Lilie - uprawa Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p
Od: 20 lut 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lilie - uprawa

Post »

Aniu sadze w doniczki to wyjdzie troszkę inaczej z metrażem , miejsca mam dużo tylko brak kasy na cebule .
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

hafciarz pisze:Aniu sadze w doniczki to wyjdzie troszkę inaczej z metrażem , miejsca mam dużo tylko brak kasy na cebule .
Pozdrawiam Marcin
Kurczę, to odwrotnie niż u mnie :;230 :;230 :;230

No dobra, pokaże moją z lekka podwyższoną rabatę liliową. Wygląda jak 'miejsce pochówku', ale co tam, na wiosnę się zazieleni.
Z tym, że tam są posadzone również cebulowe wiosenne: tulipany Kaufmana i Greigi, tulipany późne itp...
Wydaje mi się, że jednolita liliowa rabata będzie trochę smutna, a na pewno atrakcyjna tylko przez 3-4 tygodnie.
A przedtem i potem co?
Najlepiej byłoby sadzić, tak jak mówi Kasia, lilie w grupach i na tle iglaków lub innych krzewów.
Ale to ideał trudny do osiągnięcia.

A to moja rabata, tfu, tfu, grobowiec. :? Tak to wyglądało w fazie planowania:
Obrazek

A taki grobowiec wyszedł de facto :cry:
Obrazek
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p

Post »

Aniu ja mam do zagospodarowania około 800metrów pustej działki przed domem oraz to wokół domu około 300 metrów. Zamierzałem na oddzielnych rabatach sadzić dalie , canny w tamtym roku wykonałem rabatę różana .One wszystkie są blisko siebie około 2 metrów W różnych miejscach mam ,,powtykane,, inne roślinki.
Wiosna sadzę w przeróżne beczki i donice wszelkie kwiaty jednoroczne i to też rozmieszczam po terenie.
Po twojej wypowiedzi mam dylemat co na wiosnę mogę posadzić z liliami żeby to ożywić i żeby się komponowało?
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

zanna pisze: No dobra, pokaże moją z lekka podwyższoną rabatę liliową. Wygląda jak 'miejsce pochówku', ale co tam, na wiosnę się zazieleni.
Z tym, że tam są posadzone również cebulowe wiosenne: tulipany Kaufmana i Greigi, tulipany późne itp...
Wydaje mi się, że jednolita liliowa rabata będzie trochę smutna, a na pewno atrakcyjna tylko przez 3-4 tygodnie.
A przedtem i potem co?
Obrazek
Same wczesnocebulowe i lilie to trochę za mało na urozmaicenie i atrakcyjność rabaty do jesieni :wink: Poniewaz rabatka jest bez krzewów to najprościej będzie rozplanować jednoroczne. Jako ala krzew można posadzić mietelnik a tych kwitnacych jest do wyboru bardzo dużo. Jeśli rabata będzie ogladana z jednej strony to na jej tyłach można zamontować ażurowe drewniane elementy na pnącza jedno lub wieloletnie. A po pierwszym sezonie zrobić rachunek sumienia i usiąść z kartką papieru zapisać plusy i minusy. Wtedy można bedzie pokusić się o rozplanowanie bylin sezonowych które by uzupełniały lilie i wczesnocebulowe, nie odwrotnie.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Cattleyo, moja rabatka jest 'jednosezonowa', bo gdzieś musiałam upchnąć lilie i inne cebulowe :wink:
Wygląda okropnie, zgadzam się :? Wszystko będzie przesadzone w przyszłym roku...

Mietelnik to znakomity pomysł dla Marcina! Zresztą te aksamitki i szałwie też.
boniczka
100p
100p
Od: 2 lis 2008, o 20:10

Re: Lilie cz.II

Post »

Witam, nie mogę znaleźć początku wątku o liliach: 'lilie cz.I'.
Proszę pomóżcie.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Lilie cz.II

Post »

A użyłaś wyszukiwarki?
Część pierwsza jest tutaj
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31

Post »

