Działka nad Drwęcą - Christin

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin

Post »

maniusika czasami tak bywa,że to co ma być wysokie wyrośnie na karła i odwrotnie.
U mnie w tym roku 2 dalie, które miały mieć 150cm urosły ponad 2 metry ale to moja wina bo posadziłam je przy wysokich paciorecznikach więc był wyścig po słonce.
Oczywiście wygrały pacioreczniki odmiany " Woming"bo maja ponad 3 metry.

Bożena Śmigielska tak , to prawda,że działki dla małych dzieci to wielka radość i miejsce na przygody z naturą.
Co do wykopywania dalii ... tak to bywa i faktycznie kłopot jest ale za tak długi okres kwitnienia warto wykonać tą pracę.

basjak ja nie mam działki koło domu więc staram się wszystko co się da sadzić do gruntu aby nie było obowiązku podlewania w doniczkach bo czasami wypada coś pilnego i wtedy dylemat a kwiaty w doniczkach wymagają regularnego podlewania.
Jedynie część fuksji rośnie w doniczkach i czasami coś innego aby jak piszesz postawić w puste miejsce. karłowe mam w domu w skrzynce za oknem w kuchni - ciut niższa od tej w gruncie ale bardzo zwarty pokrój i mnóstwo kwiatów i paków cały czas.

Bożena Śmigielska musiałaś mnie z kimś pomylić bo ja iksji nie siałam. Dostałam gotowe sadzonki od Agnieszki , dobrze przezimowały w gruncie i teraz pięknie kwitną. Planuję siać w następnym sezonie bo jest dużo nasionek a chcę sporą kępę wyhodować.

korzo_m ta karłowa dalia pomarańczowa w paski rośnie przy pniu jabłoni w gruncie.
Pewnie zasugerowała Cie doniczka obok ale to domek dla Skrzata wnusi a skrzat lubi rojniki więc rosną w jego domku.
A ... wszystkiego pilnuje wąż, którego kawałek widać koło donicy po lewej stronie.
To taka moja fantazja ... i ukłon w stronę bajkowego świata małych dzieci. Mam kilka takich elementów dla dwojga wnucząt.

Tak to wygląda w zbliżeniu

Obrazek
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysieńko przepiekne te karłowe piękności :shock: dla mnie boska jest 3 fotka to moja zdecydowana faworytka.Pozostałe tez piękne.Za rak obiecuję się poprawić i z 2 krzaczków jakie mam będą co najmniej 4 :lol:
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Krysiu, czy sanvitalię siejesz i sadzonkujesz sama? Pewnia tak, bo Ty taka Krysia Samosia :)
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

szyszunia mnie też kołnierzykowa czerwona bardzo sie podoba, To jedna z moich najstarszych odmian.
basjak oczywiście ,ze jestem " Zosia samosia " i sanwitalię sieje z własnych nasion bo zbieram wszystko to co dojrzewa. Ona w tej chwili dochodzi do 1 metra długości i ściele sie tak po trawniku.

Dzis troszkę bylin i innych kwiatów aktualnie kwitnących.
To czas kwitnienia hosty "plantaginea" i rozchodnik okazały powoli zaczyna wybarwiać swe kwiatostany.
Robi to w " żółwim tempie" dzięki czemu mamy piekne widoczki do samych mrozów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Wyżej kwiaty jeżówki , które dostałam od Grazynki grazynarosa22 i Dzięki niej zachorowałam na więcej ...

