"Kaktusowe Rozmówki..."
-
- 100p
- Od: 21 maja 2010, o 23:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: "Kaktusowe Rozmówki..."
W Obi czy innym markecie budowlanym można upolować fajne roślinki w przystępnej cenie. Niestety trzeba trafić na dostawę - ale to wszędzie. Kiedyś w Obi widziałem świetne melaki z wykształconym cefalium za 30 kilka zł. Były też Astrophytum myrostigma (około 10 cm średnicy) w podobnej cenie. Podobnie w Casto - kupiłem kiedyś Astrophytum ornatum i Euporbia obesa (małe egzemplarze) za około 4 zł. Reasumując: wszędzie można upolować coś fajnego, zależy od szczęścia i tego czy trafi się na dostawę.
Pozdrawiam
Sławek
Sławek
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jako, że mam na koncie stałe wypady do wyżej wymienionych sklepów to wyrobiłe sobie o nich opinie. I tak:
OBI- dość często mają dostawy. Można natrafić okazy godne pozazdroszczenia. Oferowane kaktusy są na pewno wartościowe dla początkującego kaktusiarza. Dla bardziej wybrednych trzeba trafić na okazje czyli 'mega dostawę'. Wtedy jest w czym wybierac i można upatrzyć sobie dajmy na to P. aureispina czy Chamaecereus hybrid 'Rainbow'
LM- ma rośliny i droższe i tańsze. Tu znalazłem właśnie echinopsisa (E. ancistrophora) i echinocereusa (E. reichenbachii) oraz chamaelobivie (Ch. cv. Violet).
CASTO- nie ma się zbytnio czym poszczycić (przynajmniej w tych sklepach co byłem). Drogie i niezbyt interesujące. Jedyną bardziej godną polecenia roślinę jaką tam kupiłem jest Weingartia lanata.
OBI- dość często mają dostawy. Można natrafić okazy godne pozazdroszczenia. Oferowane kaktusy są na pewno wartościowe dla początkującego kaktusiarza. Dla bardziej wybrednych trzeba trafić na okazje czyli 'mega dostawę'. Wtedy jest w czym wybierac i można upatrzyć sobie dajmy na to P. aureispina czy Chamaecereus hybrid 'Rainbow'

LM- ma rośliny i droższe i tańsze. Tu znalazłem właśnie echinopsisa (E. ancistrophora) i echinocereusa (E. reichenbachii) oraz chamaelobivie (Ch. cv. Violet).
CASTO- nie ma się zbytnio czym poszczycić (przynajmniej w tych sklepach co byłem). Drogie i niezbyt interesujące. Jedyną bardziej godną polecenia roślinę jaką tam kupiłem jest Weingartia lanata.
- Artur89
Mam propozycję zbiorowego zamówienia. Upatrzyłem sobie Epiphyllum w mega kolorze i podobnie jak w przypadku hybryd Echinopsis wezbrała we mnie żądza, żeby go zdobyć. Ktoś chciałby się przyłączyć do zbiorowego zamówienia? Ostrzegam, rośliny objęte licytacją także trzeba to będzie jakoś rozpracować. Moritius, czytałem gdzieś, że chciałeś krzyżować Epi - będziesz miał teraz ku temu sposobność, hehe
Do końca aukcji zostało niewiele czasu także czekam na odpowiedzi i propozycje do jutra.

Do końca aukcji zostało niewiele czasu także czekam na odpowiedzi i propozycje do jutra.
- Niutka89
- 200p
- Od: 4 paź 2010, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
dziękuję za odpowiedź Arturze
Ja jestem poczatkująca, wiec raczej każdy kaktus mnie cieszy ;)
Moze w LM nie trafiłam na dostawę , bo i mało było kaktusów.
Ceny osłonek też nie najniższe, ale mam już swój sklep gdzie zawsze coś sobie upatrzę i cena tez ok

Ja jestem poczatkująca, wiec raczej każdy kaktus mnie cieszy ;)
Moze w LM nie trafiłam na dostawę , bo i mało było kaktusów.
Ceny osłonek też nie najniższe, ale mam już swój sklep gdzie zawsze coś sobie upatrzę i cena tez ok

Poszukuję Melocactusa ;]
Moje kaktusy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=38822" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Aneta
Moje kaktusy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=38822" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Aneta
- Artur89
Zapomniałem dodać. W LM rzadko zdarzają się większe dostawy. Zwykle albo długo nic nowego nie kupują albo dostawa jest tak licha, że na pierwszy rzut oka niezauważalna. Dopiero przy dokładniejszym przyjrzeniu okazuje się, że nowości to np. same echinocereusy (E. reichenbachii) z wielkimi pąkami 

Artur jest zdjęcie tego EPI w " mega kolorze ", albo jakieś namiary, nazwa ( czy na ebay ? ) ?.Artur89 pisze:Mam propozycję zbiorowego zamówienia. Upatrzyłem sobie Epiphyllum w mega kolorze i podobnie jak w przypadku hybryd Echinopsis wezbrała we mnie żądza, żeby go zdobyć. Ktoś chciałby się przyłączyć do zbiorowego zamówienia? Ostrzegam, rośliny objęte licytacją także trzeba to będzie jakoś rozpracować. Moritius, czytałem gdzieś, że chciałeś krzyżować Epi - będziesz miał teraz ku temu sposobność, hehe![]()