Marcin przepraszam że tak długo nie odpowiadałam - obowiązki.
Na Twoim miejscu zrobiłabym rabatę w następujący sposób.
10cm warstwa żwiru, 40cm ziemi wymieszanej z kompostem, kwaśnym torfem, przekompostowaną korą.
Jeśli zamierzasz kupić ziemię to dokup do niej kwaśny torf i przekompostowaną pamiętaj przekompostowaną ! korę np. marki Athena w 80 l worach.Wszystko wymieszać.
Można też i ja tak robię,ziemię zmieszać z gotowym podłożem do rododendronów, ściółką leśną i przekompostowaną korą.
W tak przygotowana ziemię posadziłabym lilie bezpośrednio do ziemi. No chyba że masz nornice to w duże donice.
Po wbiciu pali dookoła rabatu zrób rowek ,który będzie odsączał nadmiar wody.
Nie polecałabym tez formy koła.Trzeba mieć dużo doświadczenia aby w tej formie rabata prezentowała się dobrze z każdej strony. Raczej polecam prostokąt i to oparty o ścianę lub płot.
Nie ciekawie wygląda rabata obsadzona tylko liliami po ich kwitnieniu.
Nie wiem jaki masz styl w ogrodzie, jakie lubisz kwiaty, jakie kolory więc trudno doradzać.
Ja posadziłabym lilie grupowo. Z tylu rabaty wyższe - orienpety, trąbkowe. W linii środkowej niższe azjatki.Miedzy nimi i na brzegu posadziłabym byliny lub jednoroczne.Powodzenia.
Kaśka
Obrazek
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Witaj Kasiu.Do tej skarbnicy wiedzy o liliach przyprowadziła mnie Chatte.Ponieważ zaczynam przygodę z liliami to oczywiście szukam wszelkiej wiedzy na ten temat.Dowiedziałam się najważniejszych rzeczy:jakie cebulki kupować,na co zwracać uwagę,jak sadzić ,no i jak długo czekać na piękne rezultaty nasadzeń.Ważne wskazowki odnośnie gleby zapisałam w kajecie jak również głebokości sadzenia cebul.Pomysł Lili31 godny naśladowania.Pozdrawiam i dziękuję.
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jak Was czytam , to mnie się odechciewa ogrodnictwa, Ja kopię dołek, wsadzam lilie i czekam jak zakwitną, może to mój piaseczek , ale proszę jakie piękne.Żadnych drenaży, podniesionych rabat, jedynie nawóz 6 miesięczny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p

Post »

Kaśka - dzięki za informację ;:136 , zdam relacje jak mi wyjdzie , przekompostowana kora ma za zadanie zwiększyć przepuszczalność ? Waham się czy dać siatkę czy w donice. Jak widzę czasami poryte skalniaki i powyjadane cebulki z koszyczków to nie chcę zwierzakom zrobić darmowej stołówki.
Iga - piękne kiaty , po prostu masz rękę do kwiatów , ja wszystko muszę wypracować.
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
karina1
1000p
1000p
Od: 19 sty 2010, o 12:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Liliowce -Hemerocallis cz.8

Post »

:wit a to moja lilia prawda,że dorodna
Obrazek
"Przyjaciele są jak ciche anioły,które podnoszą nas,kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać" Miłego dnia,życzy Karina
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marcin przekompostowana korą zapewnia dużą pojemność powietrzną gleby oraz uwalniane z niej związki zapobiegają rozwojowi grzybów w glebie czyli ma działanie aseptyczne- odkażające.
An-ka no to czekamy w lipcu na fotografie :D
Iza obie mamy szczęście posiadać łatwą do uprawy lilii glebę .Marcin niestety nie i jakoś nie odechciewa mu się ogrodnictwa :D . ;:138 dla Marcina.
Karina śliczna lilia czy to KENTUCKY czy inna.
MAM PROŚBĘ - ZAMIESZCZAJCIE JAK NAJWIĘCEJ ZDJĘĆ ALE TYLKO Z PODPISAMI ODMIANY!!!
Pomoże to odwiedzającym w poznawaniu odmian.
Każdy ogród ma inny mikroklimat, inne warunki glebowo świetlne, stosujemy inne nawozy wszystko to wpływa na wygląd roślin.
Jeśli wiele osób pokaże zdjęcie tej samej odmiany, można sobie wyrobić opinie o niej.Zdjęcia z katalogów to przeważnie jeden kwiatek i to ostro podrasowany. :D .
Kaśka
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Kasiu
przypomnij proszę, jaka grupa lilii teraz ma być, bo się pogubiłam :oops: :oops:
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu obojętnie .Można prezentować lilie z każdej grupy.
Kaśka
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”