Mój ogród przy lesie cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród przy lesie cz.4

Post »

Tajeczko ;:196 Przecież nie sądzisz, że przyjechałabym dla roślinek ;:14 , nawet nie wiesz jak bardzo chciałabym Cię poznać osobiście... A poza tym nie tylko rośliny tworzą ogród, ale Właściciel, rośliny są tylko elementem (bardzo cudownym) w jego rękach, A Ty masz piękny ogród ;:138 ;:196 , nie wiem, dlaczego próbujesz twierdzić inaczej :lol: Po prostu będę miała więcej drobnej pracy, która może uniemożliwić mi dłuższe wyjazdy, nawet w moje rodzinne strony :roll:
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Tajko, łany peonii cudne ;:138
Też jestem ich gorąca wielbicielką i mam ich sporo na działce.
Mam nadzieję ,że w przyszłym roku część z nich w końcu zakwitnie
bo do tej pory "wędrowały" po działce bez stałego miejsca.
Teraz już mają swój kącik i "święty spokój" :lol:....oby im się spodobało...
Peonia z ostatniego zdjęcia....WOW :uszy .....
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Tajko! Ładny Twój ogród w zimowej szacie... Dobrze,że spadło tyle śniegu, u mnie dziś rano było -20.
A pokazane wcześniej zdjęcia Twojej kolekcji lilii robią wrażenie...!
Dziękuję Ci ,że chcesz się ze mną podzielić białym dzwonkiem ! Bardzo chętnie przyjmę go do siebie.
Zapytam jeszcze o czosnek Molly - czy usychają mu liście po przekwitnięciu ?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Tajko, oglądam Twój zimowy ogród i nie widzę...Zatem pytam. Zabezpieczyłaś jakoś tę różę pnącą? Jest szansa na oglądanie tych kaskad kwiatów?
Piwonie piękne! :)
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tajeczko, piwonie masz zachwycające!! Będę je podziwiać u Ciebie- od trzech lat mam dwie drzewiaste, ale jeszcze nie kwitły... Chyba powinnam je przesadzić w bardziej słoneczne miejsce :roll:
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Piwonie śliczne ;:138 Tajeczko nie zamawiasz nasionek pomidorów?
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Ale piwonie :D , szkoda, że tak szybko przekwitają.
Inaczej pewnie i na nie byłabym chora :;230
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51

Post »

No i następna piękna kolekcja :D ja też mam kilka krzaczków piwoni i mam też jedną krzewiastą i już mi w tym roku zakwitła :heja A jakie to są koperkowe,bo nie słyszałam o takiej odmianie....
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

U mnie zakwitła po raz pierwszy: paeonia tenuifolia, piwonia delikatna, koperkowa.

Obrazek

Obrazek

sama nie wiem czy ładniej wygląda jak kwitnie czy jak jeszcze jest z pączkami.....
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Dzień dobry Tajko. Ależ ty masz piwonie cudne. Ta biała liźnięta różem to prawdziwa królowa. Widuję ostatnio na forumkowych wątkach te piękne kwiaty i nabieram coraz większej na nie ochoty.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aneczko- Ankha myślę, że latem będziesz trochę bardziej wolniejsza od obowiązków dnia codziennego i jeśli było by u mnie w ogrodzie spotkanie formułowiczów, to może na jeden dzień jakoś byś się wyrwała.
Ja proponując spotkanie nie miałam na myśli przyjazdu po to , żeby oglądać mój ogród, gdyż naprawdę nie wart jest tego, żeby długą podróż zaliczyć dla obejrzenia roślin, ale przede wszystkim po to, żebyśmy się poznali w jeszcze większym gronie.
A jeśli przy okazji obejrzycie moje roślinki, będzie mi bardzo miło. ;:196

Basiu- Cynthia witaj. :wit
Ja nie mam dużej kolekcji piwoni w ogrodzie. Rosną zaledwie tylko 5 szt i to prawie wszystkie sadziła moja mama bardzo dawno. Podobno piwonie po przesadzeniu mogą długie lata nie zakwitnąć, więc ja staram się je nie przesadzać. :)