BOŻENA
- Artur89
Tak, z eBay. Sprzedający nie dodał jednak zdjęcia ale podał, że kwitnie na biało-fioletowy. Znalazłem jednak fotę w necie:
http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/87581/
Nie mniej jeszcze zastanawiam się czy warto się angażować w zamawianie. Zobaczymy jak wypadają licytacje. Jeśli jest dużo interesantów to nie ma sensu bo i tak ceny będą podbijane.
Nie mniej jeszcze zastanawiam się czy warto się angażować w zamawianie. Zobaczymy jak wypadają licytacje. Jeśli jest dużo interesantów to nie ma sensu bo i tak ceny będą podbijane.
Kolor piękny, ale warto wiedzieć jaka rozeta kwiatu ( wielkość ) bo czasami są maleńkie kwiatuszki i nie wiem czy warto dla samego koloru.

BOŻENA
- Artur89
Tu link do oferty. Sprzedawc nie podał rozmiarów kwiatów, ale znalazłem takie info:
http://www.southpacificepi.co.nz/compon ... Itemid,41/
6 obrazek od góry. "Rozmiar kwiatu - wielki". Kolor nieco inny niż na zdjęciu z poprzedniego posta - widocznie ktoś się zabawiał w PhotoShop'e
http://www.southpacificepi.co.nz/compon ... Itemid,41/
6 obrazek od góry. "Rozmiar kwiatu - wielki". Kolor nieco inny niż na zdjęciu z poprzedniego posta - widocznie ktoś się zabawiał w PhotoShop'e

Link chyba niepełny, albo coś nie tak z nim, nie wyświetla się strona. 
No jest, ale całkiem to coś innego, inny kształt i ułożenie płatków.

No jest, ale całkiem to coś innego, inny kształt i ułożenie płatków.
BOŻENA
- Artur89
Znalazłem, że ten:
to prawdopodobnie krzyżówka pomiędzy 'Eleonora Prochaska' i 'Garden'.
Co jak co, ale ten również mi się podoba i to jest właśnie 'Moonlight Sonata':
http://www.southpacificepi.co.nz/compon ... ea0115.jpg
Do wszystkich:
Może ktoś jest jeszcze chętny na hybrydy Echinopsis? Znalazłem sprzedawcę z bogata ofertą:
ebaylink
to prawdopodobnie krzyżówka pomiędzy 'Eleonora Prochaska' i 'Garden'.
Co jak co, ale ten również mi się podoba i to jest właśnie 'Moonlight Sonata':
http://www.southpacificepi.co.nz/compon ... ea0115.jpg
Do wszystkich:
Może ktoś jest jeszcze chętny na hybrydy Echinopsis? Znalazłem sprzedawcę z bogata ofertą:
ebaylink
- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Szukałem na eBay-u i znalazłem tam tylko chamaecereus ( chamaelobivia ) hybrid "Fire Chief", ale może po prostu źle szukałemArtur89 pisze:Także proponuje eBay, a przy okazji kupisz inne hybrydy.

Edit
Znalazłem Unikum - ale cena razem z przesyłką mnie zatkała... Artur, zamawiamy?

Btw znalazłem inne hybrydy... Co dowodzi że źle szukałem.
Pozdrawiam, Aleksander
- Artur89
Cena za przesyłkę faktycznie dość wysoka, ale za to roślina duża więc zrozumiałe. Problem, że to licytacja i już zaczynają podbijać cene i za niedługo będzie na tyle wysoka, że gra nie będzie warta świeczki. Mógłbym użyć snipa ale zamawiać jedną roślinę to trochę szkoda, a nie ma nic ciekawego poza Uniku u tego sprzedawcy.
Co myślisz o sprzedawcy z hybrydami Echinopsis, ma tez inne rośliny - zobacz w 'Oferty sprzedającego'.
Co myślisz o sprzedawcy z hybrydami Echinopsis, ma tez inne rośliny - zobacz w 'Oferty sprzedającego'.
- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
W sumie to masz rację - dlatego nie mam zamiaru brać udziału w aukcji - nie jestem kamikazeArtur89 pisze:Cena za przesyłkę faktycznie dość wysoka, ale za to roślina duża więc zrozumiałe. Problem, że to licytacja i już zaczynają podbijać cene i za niedługo będzie na tyle wysoka, że gra nie będzie warta świeczki.

A co do sprzedawcy E. hybrid - o którego ci chodzi?
Tak przy okazji znalazłem coś takiego - po widocznych fragmentach pędów wydaje mi się ze to jakaś hybryda chamaecereusa...
Pozdrawiam, Aleksander
- Artur89
To jednak Echinopsis. Może krzyżowany z lobivią z pędami przypominającymi Chamae, nie wiem, nie znam się za bardzo na genetyce. Chodziło mi o tego sprzedawcę: linkmoritius pisze:W sumie to masz rację - dlatego nie mam zamiaru brać udziału w aukcji - nie jestem kamikazeArtur89 pisze:Cena za przesyłkę faktycznie dość wysoka, ale za to roślina duża więc zrozumiałe. Problem, że to licytacja i już zaczynają podbijać cene i za niedługo będzie na tyle wysoka, że gra nie będzie warta świeczki.
A co do sprzedawcy E. hybrid - o którego ci chodzi?
Tak przy okazji znalazłem coś takiego - po widocznych fragmentach pędów wydaje mi się ze to jakaś hybryda chamaecereusa...