Ponizej mała rabatka przed krzewami porzeczki czerwonej trochę kłopotliwa z nasadzeniem bo przecież trzeba zostawic dojście.
Wiosennych cebulowych mam tam sporo a potem kwitnie kępa kamasji.
Schnące liście zasłaniane są przez krzew dziurawca wielkokwiatowego a pośrodku w gruncie rośnie tunbergia na maleńkiej pergoli bo głównym jej zadaniem jest zadarnienie pustego miejsca i dość ładnie to jej wychodzi.
rabatę okala mini zywopłot z hyzopu lekarskiego który kilka dni temu przeszedł gruntowne " postrzyżyny" .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatnie dwa zdjęcia to zawilec japoński i języczka pomarańczowa mokra od deszczu.
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, czy hosta plantaginea ma duże białe i pachnące kwiaty? Widziałam parę dni temu taką, kwiatami się zachwyciłam. Mam obiecaną sadzonkę :D
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Barbaro właśnie hosta plantaginea ( babkowata) ma duże i intensywnie pachnące kwiaty - zapach dobiega z kilku metrów.Do tego piękne szerokie i jasnozielone liście.
Tworzy zwarta kępę - też muszę swoją rozdzielić i znaleźć inne miejsce.Tam zasłania juki karolińskie, które powinny w następnym roku zakwitnąć wiec trzeba stworzyc im warunki i pewnie grzecznie poprosić :;230
Ponadto ma ważna cechę różniącą ją od innych host bo nadaje się na stanowiska słoneczne. U siebie kilka testowałam i nawet te które w info miały wskazanie,że mniej podatne na poparzenia słoneczne ulegały im.
Anna Guba
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 23 lut 2008, o 23:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I przypadkowo dowiedziałam się jak nazywa się moja hosta- babkowata ;:108
Pozdrawiam cieplutko Anka
Mój ogród na wsi
Moja działka w ROD
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja właśnie widziałam dwie duże rośliny, jedna rosła w cieniu, druga w słońcu. Ta w cieniu miała dorodniejsze liście, a w słońcu więcej kwiatów. Bardzo się cieszę, że przywędruje do mojego ogródka.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysieńko i ja dzięki tobie dowiedziałam sie jaka to odmiana hosty bo też taką posiadam.Masz rację jej kwiaty sa rewelacyjne i to rekompensjuje może niezbyt atrakcyjne liście.Mówisz że u Ciebie na słońcu ładnie rosła a u mnie liście miała mocno przebarwione i poparzone ale i tak pięknie kwitnie ;:138
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anno zawsze twierdziłam, że podróże kształcą - tym razem wyprawa na moja działkę zaowocowała tym ,że poznałaś nazwę hosty rosnącej u Ciebie.
Dla mnie wejście do innych wątków to jak podróż w nieznane -nowe widoczki i sporo wiedzy praktycznej.

basjak Barbaro u mnie rośnie cały dzień w pełnym słońcu i jeśli liście cos uszkodzi to raczej

Obrazek
szyszunia Iwonko cieszy mnie,że mój wątek od czasu do czasu jest źródłem wiedzy dla innych.
Hosta plantaginea ( babkowata) ma liście w jasnym odcieniu zieleni , jakby podświetlone słońcem. Mnie taka zieleń kojarzy się z wiosenna zielenią. Kępa liści w takim odcieniu na tle inne zieleni pięknie się prezentuje. Różowiejące kwiatostany rozchodnika w tym czasie zakłócają zestaw kolorów ale to nasadzenie tymczasowe.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś skończył się sierpień, jutro ruszają nasze pociechy do szkoły .... koniec wakacji i praktycznie koniec pięknego sezonu działkowego.
Owszem , mamy przed sobą jeszcze kawałeczek lata i nadziei na polską złotą jesień i babie lato, o którym tak pięknie pisze w swym wierszu mój ulubiony poeta Staff Leopold.

Babie lato
"... To babiego lata dobra wróżka
Dłonią cichą, miękką i litosną
Z swej kądzieli srebrzystą nić plecie ... "

Kwitną ostatnie liliowce - to ich pierwszy sezon na mojej działce.
Okazały się wdzięcznymi bylinami. Wybrałam im dwa rożne stanowiska - słoneczne i cieniste. Właśnie te ostatnie kwitną na cienistej rabacie - jeszcze jest kilka pąków jak widać na zdjęciu z dnia 29.VIII.
W takim razie na koniec ich sezonu więc małe wspomnienie w pigułce.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Anna Guba
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Też wędruję po innych ogrodach często nie zostawiając śladu, bardzo to lubię zawsze czegoś się nauczę coś zgapię ale jeszcze częściej zachoruję na jakąś roślinkę i staram się zdobyć tzn najczęściej kupić.
Ten liliowiec ostatni śliczny.
Mój ogród na wsi
Moja działka w ROD
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anno to tak podobnie jak ja.
Chodzi Ci o liliowiec na dole po prawej stronie - czy tak?
O ile dobrze pamiętam to liliowiec SILOAM ROYAL PRINCE
Pamiętam jak wstawiałam zdjęcia w czasie zakwitania liliowców - właśnie ten spodobał Ci się.
Były 2 sadzonki - w następnym sezonie zaznaczę i podzielę się z Tobą. Oby tylko dobrze zniosły zimę i ładnie się rozrastały.
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57

Post »

Krysiu , liliowce masz prześliczne!
I tak pięknie wyglądają w tym słoneczku , normalnie jak malowane!
A za oknem szaro , buro , zimno i leje! :(

:wit
Anna Guba
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ależ Krysiu ja nie dlatego chwalę żebyś się miała ze mną dzielić ale dlatego , że mi się podoba.W ten sposób wyrażam swój zachwyt.
Mój ogród na wsi
Moja działka w ROD
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”