...tu będzie moje niebo...cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: ...tu będzie moje niebo...cz.5

Post »

Agatko, Grażynko :wit
Lilie przyszły mi w tym tygodniu, ale ponieważ jest ciepło wywiozłam je na działkę...jakoś nie pomyślałam o zdjęciach.
W domu nie miałam ich gdzie trzymać bo za ciepło, na balkone za zimno w nocy....w domku chyba powinno im być oki a pewnie koło środy pojadę je sadzić :uszy
Wczoraj troszkę więcej czasu spędziłam na działce.
Oskar i eM toczyli bitwę rycerzy ze smokami a ja na szybko ogarnęłam co się da.
Poucinałam i powyrywałam stare, zaschnięte badyle po zeszłorocznych kwiatach,
trochę pograbiłam trawnik....
Trawnik to to był w tamtym roku....teraz mam mięciutki dywan z mchu...jak to wygrabiłam, zostały wielkie place gołej ziemi :shock:
Na biegu muszę lecieć po Dolomit i porządnie nim sypnę.
Aaaaaa....i najgorsze....
Nornice zeżarły mi wszystkie sasanki...buuuuuuu ;:145 ....
Przy każdym krzaczku była norka, a zeszłoroczne liście nawet nie mały na czym się trzymać, zostały mi w ręku....
Teraz chyba posadzę je w koszyczkach.
A teraz troszkę radości :)
Znalazłam u siebie wiosenkę ;:138

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam cieplutko ;:3
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit
Piękna wiosenka u Ciebie ;:138 ;:138 ;:138 i fotki świetnie zrobione ;:108

a sasanek strasznie, strasznie szkoda.... :(
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Basiu co to za niebieski łepek wygląda :?: Zajrzyj do Ewy od 18 do 20 jest w Hali impreza ogrodnicza, może masz ochotę :?: Nie będzie jeszcze za zimno na sadzenie :?: Mnie też przysłali i nie wiem co zrobić :wink:
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

Hellloł piękna :)
Wiosna znów na forum woła (i do ogrodu rzecz jasna :) )
Wyczytałam , że masz zakusy na głóg - i ja się do niego przymierzam (jak i do milinu - od 3 lat)
Co do mszyc owszem są na nim ale mam je również na kalinie i jakoś specjalnie nie szkodziły. Pryskałam mydłem potasowym z czosnkiem żeby zbytnio się nie panoszyły. A córka zbierała biedronki i przenosiła je na kalinę. Taka mała restauracja :)

Już znalazłam sklep z liliami na all , o którym pisałaś. Skoro byłaś zadowolona i ja tam kupię.

U Ciebie nornice, u mnie krety :twisted:
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu już dostałaś lilie :shock: :?: to pewnie i zaraz do mnie przyślą . Czekam też na różyczki , bo dostałam maila, że już wysłali, w sobotę będę sadzić, mam nadzieję, że będzie troszkę cieplej, bo dziś zimnidło niesamowite :roll:
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agatko, sasanek strasznie mi szkoda ale na szczęście nie wywaliłam ich od razu....
Teraz widzę ,że kilka zaczyna wypuszczać maleńkie, puchate noski :) ...mam nadzieję ,że jakoś dadzą sobie radę....
Wiosna była :P ...ale na razie zaszyła się gdzieś bo zrobiło się zimno i ponuro...

Romciu, dzięki za info ale w ten weekend nie dam rady...przyjaciele do nas przychodzą i czeka mnie dłuuugi pobyt w kuchni :P
Ja lilie sadziłam , jak były te ciepłe dni...chyba jednak lepiej im w ziemi niż takie męki w foliowych torebkach.
A ten łepetynek niebieski to przylaszczka..hihihi...

Edyta :wit ...gdzie Ty byłaś , jak Cię nie było?? :lol:
Głóg , to ostatnio moja obsesja...właśnie wróciłam z ogrodniczego ale niestety wróciłam z pustymi rękoma...(no , może nie do końca bo kupiłam sobie pierwiosnka ;:224 ). Ale głogu nie było bo wszystko wyrzedali jesienią (były nawet 50% obniżki). Cóż , uczę się cierpliwości...i szukam dalej...
Lilie z Lilypolu polecam serdecznie...duże , tanie zgodność odmianowa oki....po co szukać gdzieś indziej :wink:

Agnieszko, cebulki dostałam już w tamtym tygodniu, w środę.
Jakoś tak szybko i niespodziewanie...hihihi...
Ale Ty masz fajnie...czekasz na różyczki, cebulki....a potem tylko do ogródka i sadzić :heja ....żeby tylko pogoda dopisała ;:3
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Basiu :wit
widziałam szczepione drzewka głogu u aniawoj http://www.kalina-rosliny.pl/ - dobra oferta! :D
Widzę przylaszczke u ciebie! Bardzo je lubię i zawsze wypatruję jej kwiatków.
To dla mnie zwiastun wiosny! ;:3
pozdrawiam cieplutko! :wit
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Ja to sobie przypominam te nasze nocne Polaków rozmowy i ta serduszkę kwitnącą zimą w lodówce ;:196 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu, ślicznie dziękuję za linka ;:196
Ja widziałam tą ofertę i przy okazji sporo innych roślinek wpadło mi w oko.
Jednak stwierdziłam ,że najpierw porozglądam się w Łodzi.
Dzisiaj byłam w jednym sklepie ale potem zadzwoniłam do znajomej, ona pracuje w głównej siedzibie (pod Łodzią) tej samej sieci sklepów i tam odłożyli mi głóg ;:138 ...podobno Pan wybrał taki najładniejszy, wysoko szczepiony...w przyszłym tygodniu jadę go odebrać :tan ...i będą przy okazji pewnie jakieś inne ogródkowe zakupy :wink: ...jessssuuuu....ale się cieszę ;:138
Ewuniu, przylaszczki też uwielbiam....są takie słodkie i delikatne...
Różowe zaczęły pokazywać kolorki ale zimno je trochę zatrzymało.

