anna izabela pisze: Slyszalam o tej rasie to i tamto. Ponoc jest to jedna z niewielu ras, ktore nie maja chorob genetycznych. Brawo dla hodowcow

Jest to rasa niezbyt popularna więc nie jest źle. Choroby oczywiście się zdarzają , ale stosunkowo rzadko jak na rasowca - może dlatego że nie jest udziwniony, taki rasowy kundel.
Czarny jest super psem, bardzo zrównoważonym - bezcenna cecha przy dzieciach. Jest dobrym stróżem tzn: w moim przypadku dobry oznacza: nieagresywny dla gości. Nie znoszę psów które trzeba zawsze zamykać jak ktoś przychodzi, choć wiele osób boi się czarnucha i ląduje on wtedy zamknięty w pokoju.

Gości wpuszczonych przez nas zalizuje (jęzor wielkości ściery a oddech z pyska taki sobie) więc nie wszyscy go lubią.
Jego wadą jest czasem wielkość - jak uprze się ze gdzieś pójdzie to ja po drugiej stronie smyczy nie mam szans

. Nie lubi małych,obszczekujących go piesków-samców. Jest znacznie silniejszy ode mnie więc rozwiązania siłowe odpadają.
Jest szkolony, ale zawsze musi pomyśleć zanim wykona polecenie czy mu sie opłaca

Polecenia dzieci olewa.
Kradnie jedzenie, nic nie mozna zostawić - ale przynajmniej mamy czysto w kuchni. Jeszcze z wad wyjada mi poziomki, borówki, ogórki i obierki z cukinni z kompostu (umie otworzyć) . Poza tym same zalety