Witajcie storczykowo zakręceni ! :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mazia77
50p
50p
Od: 17 maja 2010, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Witajcie storczykowo zakręceni ! :)

Post »

Witam ja kiedyś używałam coś do podlewania na muszki ale nie przyniosło to efektu nadal były , ktoś mi powiedział , że one nie są groźne dla roślinek tylko dokuczliwe dla właściciela bo latają ale nie wiem czy to prawda dodam tylko ,że roślinki żyją do dnia dzisiejszego ....
pozdrawiam ;:3
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Pani_Storczyk oraz Maziu77 miałam przygodę z ziemiórkami. Osobiście polecam Nomolt. Zastosowałam się do porad na opakowaniu i zrobiłam roztwór wg zaleceń.Nie zaszkodziło to storczykom w najmniejszym stopniu. Przeciwnie : po pewnym czasie ziemiórki zniknęły. Stosowałam również żółte tablice lepne, żeby muszki nie składały więcej larw.A larwy są baaardzo szkodliwe , ponieważ podgryzają korzonki, a co za tym idzie może dojść do chorób i gnicia. Więc same muszki jako tako nie są szkodliwe, ale larwy bardzo. ;:14 Trzebą tępić to dziadostwo i naprawdę nie bagatelizować sprawy.
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

DziękiZabka_Monis Nie wiedzialam czy jak zrobię taką miksturę w\g przepisu to nie bedzie za mocna.Będę rozpoczynać walkę dopiero gdzieś za półtora tygodnia , bo w poniedziałek podlewałam a jest okropna wilgoć nic nie przesycha podłoże.Ale już niedługo się z nimi rozprawię ;:44
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

Nie, na pewno nie będzie za mocna. Ne masz się czym przejmować , tylko czym prędzej ratuj roślinki od plagi ;:14 . Póki podłoże mokre, to larwy raczej nie jedzą korzonków, a gdy jest przesuszone to już nie mają skąd czerpać wilgoci i biorą się za korzonki.. Wstręciuchy! :evil:
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p

Post »

Muszę jednak trochę odczekać aż poprzesychaja, bo mi zgniją korzenie.na razie jestem spokojna bo ich nie ma dużo pojedyncze sztuki , ale masz rację działać trzeba jak najszybciej , bo z kilku muszek zrobią się "plagi egipskie" ;:96

Pozdrawiam Ania
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

Najgorsze , że nie wiadomo ile jest już larw w podłożu... Ale spokojna główka wszystko da sie zwalczyć , tylko trzeba działać i nie załamywać rąk. ;:159 trzymam kciuki ;:159
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p

Post »

Opowiadalam kiedys o moim storczyku "wywrotowcu" spadł mi z parapetu potem jeszcze raz zlecial.Postanowiłam go przesadzić ,aha miał jeszcze brzydką czarną plamę na stożku wzrostu.Od tamtego czasu nic się z nim takiego nie dzialo az do dzisiaj Odpadł muliść sercowy :cry: Wydaje mi sie ze stożek jest nadgnity.Zasypałam go cynamonem. Podłoże niedawno wymieniane jest ok. nie wiem co jeszcze mogę zrobić by spróbować go ratowac Obrazek Obrazek ma jeszcze 2 kwiatuszki drugi pęd już goły ale nie schnie

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Kwiaty ma śliczne, szkoda, że choruje :| Może go jeszcze nie Wyrzucaj, a nuż bassal keiki wypuści.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p

Post »

Byłam dzisiaj w Biedronce na zakupach i przytargałam takiego badylka -żyłkowca .Mój M ;:167 jak go zobaczył to mówi"ładny ,bierz takiego jeszcze nie masz.Noooooo, mi dwa razy takich rzeczy nie trzeba powtarzać :;230 :;230 :D Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Mój balkonik nie za duży ale robi się coraz bardziej zielony :wink:

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Piękny nowy nabytek :). szkoda, że mi tak nikt nie mówi "Bierz, takiego jeszcze nie masz", tylko się musze bardzo prosić... U mnie w domu uważają, ze mam tego za dużo, a według mnie jest mało, ok. 94-95 lącznie z Cymbidiami, ktore i tak sprzedaję...
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ale ładny "pasiasty"...czemu u mnie takich cudów nie ma?
No, no balkonik nieduży, a jaki kolorowy...wnet i tak pewnie braknie miejsca na orchidee i...nie tylko ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ładny balkonik. Jak tak dalej pójdzie to nie będziesz miała gdzie na nim usiąść, bo cały zajmą kwiaty. :;230 :;230 :;230
U mnie też już prawie nie ma miejsca. :lol:
Awatar użytkownika
mazia77
50p
50p
Od: 17 maja 2010, o 15:56

Post »

Chyba pojadę na zakupy ;:138 ja też chcę takiego storczyka ;:167 jest czarujący ojjjjjjjjj kocham te kwiaty :P
Awatar użytkownika
patrysia
500p
500p
Od: 26 mar 2009, o 15:31

Post »

ale cieplutki w kolorystyce, no i jak tu nie kupować ;:138
Patrysia
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Aniu bardzo sympatyczny Twój najnowszy Żyłkowatek ;:108 Piękne kwitnienia, popieram, hybrydy są najfajniejsze! Nie mam żadnego botanika i nie wstydzę się do tego przyznać :twisted: Balkonik Kolorowy, a jak jego mieszkańcy przetrwali ulewy?
Pozdrawiam, Basia:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”