Storczykowy kącik

Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczykowy kącik

Post »

Zakwitła Vanda denisoniana :tan :tan :tan
Asiu, tu jeszcze raz dziękuję za umożliwienie spełnienia storczykowego marzenia ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

U mnie rośnie na wystawie południowej, cieniowana balkonem, blisko szyby, co zapewnia jej różnicę temperatur między dniem, a nocą. Posadziłam ją do doniczki z włókna kokosowego. Włókno długo utrzymuje wilgotność, więc nie trzeba często podlewać. Teraz ograniczam się do spryskiwania.

Venosa w pełnym rozkwicie:

Obrazek

I Masd. princeps kwitnąca jednocześnie na dwóch pędach:

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przepiękna i nie zasuszyła żadnego pączka - kiedyś i ja sobie taka sprawię :wink: Cudo gratuluję ;:138

Próbowałam zdobyć takie koszyczki wyłożone kokosem, ale u nas nigdzie nie ma :( potem poszukiwałam nieszkliwionej donicy ceramicznej i też nic :cry:
Niedługo pojadę do Bydgoszczy i może w końcu mi się uda :?
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p

Post »

Dorotko, denisonianę polecam. Jest piękna i cudownie pachnie :D Spodziewałam się tylko, że kwiaty będą większe :wink:
Doniczki z włókna dostępne są w Nomi lub Praktikerze.
Awatar użytkownika
iwka2
500p
500p
Od: 1 mar 2009, o 15:43

Post »

Witaj.Gratuluję tylu kwiatuszków,zwłllaszcza na vandzi,piszesz,że myślałaś,że vanda densoniana ma wieksze kwiaty,a jakiej wielkości są?możesz określić zapach? :wit
Pozdrawiam Iwona
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Witam cieplutko Lauro
Zaglądając do ciebie z rewizytą miałem cichą nadzieję że będę oglądał coś ciekawego i się nie pomyliłem , szokujesz bogactwem kolekcji i pięknymi zdjęciami obok których nie przechodzi się obojętnie . Zatrzymałem się przy cudownej fotce kwitnącej Masd. princeps poczułem do tej rośliny i fotki ?słabość? (znalazła się na mojej liście chciejstw w samej czołówce).
Gratuluję przepięknych storczyków!
Masz wspaniałą różnorodną kolekcję!
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Lauro pięknie zakwitła Ci v.denisoniana, ale masdevallia princeps podbiła moje serce, ależ ona ma nietypowe kwiaty po prostu cudo. ;:167
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 paź 2010, o 17:33

Post »

Lauro,piękna denisoniana ;:167
mam tylko pytanko-odnośnie tych kokosowych koszyków -jak podlewasz te Vandy? namaczasz cały koszyk?
Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p

Post »

Iwonko, niestety nie potrafię określić zapachu :oops: Kwiatki mają ok. 4cm, ale mam nadzieję, że jeszcze urosną.
Marku, miło Cię gościć :) Powiem Ci, że Masd. princeps już dawno zawładnęła moim sercem. Mam ją od półtora roku. Pochodzi z importu. Dotarła do mnie bez korzeni, ale na chwilę obecną ma się dobrze i kwitnie nieprzerwanie od wiosny :) Masdevallie nie bardzo mnie kochają, ale ta akurat odwzajemnia moje uczucia :D Serdecznie polecam tą wdzięczną roślinę.
Kasiu, cieszę się, że podobają Ci się moje kwitnienia :D
Renatko, dziękuję :D Koszyki z włókna wprowadzam do uprawy vandowatych od maja. Na chwilę obecną mogę powiedzieć, że dobrze się sprawdzają. Włókno dłużej utrzymuje wilgotność, więc podlewam przez namaczanie raz w tygodniu. W okresie zimowym robię to jeszcze rzadziej, ale częściej spryskuję. Miałam problem z korzeniami z powodu przenawożenia, ale w tych doniczkach system korzeniowy pięknie się regeneruje. Korzenie przerastają włókno i świetnie to wygląda. Teraz jeszcze za wcześnie na wysuwanie wniosków, mam jednak nadzieje, że przy dłuższym stosowaniu też będę zadowolona :)
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne kwitnienia i o tym już napisali moi poprzednicy. Ja zaś zastosowałam dla vand kosze bambusowe własnej roboty ale wyłożyłam je włóknem kokosowym choć raczej tyko z wierzchu, od spodu są tylko same korzenie i zauważyłam,że świetnie się to sprawdza. O koszach nie myślałam ale to też fajny pomysł. I też widzę,że jest im we włóknie dobrze bo chociaż przy przenoszeniu do koszyków nie obyło się bez strat to korzenie szybko podjęły wzrost. Teraz testuję pewien specyfik jako bardzo delikatny nawóz ale dopiero jak będę widziała efekty to napiszę więcej...bo na razie vandy się w nim moczą.
natalkastl
100p
100p
Od: 24 paź 2011, o 13:48

