Moje parapety cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moje parapety cz.II

Post »

Grażynko, Twoja Masdevallia wygląda bardzo ładnie. Mam nadzieję, że już nic jej nie uschnie. Twoja ma zupełnie inne liście niż moja, myślałam, że Masdevallie mają wszystkie takie same listki.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo się cieszę z waszych odwiedzin. :D
Art pełna nazwa: masdevalia tovarensis.U mnie jeszcze nie kwitła, jak kupiłam to miała kilka listków.Lato spędziła na balkonie pod daszkiem i rosła sobie w najlepsze.Przeniesienie do domu przed przymrozkami na pewno spowodowało u niej stres, przystopowała z wypuszczaniem nowych listków.zime spędziła na zimnym parapecie, przy samej szybie ( bo ona chłodnolubna), przy rozszczelnionym oknie.Chwilami było na parapecie tylko 9*C!!Ale widzę u nie wolę życia i to mi się podoba. :D U osoby, od której ją odkupiłam kwitła na biało.
Marwes - kupiłam tego "ciapiatka" na przecenie z jednym kwiatkiem.bardzo chciałam go mieć!Nawet nie wiem, jak doszło do zalania listka sercowego, po którym zaczął marnieć w oczach.Wiem,że chciałam go wyrzucić w pierwszym odruchu, potem postanowiłam spróbować.Oznaki życia uznałam za sukces a reszta potoczyła się już szybko.
Arlet3 - fak, masdevalia nie jest wielką roślinką.Wcześniej nie miałam żadnej więc nie mam porównania w wielkości liści.modę natomiast stwierdzić, ze jest nie kłopotliwa.
Akwarybka dzięki za pochwały falka.Książka jest pod ręką, wielokrotnie przeczytana,wieczorem przed snem.Ale przyznaję, że z czytania nie mam efektów. :;230 :;230 I tak już pozostanie.Chyba mi poprawia nastrój przed snem. :;230
Mała_Mi mam nadzieje,ze moja masdevalia pozbiera się po zimie.Widzę kilka zielonych czubków.Przestestowała u mnie wszystkie pory roku, czas by pokazała na co ją stać. :D
Awatar użytkownika
darek p
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 23:53

Post »

Wielkie ;:138 dla ciapatka i Masdevalii a ten z mazami jest naprawdę cudny.
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dziękuje darku za pochwały. ;:108
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dendrobium 3 w 1. :D Kupiłam w przecenie jesienią, bo bidula była. Wypuszcza: nową pseudobulwę, pędzik i chyba pędzik kwiatowy. Nie wiem jak kwitnie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Cudny ten storczyk z mazami.
Mam w swojej kolekcji tez takiego storczyka z zalanym stożkiem wzrostu i już zamierzałam go wyrzucić ale jak przeczytałam że Twój podjął współpracę to i mój jeszcze trochę postoi na parapecie.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Grażynko mnie to wygląda na dendrobium Berry oda a to co wyrasta to keiki :) gratuluję :)
Awatar użytkownika
goskle
500p
500p
Od: 18 sie 2010, o 23:50

Post »

Super dendrobium - zauważyłam, że jeden liść robi się żółtawy (na 3 zdjęciu) - u mnie też to było - co to jest?
Pozdrawiam
Gosia
moje storczysie
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Jakie zdrowe dendrobium :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

Grażynko jeden storczyk z moich dwóch zrzucił listki i nie wiem czemu :cry: .ale Twoje sa (tfu tfu na psa urok)piękne :lol:
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Droga Grażynko, ;:167 cudowne a ten ciapkany to piekny rarytasik! Gratuluję, masz rękę. ;:108 ;:138
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dziękuje wszystkim za odwiedzinki. ;:196
Jola1 - dobrze,że nie wyrzuciłaś.Potrzeba czasu, by doszedł do siebie, w zasadzie to storczyk decyduje, w jakim sie to tempie odbywa. U mnie to trwało 2 lata, jutro pokażę, jak pięknie się prezentuje.
Celinko nie wyglada mi to na dendrobium nobile, bo ono wypuszczało kwiaty wzdłuż łodygi. Natomiast na tym dendrobium pędzik wychodzi ze środka psb. Jak podrośnie to zagadka się sama rozwiąże.
goskle nie przejmuj się żółknięciem pojedynczych liści.U mnie wypuściło zdrową psb więc liść mógł pożółknąć nawet ze starości. Tym niemniej trzeba go mieć na uwadze.
marzanko- u Ciebie jest dendrobium nobile, które po kwitnieniu u mnie też zrzuciło liście. W zamian wypuszcza nową psb. Traktuj go jak dotychczas.W przyszłości będzie magazynem pokarmowym dla nowych psb.
stasia109 - cieszę się, że Ci się spodobał.Taki uparty a tak pięknie zakwitł.On wie, ze go chwalę. :D
Awatar użytkownika
darek p
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 23:53

Post »

Jak na bidulka to całkiem dobry wynik, nowa psb,keiki i pędzik, ;:63 .
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje Nobile po przekwitnięciu również wypuszcza keiki . Ma praktycznie tylko parę listków . Czy stosowałaś kiedyś Grażynko patyczki nawozowe do storczyków ,albo tylko podlewasz nawozem . Ostatnio właśnie kupiłam pałeczki nawozowe i każdemu dałam po jednej dostały jakby większej werwy
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jadziu nigdy nie stosowałam pałeczek nawozowych ale skoro stwierdziłaś,że dendrobium sobie je chwali to cieszmy się z tego. Kolejne doświadczenie pozytywne. :D On teraz na pewno potrzebuje substancji odżywczych bo ma do wykarmienia dzieciatko. Jadziu trzymam kciuki za powodzenie. ;:108
Darku często tak własnie bywa w świecie storczykowym,że rewanżują się nam za nowy dom i opiekę nad nimi.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”