Na leśnym balkonie cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Post »

No właśnie dlatego nei wiem do końca, czy w to wierzyć. Trzeba by znaleźć w jakimś podręczniku..
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bo to nie tylko dotyczy hoji.
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p

Post »

Tak, np. miłorząb ma tak samo, tylko tam wytwarzane są damskie komórki na jednej roślinie, a na drugiej męskie. A jeśli by tak było z hoją, to na damskiej są kwiatki, a na męskiej nic. To czym są zapylane kwiaty jak nie ma pyłku?:)
Na leśnym balkonie
magi
500p
500p
Od: 30 maja 2009, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

no tak jest ogrom roślin dwupiennych, ale mi chodzi akurat o same hoje - gdyby to była prawda w podręcznikach powinna być o tym mowa, bo przeciez ta roślina jest ozdobna z liści i kwiatów, więc ma to spore znaczenie :roll:
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p

Post »

hmm.. może właśnie dlatego nikt o tym nie pisze, zwłaszcza sprzedawcy, bo nikt nie miałby gwarancji, że kupuje właśnie kwitnącą roślinę. Ale za to na stronach poświęconych hojom tak, jak mówisz, powinna być informacja.. Chyba, że po prostu niektóre kwitną w pierwszym roku, inne po 10 latach zależnie od warunków i po prostu trudno je skłonić do kwitnienia.
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35

Post »

Dziewczyny proponuję dać zagadkę na forum, może ktoś nam wtedy udzieli informacji jak to naprawdę jest :? .
magi
500p
500p

Post »

poszłam zmywać i tak mnie oświeciło raptem :lol:

przecież nawet jeśli jest to roślina dwupienna i sa osobniki męskie i żeńskie to oznacza to tylko tyle że na jednej są kwiaty męskie z pręcikami, a na drugiej kwiaty żeńskie ze słupkiem :)
bo kwitnąć muszą obie rośliny aby doszło do zapylenia , chyba że facet roślina nie wytwarza kwiatów takich jak miewają hoje, a jakieś inne, niedekoracyjne, ale kwitnąć przecież musi !!
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p

Post »

No właśnie to napisałam - skoro kwitnie tylko kobita, to nie ma być jak zapylana, jeśli facet nie kwitnie. Więc muszą kwitnać obie hojki!:)
Na leśnym balkonie
magi
500p
500p

Post »

nie zrozumiałam na początku o co ci chodziło :oops: :oops:
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p

Post »

Wspólnymi siłami rozwiązałyśmy tajemnicę ;-) teraz tylko pytanie, jak kwitną męskie kwiaty - a może tak samo?;) wtedy wszystkie muszą zakwitnąć, jeśli się im zapewni odpowiednie warunki:)
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
karolaipiotr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2009, o 20:29

Post »

To jak u ludzi też osobniki męskie i żeńskie :lol: :lol: Przepraszam ale od tej duchoty i upału głupawka mnie wzięła :oops: :oops: :oops:
Karolina
Moi zieloni przyjaciele-część 1
Awatar użytkownika
x-b-6
200p
200p
Od: 5 lip 2009, o 15:09
Kontakt:

Post »

Cały dzień dzisiaj poświęciłam na prześledzenie wątku i jestem zachwycona - wiem, że już to ktoś pisał, ale powtórzę - masz Leśny Duchu (i nick taki akuratny ;:228) niesamowitą rękę do kwiatów! O zachwycających zdjęciach to może nawet nie będę wspominała - oczywiste to i każdy to widzi...
Po prostu zazdraszczam (ale tak pozytywnie :D) umiejętności obchodzenia się z roślinkami. To widać, bo one Ci się odwdzięczają swoją urodą.

Co do hoi - to i ja słyszałam teorię o męskich i żeńskich osobnikach, ale prawdę mówiąc... nigdy nie spotkałam hoi niekwitnącej. ;)
W mieszkaniu moich Rodziców zostały dwie donice wieeekowych już hoi (mają już ponad 15 lat), kwitnących i szkoda mi bardzo, że ich nie zabrałam, ale wiem, jak bardzo nie lubią one przeprowadzek, więc bałam się, że mogę nie przetrwać podróży.
Dlatego zazdrością (ach, znowu zazdrość! :)) słucham opowieści o hojach, ech, ech!
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p

Post »

hi hi Karolino to ja zaczęłam o zapylaniu kobitek ;-)

behemoth dziękuję :oops: jeśli chodzi o roślinki domowe, to ja ich mam naprawdę mało i nie umywają się nawet do roślin innych forumowiczów - piękny, dużych i błyszczących zdowiem :) jedno tylko wiem - jeden z pokojów w moim mieszkaniu ma chyba szczególny mikroklimat, bo wszystko się tam ukorzenia - nawet to, co nie powinno ;-)
pozdrawiam i czekam na Twój wątek - bo chyba jeszcze go nie masz?..
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
jardin
1000p
1000p
Od: 7 sie 2007, o 14:26

Post »

behemot666 ja dostałam właśnie taka wiekową , troszeczkę odchorował (zgubiła 4 listki), aklimatyzacja zajęła jej 3-m-ce ale teraz nadrabia na całego , ma mnóstwo odrostów i nowych liści.
Pozdrawiam
Aśka
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p

Post »

jardin czy ja widziałam tę hojkę? czy ją pokazywałaś? może przegapiłam.. :oops:
Na leśnym balkonie
ODPOWIEDZ