Epiphyllum i jego hybrydy cz.1

Zablokowany
Bo-enka
500p
500p
Od: 12 lip 2010, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Epiphyllum i kaktusy epifityczne-pokażcie swoje roślinki.

Post »

Arek, dobrze że piszesz o tych różnicach w obrębie tych samych nazw, niekiedy są to bardzo znaczne różnice w odcieniu koloru, ułożeniu i wielkości płatków, a nawet w kształcie rozety kwiatu.
King Midas jest tego b.dobrym przykładem gdyż na przykład są kwiaty o bardzo intensywnym pomarańczowym i bladym pomarańczu, o pylnikach które pięknie zwisają w dół a w innych pylniki okalają środek kwiatu, kwiaty z krótkimi pylnikami , zewnętrzne duże płatki są sobie równe a w innych zewnętrzne dużo dłuższe i cieńsze. :wit
Masz już 6 różniących się K. Midasów :?:
BOŻENA
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Coś mi tu nie pasuje. Jeśli konkretna hybryda jest jednym klonem to kwiaty powinny być w tych samych warunkach uprawowych identyczne. Różnice powinny wynikać wyłącznie z różnych warunków hodowli. Taka zmienność u kaktusów jest akurat normalna - nawet ta sama roślinka w zależności od ilości światła i jakości podłoża potrafi dać raz kwiaty mniejsze a raz większe lub o różnej intensywności barw. Ale jak jedna hybryda z różnych źródeł ma różne kwiaty przy identycznych warunkach uprawy to pachnie mi to jakimś kantem. To by oznaczało, że albo źródła zaopatrzenia są niepewne i handlarze kantują albo że roślinki nie trzymają swoich cech tylko im się to co roku zmienia. Nie wiem co gorsze.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Bo-enka
500p
500p

Post »

Tomek wpisz w przeglądarkę epiphyllum King Midas a sam zauważysz różnicę.
Ja chcę kupić właśnie to Epi ale boje się że dostanę nie to co chcę i dlatego na razie nie kupiłam.
Kilka miesięcy temu już, już miałam płacić za K. Midasa ale poprosiłam o zdjęcie i co się okazało?
Sprzedający przysłał mi zdjęcie skopiowane z przeglądarki. :!: :!: :!:
BOŻENA
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Jeśli to tak wygląda to cała ta zabawa z nazywaniem hybryd traci sens. Bo po co nadawać nazwy jeśli później rośliny w handlu nie trzymają kolorów? Trochę mi to pachnie jakimś kantem. Bo przecież jak zweryfikować jak powinien wyglądać prawdziwy King Midas? Przecież nie pojedzie się na stanowisko naturalne, bo ono nie istnieje. W żadnym herbarium też nie ma holotypu. Zatem czy jest jakiś materiał porównawczy, do czego można zakupioną roślinkę odnieść, by móc ją zweryfikować co do autentyczności?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Bo-enka
500p
500p

Post »

Tomek jeżeli komuś zależy na holotypie ( wzorcu ) to chyba już to jest niemożliwe.
Nie można upatrywać kantu bo ogrom ludzi nie zna prawdziwych nazw hybryd nie mówiąc już o holotypie.
Nie ma holotypu większości roślin ja sama jako laik zauważyłam np. istotne różnice też w e. oxypetalum a przecież większość
ludzi nawet hodowców pisze e. oxypetalum bez następnego członu np: e.oxypetalum xxx.
Skoro nie ma wzorca ( herbarium czy zweryfikowanego stanowiska naturalnego, czy pierwszej opisanej hybrydy ) to czy można wiedzieć która
jest tą wzorcową, autentyczną. :wit
BOŻENA
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Zatem jaki sens jest całej tej zabawy w nazwy, skoro one później nie trzymają parametrów? E.oxypetalum to E.oxypetalum. Jest holotyp w herbarium, jest opis gatunku, jest stanowisko naturalne (o ile nie zostało zdewastowane). A u hybryd Epifillum po co setki różnych nazw, które później mogą między sobą niczym się nie różnić? Zamiast kolekcjonować dziesiątki różnych kultywarów różniących się tylko metką może wystarczy ich 5-10, by zebrać wszystkie występujące kolory (biały, czerwony, żółty, pomarańczowy i różowy) i to koniec. A cała reszta to może tylko taki pic by się dobrze nowe hybrydy z nową etykietką za grubą kasę sprzedawały?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Bo-enka
500p
500p

