Mój ogród....

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
adamian
500p
500p
Od: 13 wrz 2009, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród....

Post »

Geniu dziękuję jakoś chyba najgorsze za mną. :P choć żałuję bo mogłem tyle ostatnio zrobić. Teraz mam za swoje, kamienie kupowałem trochę w ciemno, miał być przyczepa polnych, przyjechały owszem a w nich takie głazy że sam to ich nawet nie poruszę. Do wiosny pomyślę co z tym zrobić :roll:
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

a ja sobie wymyśliłam hmmm odpady granitowe ;) bo są super tanie :D
adamian
500p
500p

Post »

Witaj Magda
Odpady też się pojawią, świetnie wykończą przestrzenie międzi głazami, nie są również drogie, bez kosztów dojazdu już od 30 zł za tonę. W takim gruzowisku to pięknie muszą wyglądać trawki.
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Adasiu! jak troszkę pozdrowiejesz, to zarzuć proszę fotkę zakupionych kamolców. Po licznych wizytach u Goryczki zaczadziałam z lekka na punkcie skalniaka. Niech chociaż oko pocieszę głaziorami... zanim pomyślę, gdzie takowe nabyć.
Moje inżynierskie zacięcie każe mi podpowiedzieć Ci, że kamienie najlepiej kulać za pomocą dźwigni (stalowy drąg plus podłożony mniejszy kamień jako próg dla dźwigni). Tym sposobem spoko kulam 100 kilowe kamyczki :D
adamian
500p
500p

Post »

[bUla][/b]
Witaj Ty tak jak Archimedes, wystarczy "dać punkt podparcia to poruszy ziemię" :roll:
Ula tak się zarzekałem, że skalniak to nie dla mnie, na razie skały są, a i więcej pytań: co dalej, jak, gdzie? Jedno jest pewne na skalniaku będą karłowate iglaczki :roll: Pozdrawiam
Alina662
1000p
1000p
Od: 9 lis 2009, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Adamie podsunoł mi się pomysł z tymi kamieniami,Ale Ci podpowiem jak wyzdrowiejesz a przecież jeszcze przed nami wiosna do tego czasu to 100 pomysłow przyjdzie a Ja Ci podrzucę jeśli bedziesz chciał.
adamian
500p
500p

Post »

Alinko dziękuję za wsparcie. Wstępnie to widzę rozrzucone w nieładzie wokół oczka, a między nimi wąskie przestrzenie z poduchami iglaków. Martwi mnie jednak to, że mój ogród to w czści dzicz i perzyk i powój się trafia, tak więc w jakieś włókniny, żwirki, torfy do kupienia przede mną, rarytaski na koniec, niesety :)

-- N 29 lis 2009 01:29 --

Alinko dziękuję za wsparcie. Wstępnie to widzę rozrzucone w nieładzie wokół oczka, a między nimi wąskie przestrzenie z poduchami iglaków. Martwi mnie jednak to, że mój ogród to w czści dzicz i perzyk i powój się trafia, tak więc w jakieś włókniny, żwirki, torfy do kupienia przede mną, rarytaski na koniec, niesety :)
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Tak prawdę mówiąc to ci zazdroszczę twoich rozterek i czekającej cię walki z kamieniami....
Chciałam tez zrobić sobie skalniak ale tam gdzie mógłby powstać już nasadziłam 5 karłowych iglaczków, kilka rh i azalie więc pomysł na skalniak umarł śmiercią naturalną.
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adasiu, nie miej złudzeń co do walki z perzem i powojem. Żadne ekologiczne sposoby - maty, włókniny itepe - nie dadzą rady.
Gdzieś się doczytałam, że powój może sięgać do 6 metrów w głąb. Podobnie perz odrośnie z 3 milimetrowego kawałeczka i może przetrwać pod czarną folią przez kilka lat, żeby się odrodzić. Już to przerabiałam u siebie na swoim gruzowisku. Zadziała wyłącznie chemia, czyli ... roundap. Co więcej, samo jednorazowe pryskanie nie pomoże. Trzeba popryskać na liście, odczekać 7 dni i wykopać korzeni tyle, ile się da (stają się elastyczne i nie urywają się). Bezwzględnie spalić!!! Nawet pozornie wysuszone i nieżywe - odrodzą się w nową roślinę. Po następnych 2 - 3 tygodniach trzeba powtórzyć cały proces. Roundap jest preparatem kontaktowym, wchłanianym przez roślinę w procesie fotosyntezy i truje ją od środka. Czyli najlepiej to zrobić w słoneczny dzień, z nadzieją, że przez co najmniej dobę nie będzie padało.
Jeśli nie można popryskać, bo perz wyłazi miedzy cennymi roślinami, to niestety - trzeba perzyk (powój, podagrycznik) smarować pędzelkiem umoczonym w koncentracie roundapu. Albo zrobić tubę (np. z gazety), nałożyć ją na chwaściora i napryskać do środka tuby tak, aby wiatr nie rozniósł dookoła.
U mnie były wszystkie te chwasty, ale najgorszy był podagrycznik, który wyłazi do dzisiaj - po 4 latach!

Aha, i daj sobie spokój z kupowanie roudapu już rozcieńczonego - na perz jest za słaby. Trzeba kupić w hurtowni ogrodniczej koncentrat (1 lit = około 58 zł) i rozcieńczać w wiekszym stężeniu, niż piszą na opakowaniu. Tylko wtedy pozbędziesz się tego cholerstwa.
Sam widzisz, że trzeba duuużo cierpliwości i pracy, żeby zadziałało. Wprost proporcjonalnej do powierzchni ogrodu :D

Pozdrawiam i zdrówka życzę! Aaa psik!
adamian
500p
500p

Post »

Ula zdjęcie kamolców wedle prośby. Na samą myśl, że trzeba to wszystko wykulać każdy na dystans ok 20metrów :) Mariola wciąż jeszcze zazdrościsz? chyba nie.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Zobaczysz jaki skalniak Ci z tego powstanie .
Ja mam małe kamienie ,ale w moim małym ogrodzie
większe to była by przesada ,ale u Ciebie sporo miejsca .
A do noszenia kamieni zatrudnij Pudziana :;230 :;230
Genia
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jaaaaaaa...! Ale super kamienie! Takie są o wiele lepsze od kamieni okrąglaków!! Łatwiej je zgrać ze sobą. Będzie pięknie - zobaczysz!
Hmmm, wypada Ci chyba zbudować dramatyczną górę ;:108 A ile tam się zmieści iglaków miedzy nimi!!!
Fajny mają kolor - taki ziemisty. To jest właśnie ten moment, który uwielbiam - faza projektowania.
Adasiu, to ile Ty tam masz tych metrów ogrodu???? Przyznaj się wreszcie ;:224

I absolutnie niczego nie noś, bo tak najłatwiej zrobić sobie krzywdę. Tylko kulanie lub wożenie na sklepowym podnośniku do skrzynek.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

łohoho - będziesz potrzebował sporych roślinek, żeby je było widać wśród tych polodowcowych głazów :D
adamian
500p
500p

Post »

Geniu, Ula, Magda
Zaczyna mnie to przerażać :roll: Coś mi się wydaje, że zrobię coś w stylu kamiennego kręgu, takiego miniaturowego :P :P :P W domu to patrzą na mnie jak na wariata
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kręgu 8-) - uważaj żeby Ci kosmici nie wylądowali przypadkiem :)

Adaś a Ty widziałeś towar przed zakupem?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”