Ukorzenianie zdrewniałych pędów winorośli
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Ukorzenianie zdrewniałych pędów winorośli
Ja nie widzę, żeby ze sztobrem- czyli kikutem coś się działo. Normalnie wygląda,
natomiast ten liść w pierwszej chwili zrobił na mnie wrażenie zaatakowanego przez pleśń.
To było pierwsze wrażenie, a teraz to już sama nie wiem. W domu je trzymasz?
Za mokro nie mają?
natomiast ten liść w pierwszej chwili zrobił na mnie wrażenie zaatakowanego przez pleśń.
To było pierwsze wrażenie, a teraz to już sama nie wiem. W domu je trzymasz?
Za mokro nie mają?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Tak, trzymam w domu na parapecie, bo do końca maja innej opcji nie mam. Początkowo myślałem że, to poparzenie słoneczne, więc przestawiłem na parapet od strony północnej, ale nic się nie poprawiło. Czy mokra ziemia?-jest wilgotna, ale nie klei się do palców przy zgniataniu jak też nie rozpada się.
To nie jest smuga, tylko cień na pędzie od okna, bo fotka robiona częściowo pod światło, bez lampy błyskowej. Naocznie latorośl jest równo wybarwiona na całym obwodzie.
pelikano11 pisze:idzie jakaś brązowa smuga po nowym pędzie, tak ma być?
To nie jest smuga, tylko cień na pędzie od okna, bo fotka robiona częściowo pod światło, bez lampy błyskowej. Naocznie latorośl jest równo wybarwiona na całym obwodzie.
Pozdrawiam Józef
- kapitan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Za mokro, zgniły korzenie. Niestety latorośl też wygląda źle. Stan agonalny 

Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
No cóż Piotrze, nauka kosztuje.Te objawy wystąpiły na drugi dzień po wsadzeniu do doniczek. Czy mogę je wyjąć z ziemi, sprawdzić, i ew. wsadzić je z powrotem do doniczki?
Pozdrawiam Józef
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Zrób to czym prędzej, jeśli jakieś korzenie są, to najlepiej wsadzić je do prawie półsuchego podłoża, bardzo przewiewnego.
Joze1802 chociaż Kapitan napisał, że to stan agonalny ale spróbuj tchnąć w nie życie
Ja poradzę inaczej - Wyjmij z doniczki, wytrzep delikatnie ziemię i zrób pół godzinną kąpiel całej rośliny w 1% roztworze Topsinu. Potem posadź do wyparzonej doniczki z odkwaszonym torfem wymieszanym z perlitem. No chyba, że Kapitan powie że to bez sensu..

Ja poradzę inaczej - Wyjmij z doniczki, wytrzep delikatnie ziemię i zrób pół godzinną kąpiel całej rośliny w 1% roztworze Topsinu. Potem posadź do wyparzonej doniczki z odkwaszonym torfem wymieszanym z perlitem. No chyba, że Kapitan powie że to bez sensu..
- kapitan
- Kontakt:
Jeżeli uda się uratować system korzeniowy, to jest jeszcze czas na kolejną latorośl z paków zapasowych. Ja bym też patrzył co się dzieje w doniczce. Nie wiem czy warto, to ratować? Ten sztoberek strasznie siwy. Czy to MP?
Piotr
W ciągu 10 dni? i to chyba nie jedna sadzonka.. I nie wiadomo czy cały sztober jest zaatakowany, nie widać na zdjęciach. Chyba jednak jakiś inny grzyb wg mnie.
Tak oto wygląda system korzeniowy najbardziej zabiedzonej sadzonki. Nie widzę śladów gnicia korzeni. Biały nalot to też może być pozostałość po Topsinie. Jeśli chodzi o doniczki to są nowe z sklepu.

Czy ziemia do doniczek czy też inna uniwersalna z Biedronki nada się do przesadzenia?

Czy ziemia do doniczek czy też inna uniwersalna z Biedronki nada się do przesadzenia?
Pozdrawiam Józef
No cóż, taką miałem nie przepuszczalną ziemię, trzymającą wodę.
Więc co radzicie?

Pozdrawiam Józef
Wypłucz w wodzie, wytnij obślizgłe korzenie (90%) i zeskrob nasadę sztobra. Zostaw korzenie białe z białą końcówką - chyba są takie 2-3 po prawej stronie na pierwszym zdjęciu, obetnij chore liście, właściwie to zostaw tylko pąk i do kąpieli w chemii (np topsin lub previcur)
Po operacji tylko do jałowego podłoża (torf odkwaszony najlepiej z dodatkiem perlitu). Nawet do samego perlitu na teraz jak nie masz torfu. Podlej roztworem użytym do kąpieli i no niestety do kościoła
Moim zdaniem 1-2% szans.
Po operacji tylko do jałowego podłoża (torf odkwaszony najlepiej z dodatkiem perlitu). Nawet do samego perlitu na teraz jak nie masz torfu. Podlej roztworem użytym do kąpieli i no niestety do kościoła

Moim zdaniem 1-2% szans.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
A ja to bym nie robiła aż takiej sterylki. Owszem można potraktować topsinem i to wystarczy.
Usunąć korzonki tylko wyraźnie zgniłe. Utłuc na miał węgla drzewnego, jak nie masz to nawet ten apteczny,
obsypać korzonki. Kupić wermikulit, zrosić go wodą , ścisnąć, jak się chwilkę trzyma i rozpada to dobry.
Posadzić do wermikulitu.
Gorsze przypadki ratowałam i się udawało.
Wermikulit kupisz teraz może w markecie w zoologu.
Usunąć korzonki tylko wyraźnie zgniłe. Utłuc na miał węgla drzewnego, jak nie masz to nawet ten apteczny,
obsypać korzonki. Kupić wermikulit, zrosić go wodą , ścisnąć, jak się chwilkę trzyma i rozpada to dobry.
Posadzić do wermikulitu.
Gorsze przypadki ratowałam i się udawało.
Wermikulit kupisz teraz może w markecie w zoologu.
Ja tak prawdę mówiąc, zamierzałem tylko przetestować ukorzeniarkę, która leżała u mnie w szafie ponad 9 lat, a ja o tym nawet nie wiedziałem.pelikano11 pisze:Moim zdaniem 1-2% szans.

Pozdrawiam Józef
- kapitan
- Kontakt:
Myślałem , że jest gorzej. Popraw tylko warunki wodno -powietrzne podłoża. Najtaniej i najszybciej będzie kupić trochę ziemi ogrodowej o pH >5,5, możesz dodać do niej trochę perlitu i nie lej wody w te doniczki. Wszystko co radzą inni jest jak najbardziej ok, tylko czy "skórka warta jest wyprawki".
Piotr