Lilie - uprawa Cz.1
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lilie - uprawa
Aniu sadze w doniczki to wyjdzie troszkę inaczej z metrażem , miejsca mam dużo tylko brak kasy na cebule .
Pozdrawiam Marcin
Pozdrawiam Marcin
- zanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
Kurczę, to odwrotnie niż u mniehafciarz pisze:Aniu sadze w doniczki to wyjdzie troszkę inaczej z metrażem , miejsca mam dużo tylko brak kasy na cebule .
Pozdrawiam Marcin

No dobra, pokaże moją z lekka podwyższoną rabatę liliową. Wygląda jak 'miejsce pochówku', ale co tam, na wiosnę się zazieleni.
Z tym, że tam są posadzone również cebulowe wiosenne: tulipany Kaufmana i Greigi, tulipany późne itp...
Wydaje mi się, że jednolita liliowa rabata będzie trochę smutna, a na pewno atrakcyjna tylko przez 3-4 tygodnie.
A przedtem i potem co?
Najlepiej byłoby sadzić, tak jak mówi Kasia, lilie w grupach i na tle iglaków lub innych krzewów.
Ale to ideał trudny do osiągnięcia.
A to moja rabata, tfu, tfu, grobowiec.

A taki grobowiec wyszedł de facto

- hafciarz
- 200p
Aniu ja mam do zagospodarowania około 800metrów pustej działki przed domem oraz to wokół domu około 300 metrów. Zamierzałem na oddzielnych rabatach sadzić dalie , canny w tamtym roku wykonałem rabatę różana .One wszystkie są blisko siebie około 2 metrów W różnych miejscach mam ,,powtykane,, inne roślinki.
Wiosna sadzę w przeróżne beczki i donice wszelkie kwiaty jednoroczne i to też rozmieszczam po terenie.
Po twojej wypowiedzi mam dylemat co na wiosnę mogę posadzić z liliami żeby to ożywić i żeby się komponowało?
Wiosna sadzę w przeróżne beczki i donice wszelkie kwiaty jednoroczne i to też rozmieszczam po terenie.
Po twojej wypowiedzi mam dylemat co na wiosnę mogę posadzić z liliami żeby to ożywić i żeby się komponowało?
Same wczesnocebulowe i lilie to trochę za mało na urozmaicenie i atrakcyjność rabaty do jesienizanna pisze: No dobra, pokaże moją z lekka podwyższoną rabatę liliową. Wygląda jak 'miejsce pochówku', ale co tam, na wiosnę się zazieleni.
Z tym, że tam są posadzone również cebulowe wiosenne: tulipany Kaufmana i Greigi, tulipany późne itp...
Wydaje mi się, że jednolita liliowa rabata będzie trochę smutna, a na pewno atrakcyjna tylko przez 3-4 tygodnie.
A przedtem i potem co?

I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
- zanna
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
Cattleyo, moja rabatka jest 'jednosezonowa', bo gdzieś musiałam upchnąć lilie i inne cebulowe
Wygląda okropnie, zgadzam się
Wszystko będzie przesadzone w przyszłym roku...
Mietelnik to znakomity pomysł dla Marcina! Zresztą te aksamitki i szałwie też.

Wygląda okropnie, zgadzam się

Mietelnik to znakomity pomysł dla Marcina! Zresztą te aksamitki i szałwie też.
Re: Lilie cz.II
Witam, nie mogę znaleźć początku wątku o liliach: 'lilie cz.I'.
Proszę pomóżcie.
Proszę pomóżcie.
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lilie cz.II
A użyłaś wyszukiwarki?
Część pierwsza jest tutaj
Część pierwsza jest tutaj
-
- Od: 10 lis 2008, o 00:31
Marcin przepraszam że tak długo nie odpowiadałam - obowiązki.
Na Twoim miejscu zrobiłabym rabatę w następujący sposób.
10cm warstwa żwiru, 40cm ziemi wymieszanej z kompostem, kwaśnym torfem, przekompostowaną korą.
Jeśli zamierzasz kupić ziemię to dokup do niej kwaśny torf i przekompostowaną pamiętaj przekompostowaną ! korę np. marki Athena w 80 l worach.Wszystko wymieszać.
Można też i ja tak robię,ziemię zmieszać z gotowym podłożem do rododendronów, ściółką leśną i przekompostowaną korą.
W tak przygotowana ziemię posadziłabym lilie bezpośrednio do ziemi. No chyba że masz nornice to w duże donice.
Po wbiciu pali dookoła rabatu zrób rowek ,który będzie odsączał nadmiar wody.
Nie polecałabym tez formy koła.Trzeba mieć dużo doświadczenia aby w tej formie rabata prezentowała się dobrze z każdej strony. Raczej polecam prostokąt i to oparty o ścianę lub płot.
Nie ciekawie wygląda rabata obsadzona tylko liliami po ich kwitnieniu.
Nie wiem jaki masz styl w ogrodzie, jakie lubisz kwiaty, jakie kolory więc trudno doradzać.
Ja posadziłabym lilie grupowo. Z tylu rabaty wyższe - orienpety, trąbkowe. W linii środkowej niższe azjatki.Miedzy nimi i na brzegu posadziłabym byliny lub jednoroczne.Powodzenia.
Kaśka