Obrazek

Ida ;:196 ;:167
Nawet nie wiesz ile razy przypominałam sobie Te nasze pogaduchy przy piwie, winie i mozarelli :;230
A biała serduszka z lodówki jest niepokonana...właśnie wystawia nos na świat ....a obok niej rośnie ta od Ciebie, różowa....zobacz sama, nie może być gorsza od białej koleżanki...hahahaahahah...

Obrazek
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Basiu, chciałam się przywitać po dłuższej nieobecności ;:196
Z przyjemnością obejrzałam zdjęcia, bo u mnie wiosny specjalnie nie widać...może ją zobaczę, jak posprzątam ogród :lol: :lol:
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

Ja chcę mieć Głóg pośredni 'Paul's Scarlett'
Ten czerwony bardziej mi się podoba niż odmiana różowa 'Rubra Plena'

Żeby tylko nie oszaleć z zakupami....jeszcze omijam ogrodnicze i markety typu OBI
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniś ;:196 , fajnie że już jesteś bo brakowało mi Twojego leśnego ogrodu.
Znowu po weekendzie zapowiadają ciepłe dni , więc miejmy nadzieję ,że wiosna wybuchnie ze zdwojoną siłą...

Edyta, ja też poszukiwałam "Paul's Scarlett".
Cudny jest, no nie? :wink:

Kochani , pamiętacie jak prosiłam Was o pomoc w doborze roślin na rabatkę pod świerkiem? Tam rosły tylko azalie i chciałam ją uzupełnić o jakieś inne rośliny... Ostatnio zaczęłam łaskawszym okiem spoglądać na iglaki (co , ja mówię :roll: ...ja chyba w pełni poddałam się ich urokowi...hihi)...i oto efekt końcowy....
To znaczy ta rabatka jeszcze ne jest skończona, jak zakwitną lilie, azalie będą miały liście i wszystko będzie można ogarnąć okiem, zadecyduję co tam jeszcze dosadzić ,żeby nie zrobił się bałagan ale żeby też nie było pusto....
I pewnie wtedy znowu poproszę Was o pomoc :wink: ;:167
A na razie wygląda to tak....

Obrazek

Obrazek

Tam gdzie są puste placki posadziłam lilie. Docelowo trawy na tej rabacie nie będzie ale na razie została bo łatwiej mi będzie kosić niż dbać ,żeby chwaściska ne zarastały pustych przestrzeni. Na dzień dzisiejszy myślę jeszcze o posadzeniu tam berberysa 'Erecta"...latem jest zielony , dałby fajne tło liliom a jesienią rozjaśnił by ten zakątek płomiennymi barwami....co o tym myślicie? Iglaczki z tej rabaty to jałowiec i mała kulista tujka.
Pozdrawiam cieplutko ;:3
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Już dostałaś lilie z LILYPOLU :shock:
Do mnie jeszcze nie dotarły :? Wprawdzie zamawiałam z katalogu ,a nie z allegro ,ale też już powinnam dostać .Na allegro były później wystawiane . :?
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jola, też byłam zaskoczona jak odbierałam paczkę :lol: ....tym bardziej ,że nie zamawiałam od razu jak wystawili lilie, tylko dość późno. W tamtym roku mam wrażenie ,że czekałam dłużej....
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Basiu, świerki wyciągają sporo wilgoci z gleby i może lepiej byłoby zatrzymać wilgość w glebie niż pozwolić wysysać ją trawie.
Rabatę pod drzewami wyłożyłam czarną matą, rośliny sadziłam w otworach wyciętych nożykiem w kształcie "x".
Matę wysypałam wiórkami i korą, choć jeszcze nie do końca, pod matą ziemia jest pulchna i wilgotna.
Dosadzać rośliny będę tym samym sposobem, czyli odgarnę korę i zrobię nacięcie.
Pierwszy powód - mój kosiarz na pewno nie zechce kosić pomiędzy roślinami, w dodatku pod gałęziami drzewa :roll: ,
Drugi powód - na pewno nie będę przekopywać takiej połaci, bo mam inne rzeczy do zrobienia, no i nie wyrabiam :wink: .
Trzeci powód - utrzymanie wilgoci w glebie i zapobieganie zarastaniu chwastami między roślinami.
Może to nie jest dobre rozwiązanie, ale chcę się przekonać, czy przy mniejszym nakładzie pracy też się da uzyskać dobry efekt :P
Czytam, że masz już lilie, inne koleżanki też otrzymały a ja nadal czekam..... .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”