Izuniu- Tamaryszek dziękuję za odwiedziny. U mnie także było - 20* w Lublinie, a tam gdzie mam ogród bliżej wschodniej granicy z pewnością jeszcze więcej, ale właśnie dobrze, że śnieg dodatkowo okrywa, więc będzie dobrze. Ubiegłej zimy tylko róże pnące zmarzły, ale nie były okryte, teraz zabezpieczyłam pędy matami.
Tych pokazanych lilii to z pewnością części wiosną już nie będzie, zjedzą nornice, ale będę je dosadzała.
Dzwonka dużo wyrwałam jesienią, żeby posadzić inne byliny, ale dla Ciebie jeszcze kilka znajdę, tylko bliżej wiosny poproszę o adres. Liście czosnkowi Molly trochę mniej usychają, jeszcze w czasie kwitnienia ma zielone. :)

Martuniu- Artam dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. Róże pnące przy pergoli zabezpieczyliśmy matami słomianymi po bokach, a wierzchołek zimową włókniną, więc z pewnością dobrze przezimuje, jeśli za wcześnie wiosną nie odkryję przed przymrozkami. Na jednym ze zdjęć widać część maty słomianej, to właśnie róże.
Pozdrawiam serdecznie. :)

Moniczko dziękuję Ci bardzo. Cieszę się, że podobały się Tobie moje piwonie, a z tymi drzewiastymi trochę mnie zasmuciłaś, że tak długo nie kwitną, gdyż miałam zamiar na wiosnę posadzić, może właśnie z braku słońca, choć moje bylinowe 2 szt rosną prawie w cieniu pod lilakiem i kwitną co roku. Piwonie krzewiaste są z pewnością bardziej wymagające.
Pozdrawiam serdecznie. ;:196

Gosiu- Gosia07 witaj. Dziękuję za miłe słowa.
Gosiuniu ja pomidorów nigdy nie hoduję z nasion, nie mam do tego warunków i cierpliwości. Kupuję gotową rozsadę na targu, zdając się na ślepy los, gdyż nigdy nie mam tych odmian, na których mi zależy. W tym roku zostałam uszczęśliwiona pomarańczowymi, ale one nikomu nie smakowały. :)

Aneczko- AniaDS cieszę się, że mnie odwiedziłaś. Piwonie mają tą wadę właśnie, że krótko kwitną. Nieraz nie zdążę ich nawet zobaczyć kwitnące, ale trudno mi z nich zrezygnować, gdyż pięknie pachną. Chciałabym jeszcze posadzić koperkową i krzewiastą. :)

Alu- MalinaG w bardzo wielu ogrodach formułowicze mają piwonie krzewiaste, Ty także jesteś ich szczęśliwą posiadaczką? Ja z obawy przez zmarznięciem odwlekałam ich sadzenie, a nie należą do tanich niestety.
Właśnie piwonię koperkową pokazała Jagusia. Piękna, prawda? :)

Jagusiu bardzo Ci dziękuję za zdjęcie piwoni koperkowej. ;:196
Obie są ładne i ta w pączku i kwitnąca. :)

Wandziu cieszę się, że Ci się podobają moje piwonie, jeśli masz miejsce w ogrodzie, to powinnaś posadzić je chociaż z jedną np różowo kwitnącą lub białą, w Twoich ulubionych kolorach. Ogród masz przy domu, więc zdążysz się nimi nacieszyć, gdyż trochę krótko kwitną.
Pozdrawiam serdecznie. :)
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Witajcie :wit .
Dzisiaj proponuję szafirki. W ubiegłym roku posadziłam żółte, ale niestety nie zakwitły. :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2009, o 00:16

Post »

Tajeczko ;:196 ,szkoda że tak daleko mieszkam od Ciebie,bo chętnie bym cię odwiedziła.
Piwonie masz śliczne , też je lubię ,szkoda że tak krótko kwitną i po deszczu kwiaty robią się ciężkie i pokładają się.
Ładne kępki szafirków,ja mam tylko takie jak na pierwszym zdjęciu.
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24

Post »

:wit Tajko ładne kępy szafirków , a te białe to niedawno sadzone czy tak wolniej się rozrastają ?
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

:wit Tajka pięknie rozrośnięte kępy szafirków, lecz białe to chyba nowy nabytek ?
Pozdrawiam Zenek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”