Na Twoim miejscu zrobiłabym rabatę w następujący sposób.
10cm warstwa żwiru, 40cm ziemi wymieszanej z kompostem, kwaśnym torfem, przekompostowaną korą.
Jeśli zamierzasz kupić ziemię to dokup do niej kwaśny torf i przekompostowaną pamiętaj przekompostowaną ! korę np. marki Athena w 80 l worach.Wszystko wymieszać.
Można też i ja tak robię,ziemię zmieszać z gotowym podłożem do rododendronów, ściółką leśną i przekompostowaną korą.
W tak przygotowana ziemię posadziłabym lilie bezpośrednio do ziemi. No chyba że masz nornice to w duże donice.
Po wbiciu pali dookoła rabatu zrób rowek ,który będzie odsączał nadmiar wody.
Nie polecałabym tez formy koła.Trzeba mieć dużo doświadczenia aby w tej formie rabata prezentowała się dobrze z każdej strony. Raczej polecam prostokąt i to oparty o ścianę lub płot.
Nie ciekawie wygląda rabata obsadzona tylko liliami po ich kwitnieniu.
Nie wiem jaki masz styl w ogrodzie, jakie lubisz kwiaty, jakie kolory więc trudno doradzać.
Ja posadziłabym lilie grupowo. Z tylu rabaty wyższe - orienpety, trąbkowe. W linii środkowej niższe azjatki.Miedzy nimi i na brzegu posadziłabym byliny lub jednoroczne.Powodzenia.
Kaśka

Witaj Kasiu.Do tej skarbnicy wiedzy o liliach przyprowadziła mnie Chatte.Ponieważ zaczynam przygodę z liliami to oczywiście szukam wszelkiej wiedzy na ten temat.Dowiedziałam się najważniejszych rzeczy:jakie cebulki kupować,na co zwracać uwagę,jak sadzić ,no i jak długo czekać na piękne rezultaty nasadzeń.Ważne wskazowki odnośnie gleby zapisałam w kajecie jak również głebokości sadzenia cebul.Pomysł Lili31 godny naśladowania.Pozdrawiam i dziękuję.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
- hafciarz
- 200p
Kaśka - dzięki za informację
, zdam relacje jak mi wyjdzie , przekompostowana kora ma za zadanie zwiększyć przepuszczalność ? Waham się czy dać siatkę czy w donice. Jak widzę czasami poryte skalniaki i powyjadane cebulki z koszyczków to nie chcę zwierzakom zrobić darmowej stołówki.
Iga - piękne kiaty , po prostu masz rękę do kwiatów , ja wszystko muszę wypracować.
Pozdrawiam Marcin

Iga - piękne kiaty , po prostu masz rękę do kwiatów , ja wszystko muszę wypracować.
Pozdrawiam Marcin
- karina1
- 1000p
- Od: 19 sty 2010, o 12:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Liliowce -Hemerocallis cz.8
"Przyjaciele są jak ciche anioły,które podnoszą nas,kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać" Miłego dnia,życzy Karina
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.
-
Marcin przekompostowana korą zapewnia dużą pojemność powietrzną gleby oraz uwalniane z niej związki zapobiegają rozwojowi grzybów w glebie czyli ma działanie aseptyczne- odkażające.
An-ka no to czekamy w lipcu na fotografie
Iza obie mamy szczęście posiadać łatwą do uprawy lilii glebę .Marcin niestety nie i jakoś nie odechciewa mu się ogrodnictwa
.
dla Marcina.
Karina śliczna lilia czy to KENTUCKY czy inna.
MAM PROŚBĘ - ZAMIESZCZAJCIE JAK NAJWIĘCEJ ZDJĘĆ ALE TYLKO Z PODPISAMI ODMIANY!!!
Pomoże to odwiedzającym w poznawaniu odmian.
Każdy ogród ma inny mikroklimat, inne warunki glebowo świetlne, stosujemy inne nawozy wszystko to wpływa na wygląd roślin.
Jeśli wiele osób pokaże zdjęcie tej samej odmiany, można sobie wyrobić opinie o niej.Zdjęcia z katalogów to przeważnie jeden kwiatek i to ostro podrasowany.
.
Kaśka
An-ka no to czekamy w lipcu na fotografie

Iza obie mamy szczęście posiadać łatwą do uprawy lilii glebę .Marcin niestety nie i jakoś nie odechciewa mu się ogrodnictwa

Karina śliczna lilia czy to KENTUCKY czy inna.
MAM PROŚBĘ - ZAMIESZCZAJCIE JAK NAJWIĘCEJ ZDJĘĆ ALE TYLKO Z PODPISAMI ODMIANY!!!
Pomoże to odwiedzającym w poznawaniu odmian.
Każdy ogród ma inny mikroklimat, inne warunki glebowo świetlne, stosujemy inne nawozy wszystko to wpływa na wygląd roślin.
Jeśli wiele osób pokaże zdjęcie tej samej odmiany, można sobie wyrobić opinie o niej.Zdjęcia z katalogów to przeważnie jeden kwiatek i to ostro podrasowany.

Kaśka
-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Kasiu
przypomnij proszę, jaka grupa lilii teraz ma być, bo się pogubiłam

przypomnij proszę, jaka grupa lilii teraz ma być, bo się pogubiłam

-
Ewuniu obojętnie .Można prezentować lilie z każdej grupy.
Kaśka
Kaśka