kto on ;:180 Nazwa łacińska bardziej mi się podoba, może nawet zapamiętam :;230
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przesyłeczka całkiem ,całkiem ładnie się prezentuje .Napisz co i gdzie zamawiałaś .
Fotka agapantusa pstrokatego i zielonego z pączusiem .

Obrazek
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Potwierdzam ,to przywrotnik ostroklapkowy.Moja ulubiona roślina.Po kwitnieniu można go przyciąć a na pewno wyciąć przekwitłe pędy.Żółty kolor jego kwiatów pasuje do wszystkiego ,podobno nawet do różowego.Posadziłam go przy róży 'The Pilgrim' tej białej z żółtym środkiem ,będzie pasował idealnie. :lol:
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agatko ten Twój agapant to tegoroczny nabytek?Jeśli tak,to uzbrój się w cierpliwość do następnego roku, opiekuj się nim a zakwitnie na pewno!
Basiu,prawda ,że oryginalna nazwa łacińska tego przywrotnika? A może ma coś wspólnego z alchemią? :;230
Jolu,jakiego koloru kwiatki ma mieć agapantus "pstrokaty"jak go nazwałaś ?Widzę ,że też trzymasz je w doniczkach.
Jeśli chodzi o zakupy,to dokupiłam trochę takich tam bylinek, których u nas nie widziałam:dwie odmiany języczek ,dwie jeżówek-mleczna i amarantowa ,przetaczniki,ostróżki:białą i różową,rozplenicę o czerwonych liściach, akant, trojeść, konwalnik i perowskię .Wszystko już posadzone ,ale żeby mieć jeszcze więcej roboty ;:14 , dzisiaj na ryneczku dokupiłam kilka iglaczków ,znowu trawę (tym razem rozplenicę o zielonych liściach bo ta,którą kupiłam w marcu jakoś tępo rośnie)i takie maleństwo z szarymi listkami ale nie pamiętam jak się nazywa (jakaś karłowa odmiana bylicy)
Alu,skoro przywrotnika posadziłaś koło róży to oznacza ,że on słoneczko lubi? Z tym PILGRIMEM będzie mu do twarzy
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

;:196 Danusiu i bardzo dziękuję . Dałam Tosi kawałek i Iwonce oczywiście z ostrzeżeniem . Podzieliłam na 4 ,żeby w kazdej sadzonce był korzonek . 2 posadziłam u siebie no chyba ,zeby też i Basia chciała go gdzieś wepchnąć . Jeszcze raz bardzo dziękuję ;:196 . Moj agapant jeszcze nie utworzył pąka a dziennie go doglądam ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj Jadziu,strasznie żałuję ,że nie dopytałam czy trzeba więcej,mogłabym w jednej paczuszce więcej go upchnąć a tak macie po maleńkim kawałku.Pocieszam się tym,że to bardzo żywotna roślinka i na pewno szybko się Wam rozrośnie!
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

DANUSIU nie musiałam nikomu dawać ,ale zapytałam się i chętni sie znależli . Będzie dobrze a ja sie bardzo cieszę ,ze mogłam się z dziewczynami również powdzielić . ;:196 Coś ty wszystko gra
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Danusiu gdzie kupiłaś rozplenicę o czerwonych liściach.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”