Jeżyna -wymagania,uprawa cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2010, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jeżyna bezkolcowa
Bo-enka tak jak już pisałem przez 3 lata jeżynka miała jak u pana Boga za piecem, żadnego chwaściska, wszystko regularnie pielone i podlewane, a jeżynka rosła tak samo jak w 2011 gdy odechciało mi się już z nią pieścić i zarósł ją perz. Myślę że problem jest z odmianą, wybitnie smaczna ale widocznie nie na moje Świętokrzyskie. No przemyślę sobie jeszcze to wsadzenie jeżyn bo cackać to mi się z nimi nie chce, od cackania i ceregieli to mam inne owocowe, jeszcze do tego czasu coraz mniej ma człowiek więc taka zabawa z roślinkami robi się kłopotliwa.
S_H_A_D pisze:więc taka zabawa z roślinkami robi się kłopotliwa

A ja porządnie na wiosnę wyrywam chwasty ( z korzeniami ) i całe lato spokój.
Potem tylko pałaszuje słodkości. Jak

BOŻENA
Moje jeżyny zawsze dawały radę mrozom. Tym razem nie. Ale doszedłem do wniosku ,że to moja wina. Za późno dałem ostatnią dawkę kurzaka. Przedobrzyłem i zbyt długo były zielone . Jeszcze zima miały zielone liście. Kropka.
Bogdan
- halys
- 200p
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
A jeżyna nie powinna być zimozielona?cortyzol pisze: Jeszcze zima miały zielone liście. .
Ale ja tam początkująca jestem, to może się mylę.
Życie, Ty wariacie...
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oj chyba nie - mam jeżynę od 2004 roku - (w sumie to się tak rozrosła, że zabiera z 5-6 m2) i na pewno nigdy w zimie zielona nie była. Chociaż może to zależeć od odmiany - ja nie mam pojęcia jaką mam - jest tam po poprzednim właścicielu.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja-nie wiedząc-jaką mam jeżynę, bo została po poprzednich właścicielach, jesienią usunęłam suche pędy, a resztę zostawiłam. Na dzień dzisiejszy chyba dobrze wygląda. Nie wiem tylko co z tymi długimi pędami, bo jeśli jest to jeżyna dwuletnia, to na nich w tym roku powinny być owoce. Macie jakieś sugestie?

I zdjęcie przy podłożu

I zdjęcie przy podłożu

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
Moja sugestja jest taka, ze twoja jezyna przemarzla i owocow w tym roki nie bedzie.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Wytnij te suche pędy, nic z nich nie będzie.
U mnie jeżyna właśnie kwitnie a Twoje są całkiem suche.
U mnie jeżyna właśnie kwitnie a Twoje są całkiem suche.
-
A no właśnie Yvona całkowicie przemrożone tak jak i u mnie, tylko że moje dużo gorzej wyrośnięte o połowę cieńsze i krótsze, no i moja jeżyna nie odbija tak mocno i szybko jak twoja.
Skoro nie tylko ja mam problem z przemarzaniem jeżyny, to może są odmiany owocujące na pędach jednorocznych, które są preferowane dla zimnych rejonów gdzie niema możliwości uprawy zwykłych jeżyn owocujących na pędach dwuletnich? Zna ktoś takie odmiany jeżyn? Chodzi mi o takie odmiany jakimi w przypadku malin są 'Polana', 'Polka', 'Pokus', 'Polesie', 'Poranna Rosa' itp.
Skoro nie tylko ja mam problem z przemarzaniem jeżyny, to może są odmiany owocujące na pędach jednorocznych, które są preferowane dla zimnych rejonów gdzie niema możliwości uprawy zwykłych jeżyn owocujących na pędach dwuletnich? Zna ktoś takie odmiany jeżyn? Chodzi mi o takie odmiany jakimi w przypadku malin są 'Polana', 'Polka', 'Pokus', 'Polesie', 'Poranna Rosa' itp.
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Dzięki za radę, a właściwie diagnozę. Suchoty powycinane 

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
- Lex
Mam taka jeżynę owocującą na pędach jednorocznych. To odmiana Reurben, zakupiłem w UK. Zobaczymy jak się sprawdzi.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
-
Bardzo jestem ciekaw Lex tej odmiany 'Reuben', bo może być tak (pesymista jestem) że w Anglii i owszem zaowocuje na pędach jednorocznych, ale tam jest znacznie dłuższy okres wegetacyjny, a u nas jednak nie zdąży zakwitnąć i wydać owoców, albo i nawet zdąży zakwitnąć i zawiązki się zrobią jednak nie dadzą rady dojrzeć. Reklamują ją że owoce wielkie jak śliwki i słodsze niż truskawki, zobaczymy co z tego będzie, tutaj trochę informacji z badań nad tą odmianą: http://www.reubenblackberry.com/ . Ma rosnąć bardzo pionowo, przez co łatwiej ją prowadzić i mniej miejsca zajmuje. Bardzo proszę zdaj relację bo rozumiem że teoretycznie powinna zaowocować już w tym roku.
- Lex
S_H_A_D pisze:Bardzo jestem ciekaw Lex tej odmiany 'Reuben', bo może być tak (pesymista jestem) że w Anglii i owszem zaowocuje na pędach jednorocznych, ale tam jest znacznie dłuższy okres wegetacyjny, a u nas jednak nie zdąży zakwitnąć i wydać owoców, albo i nawet zdąży zakwitnąć i zawiązki się zrobią jednak nie dadzą rady dojrzeć. Reklamują ją że owoce wielkie jak śliwki i słodsze niż truskawki, zobaczymy co z tego będzie, tutaj trochę informacji z badań nad tą odmianą: http://www.reubenblackberry.com/ . Ma rosnąć bardzo pionowo, przez co łatwiej ją prowadzić i mniej miejsca zajmuje. Bardzo proszę zdaj relację bo rozumiem że teoretycznie powinna zaowocować już w tym roku.
Tutaj masz trochę więcej. Moze mi się uda wycyganić, ale nikomu nie będę mógł odpalić sadzonek. Powinieneś spytać, co maja w Brzeznej na ten temat, bo wiem, ze tez próbują.
http://www.onepageprofile.co.uk/people/ ... sp?aid=534
Pozdrawiam serdecznie
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja jeżyna bezkolcowa- odmiany nieznanej- była trochę zapuszczona.Jesienią powycinałam zdrewniałe pędy,zostawiłam tylko zielone. Jednak na wiosnę nie puściła nowych pędów a na tych, które zostawiłam, w dziwny sposób wyrosły liście...takimi pęczkami.I mają czerwonkawe zabarwienie...Obok rośnie młoda "córa" tej samej odmiany i ma się dobrze. Nie wiem co się stało z tą starszą