Maki jednoroczne (Papaver rhoeas, P. somniferum, etc.)

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Maki jednoroczne (Papaver rhoeas, P. somniferum, etc.)

Post »

W sprzedaży spotykałem nasiona Papaver bracteatum, Papaver commutatum, Papaver glaucum, Papaver nudicaule, Papaver orientale, Papaver rhoeas oraz Papaver somniferum (przy czym trzy pierwsze sporadycznie, a cztery ostatnie bardzo często). Mam w ogrodzie również Papaver popovii dzięki szczodrobliwości naszej koleżanki z forum kryjącej się pod nickiem Slila1, aczkolwiek nie wiem skąd ona go miała, bo w sprzedaży nigdy nie widziałem…

Pozdrawiam!
LOKI
michal260189
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 maja 2021, o 14:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Maki jednoroczne (Papaver rhoeas, P. somniferum, etc.)

Post »

Może się wymieniła z innym pasjonatem ogrodnictwa i siania maczków
Papaver orientale 'Beauty of Livermere' jest uważany za tak podobny, jeśli nie identyczny z dzikim P. bracteatum , że równie dobrze może być szczepem P. bracteatum lub przynajmniej złożoną hybrydą wywodzącą się z niego w dużej części i jest obecnie określany również jako P. orientale „Grupa Goliata”
Za angielską Wikipedią
Kilka dobrych lat temu P. bracteatum był uznawany ze trefny w myśl polskiego prawa na równi z Papaver somniferum. Posiałem Mak polny w Marcu zobaczę czy plaga ślimaków nie zeżre (ewentualnie) podsypię granulkami :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”