Fikus Benjamina - choroby i szkodniki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KASANDRA77
50p
50p
Od: 27 paź 2010, o 18:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: beniamin fikus mix

Post »

mój benek ma około 1,5m wysokości i też ma dokładnie takie objawy, mam go od tygodnia, wcześniej stał na klatce schodowej w kamienicy, podlewany był raz na dwa trzy tygodnie i nigdy ni był spryskiwany, nie dostawał żadnych nawozów. niestety nie mam możliwości dołączenia fotki.
Awatar użytkownika
eris
100p
100p
Od: 2 sty 2011, o 01:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fikus beniamina - choroby i szkodniki

Post »

Mam pytanie otóż zauważyłam dzisiaj pleśń w doniczce mojego fikusa czy to jemu może zaszkodzić? Czy go przesadzić? Obrazek Obrazek
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

eris doniczka ma odpływ?
Awatar użytkownika
eris
100p
100p

Post »

Tak ma cztery dziury.
x-xm-a

Post »

Qrcze, co to za podłoże.. widać, że ziemia mocno przerośnięta jakąś grzybnią. Prawdopodobnie trefne to podłoże i warunki masz takie, że grzybnia się rozwinęła. Ja bym przesadziła do nowej ziemi i jakaś grzybobójcza chemia by się przydała.
Popatrz jeszcze dokładnie czy to na pewno kożuch pleśniowy a nie wykwity solne, powinnaś też wyczuć nosem jeśli to pleśń
Awatar użytkownika
eris
100p
100p

Post »

Kupiłam ją niedawno więc nie miałam wpływu na podłoże. Zrobię oprysk jeszcze na pewno nie zaszkodzi.
x-xm-a

Post »

Zrób, bo pleśń już ma na podstawie pnia, i przesadź wiosną
felleg88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lut 2011, o 12:35

Post »

Jako, że jest to mój pierwszy post tutaj - witam wszystkich! :)
Odzywam się w tym wątku, ponieważ też mam jakiś problem z moim fikusem.
Ma on ok. 5 lat, i początkowo miał 1 łodygę, ale uciąłem w połowie i ukorzeniłem ponownie i są 2 łodygi jak na zdjęciu. Do ub. jesieni znajdował się on na oknie południowym, jednakże teraz jest u mnie w północnym. Mniejwięcej od miesiąca zauważyłem że dolne liście zaczęły powoli żółknąć, ostatnio proces ten znacznie przyspieszył i tak z 6liści już opadło (niektóre były młode). Podlewam go teraz raz na tydzień (latem oczywiście częściej), raz podlałem go wodą z nawozem (w styczniu) a tak to nigdy nie używałem nawozów. Wiem, że nie czas jeszcze na przesadzanie, dlatego prosiłbym kogoś o poradę, co mógłbym z nim zrobić?

http://tinypic.com/r/2cf6uqd/7
goslava
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 lut 2011, o 12:02

Re: beniamin fikus mix

Post »

witam

proszę o zdiagnozowanie szkodnika/grzyba. mianowicie drzewko jak w temacie i nastepujący objaw: od strony spodniej listków w miejscu gdzie z łodyga liścia rozszerza w liść jest coś takiego;
- biała woskowina/parafina (gdy weźmie się ją w palce to się rościera i jest tłusta coś jak wazelina, krem lecz nie wciera się)
- jest to nalot/korzuch o średnicy 1-3 mm jest gruby wysokości 1 mm,
- pod nią na łodydze jest czarna plamka średnicy 1 mm i jest zatopiona w łodydze tzn. nie ściera się,
- kwiat jest kilku letni i byl przesadzony niedawno ale to juz bylo wczesniej

Obrazek

Obrazek
VITKO
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 mar 2011, o 08:20

Re: Fikus benjamina - zrzuca liście!

Post »

Ja też miałem problemy z moim benjaminem. Ja osobiscie zrobiłem tak:
- Przesadziłem go do nowej większej donicy z nową ziemią
- Obficie podlałem
- Postawiłem blisko okna
- Spryskuje go codziennie czymś takim z allegro: Nabłyszczacz ODŻYWKA benjamin fikus 0,5L - NOWOŚć! Podobno środek zaiwera szczep zywych bakteri. Mniejsza o większość, ważne ze działa.
Teraz na moim benjaminie - wyraz benjmin nie wiem dlaczego zawsze kojarzy mi się z słoniem benjaminem - z każdej strony wychodzą nowe pędy!!! Aż miło popatrzeć na taką zdrową roślinkę.
Aha, i przyznam szczerze że jestem z siebie dumny ;:138
VITKO
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 mar 2011, o 08:20

Post »

Pleśń w donice pojawiała się kiedys i w moich benjaminach. Proponuje zmiennić ziemie, lub podlać jakiś środkiem chwastobójczym. Kiedyś gdy jeszcze miałem pleśń w moich doniczkach, podlałem je środkiem o nazwie Karte czy coś podobne to tylko dym pozostał z pleśni - wyglądało to jakby ziemia się paliła:-) ale kwiat przeżył. Co do występowania licznych szkodników to takze polecam je czymś spryskać. Odrazu odradzam stosowania tzw. uniwersalnych nabłyszczaczy - po kilku tygodniach, nie zostanie wam nic z roślinki. jeśli stosować jakiś nabłyszczacz to tylko nakierowny do odpowiedniego gatunku. POZDRAWIAM ;:7
Awatar użytkownika
fiołek afrykański
100p
100p
Od: 22 wrz 2008, o 10:53

Post »

też mam taki "wosk" na moim beniaminku w tym samym miejscu, ale ogólnie nic mu nie jest wręcz przeciwnie, robaków żadnych nie widać .
a Twojemu coś poza tym dolega??
goslava
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

wlasnie nic nie dolega jemu tylko myslalam ze cos zaczyna sie dziac z nim jak zobaczylam te kulki wosku, ani mu liscie nie leca wrecz przeciwnie, wypuszcza nowe i jest ciemno-zielony, ale nie zmienia to faktu ze jednak będę go obserwowac:) dziekuje :D
goslava
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

a powiedzcie mi czy powinnam go przesadzic (niedawno go przesadzalam) bo ma korzenie naziemne czy cos takiego, sami zobaczcie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
x--A-4
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Post »

Chyba za płytko go posadziłaś.
Kupując doniczką zawsze idę z miarą.
Na oko ciężko trafić :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”