Post »

Piekna wandzia ;:138
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

Lauro ależ mnie zaskoczyłaś tą Vandą denisoniana :shock: Gratuluję wspaniałego kwitnienia - ciekawe jest u nich to, że tak różnie wybarwione kwiaty mogą mieć. Twoja jest w innym odcieniu niż moja, ciekawa jestem czy pachnie podobnie :wink: Nie zauważyłam natomiast, żeby w trakcie kwitnienia jej kwiaty rosły, jak to się dzieje u innych vand.
Jesteś chyba jedyną osobą u której widzę tak obfite kwitnienie Phalaenopsis vanosa ;:138 Przepiękna masdevallia ...
Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p

Post »

Małgosiu, cieszę się, że podzieliłaś się swoim doświadczeniem odnośnie koszyków dla vand :) Bardzo chciałabym to zobaczyć. Ja przed umieszczeniem moich roślin w tych koszykach konsultowałam się z Alą, która dla mnie jest specjalistką w tym temacie. Tak jak pisałam na razie ten eksperyment dobrze się sprawdza, a co będzie dalej czas pokaże.
Natalko, dziękuję :D
Kasiu, właśnie to jest fenomen tych kwiatów, że tak różnie zakwitają. Nasze vandy pochodzą z tego samego źródła, a kwiaty mają różne. Twoja jest chyba żółta a moja bardziej zielona, nakrapiana.
Phal. vanosa faktycznie ostatnio się rozszalała i znowu tworzy nowe pąki :)
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 paź 2010, o 17:33

Post »

Laura1806 pisze:Renatko, dziękuję :D Koszyki z włókna wprowadzam do uprawy vandowatych od maja. Na chwilę obecną mogę powiedzieć, że dobrze się sprawdzają. Włókno dłużej utrzymuje wilgotność, więc podlewam przez namaczanie raz w tygodniu. W okresie zimowym robię to jeszcze rzadziej, ale częściej spryskuję. Miałam problem z korzeniami z powodu przenawożenia, ale w tych doniczkach system korzeniowy pięknie się regeneruje. Korzenie przerastają włókno i świetnie to wygląda. Teraz jeszcze za wcześnie na wysuwanie wniosków, mam jednak nadzieje, że przy dłuższym stosowaniu też będę zadowolona :)
Lauro dziękuję za rady ;:196 , muszę koniecznie poszukać takich koszyków.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Lauro, ależ wspaniałe kwitnienia :!:
Vanda denisoniana o oryginalnych kwiatach i w ciekawym kolorze. W dodatku ma nakrapiany wzorek i jeszcze pachnie...nie za dużo szczęścia naraz ? :D
Czy pokazałabyś w całości ten koszyczek z włókna w którym rośnie Vanda ?
Phal.venosa i Masdevallia princeps również zachwycają. Bardzo lubię Twój wątek ;:215
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Lauro bardzo się cieszę, że Vanda zakwitła u Ciebie. ;:138
Sprawdzałam kwitnienie zeszłoroczne i ona ma taki kolor. Bardzo obficie Ci zakwitła. Gratuluję.
Mam nadzieję, że i pozostałe też Ci zakwitną.

Phalaenopsis venosa chociaż nie należy do moich faworytów to jednak u Ciebie robi wrażenie. :heja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”