Post »

A jak myślisz?
Po co te krzyżówki?
Ja w temacie nie całe 2 lata, ale już zdążyłam zauważyć że liczy się NOWA HYBRYDA w Epi, kształt i ładny kolor.
Często śledzę ebay i nowe hybrydy osiągają duże ceny, ale istotne są nowości w tych roślinkach.
No powiedzmy że ktoś ma zamiłowanie, a inne sprawy to może nie poruszajmy bo to nie wypada tak o kasie na Forum :;230
BOŻENA
Awatar użytkownika
King Midas
500p
500p
Od: 11 lis 2010, o 13:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie
Widzę że wywołałem małą "burzę".Czyli nawiązując do tematu nie miałem przyjemności ogladać różnych E.King Midasów w jednej hodowli.Będzie to możliwe u mnie(kwestia czasu).Zobaczymy co z tego wyniknie :?: Przy czym w pełni się zgadzam z Tomkiem odnośnie zróżnicowania kwiatów.
Arek
Awatar użytkownika
King Midas
500p
500p

Post »

A tu u żródeł możecie pooglądać jak się różnią hybrydy :

http://www.epiphyllumsociety.org/pentic ... t/pic.html

K.M
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Same śliczności ,można dostac zawrotu łowy
Bo-enka
500p
500p

Post »

King Midas pisze:Witajcie
Widzę że wywołałem małą "burzę".Czyli nawiązując do tematu nie miałem przyjemności ogladać różnych E.King Midasów w jednej hodowli.Będzie to możliwe u mnie(kwestia czasu).Zobaczymy co z tego wyniknie :?: Przy czym w pełni się zgadzam z Tomkiem odnośnie zróżnicowania kwiatów.
Arek
Arek bez przesady z tą burzą, ciekawostka może.
Dla bardziej wnikliwych to znane nieścisłości i nic się na to nie poradzi :wit
BOŻENA
Awatar użytkownika
King Midas
500p
500p

Post »

Witam
Proponuję nastepną stronkę do przejrzenia. U sąsiadów "zza miedzy".Można też tam zrobić zakupy.

http://translate.google.pl/translate?hl ... PL285PL285
Arek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

... ciekawa strona, warto zerknąć.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Bo-enka
500p
500p

Post »

No, tych ciekawych stronek już kilka mamy, a jak tak znajdziecie jeszcze kilka, a potem znowu kilka, to zimowe wieczory nam nie straszne.
Jedna ciekawa stronka na jeden zimowy wieczór i zima zleci jak z bicza strzelił. :arrow: :arrow: :arrow:
A na co ciekawszych stronkach o EPI ( a jest ich duuuuuuużo ) to oglądanie nie wystarczy, oj będziemy planować co kupić, jakie odmiany, kolory
a od marzeń o EPI nie uciekniemy, ja osobiście do zdobycia mam kilkadziesiąt odmian hybryd.
A te stronki o EPI tylko zaostrzają apetyt na te piękności. ;:65 ;:65 ;:65
BOŻENA
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

Nie mogę oglądać takich stron, bo się chora robię... :twisted: jeśli chodzi o urodę kwiatów, to zdecydowanie storczyki i kaktusy rządzą! :D Ja już wybrałam profil storczykowy, ale gdybym miała możliwości przestrzenne i finansowe tobym chyba ogród botaniczny sobie urządziła! :D
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”