Obsługa tunelu,ściółkowanie gleby,obniżenie temperatury,odkażanie itd...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.21
W glebie bardzo dobrze zimują grzyby odpowiedzialne za uwiąd (transport wody) i grzyby i bakterie powodujące choroby korzeni.
Inne wirusy i bakterie zimują sobie w nasionach,(mozaika pomidora, cętkowatość - nawet 15 lat, rak bakteryjny), cebulach, na pozostawionych porażonych resztkach, chwastach (- wirus mozaiki i plamistości pomidora), nawet w zimujących owadach. Większość patogenów grzybowych zimuje na resztkach np. szara pleśń, alternarioza, mączniak rzekomy (cebula).
Patogeny przesypiają zimę nawet w ciałach owadów - mszyc, wciornastków, skoczków - to one roznoszą groźne wirusy. Te przetrwalniki mogą być w uśpieniu nawet 10 lat, dla zgnilizny twardzikowej ten okres wynosi 3 lata. Niektóre wirusy pobrane przez owady są zdolne do zainfekowania rośliny tylko przez parę godzin.
Jeśli masz obawy, że jakieś patogeny są, możesz zapobiegawczo przed sadzeniem namoczyć korzonki w roztworze miedzianu . Może to uchroni?!
Inne wirusy i bakterie zimują sobie w nasionach,(mozaika pomidora, cętkowatość - nawet 15 lat, rak bakteryjny), cebulach, na pozostawionych porażonych resztkach, chwastach (- wirus mozaiki i plamistości pomidora), nawet w zimujących owadach. Większość patogenów grzybowych zimuje na resztkach np. szara pleśń, alternarioza, mączniak rzekomy (cebula).
Patogeny przesypiają zimę nawet w ciałach owadów - mszyc, wciornastków, skoczków - to one roznoszą groźne wirusy. Te przetrwalniki mogą być w uśpieniu nawet 10 lat, dla zgnilizny twardzikowej ten okres wynosi 3 lata. Niektóre wirusy pobrane przez owady są zdolne do zainfekowania rośliny tylko przez parę godzin.
Jeśli masz obawy, że jakieś patogeny są, możesz zapobiegawczo przed sadzeniem namoczyć korzonki w roztworze miedzianu . Może to uchroni?!
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 mar 2024, o 10:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Plan już obrałem, bo jednak nie chcę iść w koszta, żeby po sezonie nie mieć samych strat. Wykopuję dół 40cm. Na spodzie kładę folię z dziurkami do odpływu. Wymieniam całą ziemię i w razie czego na bieżąco będę pytać jeżeli niestety jakaś choroba by się pojawiła. Dziękuję za pomoc i życzę wam udanych zbiorów w tym sezonie! 

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Już od kilkudziesięciu lat uprawiam pomidory tylko w tunelach foliowych. Nawet sadziłem dwa razy w sezonie i nigdy nie myślałem o wymianie ziemi w tunelu. W miniony sezon był praktycznie bez chorób i nie wykonywałem żadnych chemicznych oprysków

pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 mar 2024, o 10:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A stosujesz może płodozmian? Czy tylko nawozisz ziemię?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
W naszej szklarence ( 3 x 5 m ), która ma już chyba około 15 lat nigdy nie wymienialiśmy podłoża.
Ale corocznie nawozimy obornikiem. Ostatnimi laty ze świeżym obornikiem jest kiepsko, więc przykopuje się granulowany , z domieszką gołębiego i kurzego od sąsiada. Nawet narodził się pewnej wiosny taki pomysł co by ziemię wymienić, po zastanowieniu gdzie wywieźć taczkami stara a skąd przywieźć świeżą, pomysł upadł. Chorób jakoś nie widać, nawet wcześniej ciągle pojawiająca się alternarioza gdzieś ostatniego lata znikła.
Ale corocznie nawozimy obornikiem. Ostatnimi laty ze świeżym obornikiem jest kiepsko, więc przykopuje się granulowany , z domieszką gołębiego i kurzego od sąsiada. Nawet narodził się pewnej wiosny taki pomysł co by ziemię wymienić, po zastanowieniu gdzie wywieźć taczkami stara a skąd przywieźć świeżą, pomysł upadł. Chorób jakoś nie widać, nawet wcześniej ciągle pojawiająca się alternarioza gdzieś ostatniego lata znikła.
Pozdrawiam! Gienia.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Najważniejsze dla mojej uprawy jest, by zbytnio nie interweniować w życie biologiczne gleby. Chemia, to coś podobnego jak antybiotyk dla człowieka, robi spustoszenie w pożytecznych organizmach. Nie mogę pozwolić na płodozmian, bo jeśli nawet w sezonie sadzę dwukrotnie pomidory, to brak już terminu na płodozmian. Za to prawie corocznie nawożę wieloletnim obornikiem, którego kiedyś zakupiłem chyba ze 100 ton.
pozdrawiam Ludwik
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Tylko raz wymieniałam glebę na mojej starej działce w małej szklarence. Ale to było jak byłam młodsza, silniejsza i miałam zdrowy kręgosłup
A co do alternariozy - miałam ją wiele lat, aż znikła po kilkuletniej uprawie na agrotkaninie
Z tego co czytałam, przeżywa w ziemi w resztkach roślin, korzeni, nawet 4 lata.

-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Truskawki - jaką odmianę polecacie?
Mam wsadzone w tunelu kilka krzaczków truskawek, chcę odkazić tunel poprzez spalenie siarki, czy taki zabieg może zaszkodzić truskawkom?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Re: Truskawki - jaką odmianę polecacie?
Przykryj je włókniną na czas wypalania siarki .
- lunatyk
- 200p
- Od: 23 maja 2015, o 16:49
Re: Obsługa tunelu,ściółkowanie gleby,obniżenie temperatury,odkażanie itd...
Zastanawiam się w jaki sposób odkazić tunel foliowy, w tamtym roku moje pomidory dopadła szara pleśń, oprysk nic nie dał bo było już cholerstwo zaawansowane, po prostu brakło czasu by dopilnować, nie mam za bardzo gdzie przestawić tunelu więc jestem zmuszony dalej posadzić w tym samym miejscu. Folia nie była na zimę zdjęta ze stelaża, uprawa to pomidor ogórek papryka i jakieś tam sałaty rzodkiewki, typowa amatorka na swoje potrzeby, może ktoś coś doradzi co z tym tematem zrobić ?
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Możesz użyć np. preparatu Huwa san TR50, lub Virkon S.
Pozdrawiam, Jacek
- lunatyk
- 200p
- Od: 23 maja 2015, o 16:49
Jacek dzięki za info, tak się składa że mam akurat Virkon S o którym zapomniałem, więc będzie można go wykorzystać. 

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
A jak się to robi technicznie? Rozpyla się? Potem wietrzy?
29.03....edit
Aaaa chytrusy .. nie chcecie się podzielić wiedzą z laikiem... przyjdzie kryska
29.03....edit
Aaaa chytrusy .. nie chcecie się podzielić wiedzą z laikiem... przyjdzie kryska

-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No cóż, mimo, że truskawki były przykryte, to dym zrobił swoje i liście są brunatne. Zobaczymy, czy przeżyją.