Jeżyna -wymagania,uprawa cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
S_H_A_D
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2010, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jeżyna bezkolcowa

Post »

Bo-enka tak jak już pisałem przez 3 lata jeżynka miała jak u pana Boga za piecem, żadnego chwaściska, wszystko regularnie pielone i podlewane, a jeżynka rosła tak samo jak w 2011 gdy odechciało mi się już z nią pieścić i zarósł ją perz. Myślę że problem jest z odmianą, wybitnie smaczna ale widocznie nie na moje Świętokrzyskie. No przemyślę sobie jeszcze to wsadzenie jeżyn bo cackać to mi się z nimi nie chce, od cackania i ceregieli to mam inne owocowe, jeszcze do tego czasu coraz mniej ma człowiek więc taka zabawa z roślinkami robi się kłopotliwa.
Bo-enka
500p
500p
Od: 12 lip 2010, o 11:36

Post »

S_H_A_D pisze:więc taka zabawa z roślinkami robi się kłopotliwa
Obrazek
A ja porządnie na wiosnę wyrywam chwasty ( z korzeniami ) i całe lato spokój.
Potem tylko pałaszuje słodkości. Jak ;:3 przygrzeje na owoce to są jak miód, pychota, palce lizać.
BOŻENA
Awatar użytkownika
cortyzol
100p
100p
Od: 14 wrz 2008, o 21:06

Post »

Moje jeżyny zawsze dawały radę mrozom. Tym razem nie. Ale doszedłem do wniosku ,że to moja wina. Za późno dałem ostatnią dawkę kurzaka. Przedobrzyłem i zbyt długo były zielone . Jeszcze zima miały zielone liście. Kropka.
Bogdan
Awatar użytkownika
halys
200p
200p
Od: 5 wrz 2011, o 14:25

Post »

cortyzol pisze: Jeszcze zima miały zielone liście. .
A jeżyna nie powinna być zimozielona?
Ale ja tam początkująca jestem, to może się mylę.
Życie, Ty wariacie...
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj chyba nie - mam jeżynę od 2004 roku - (w sumie to się tak rozrosła, że zabiera z 5-6 m2) i na pewno nigdy w zimie zielona nie była. Chociaż może to zależeć od odmiany - ja nie mam pojęcia jaką mam - jest tam po poprzednim właścicielu.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja-nie wiedząc-jaką mam jeżynę, bo została po poprzednich właścicielach, jesienią usunęłam suche pędy, a resztę zostawiłam. Na dzień dzisiejszy chyba dobrze wygląda. Nie wiem tylko co z tymi długimi pędami, bo jeśli jest to jeżyna dwuletnia, to na nich w tym roku powinny być owoce. Macie jakieś sugestie?

Obrazek

I zdjęcie przy podłożu

Obrazek
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

Moja sugestja jest taka, ze twoja jezyna przemarzla i owocow w tym roki nie bedzie.

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Wytnij te suche pędy, nic z nich nie będzie.
U mnie jeżyna właśnie kwitnie a Twoje są całkiem suche.
S_H_A_D
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A no właśnie Yvona całkowicie przemrożone tak jak i u mnie, tylko że moje dużo gorzej wyrośnięte o połowę cieńsze i krótsze, no i moja jeżyna nie odbija tak mocno i szybko jak twoja.
Skoro nie tylko ja mam problem z przemarzaniem jeżyny, to może są odmiany owocujące na pędach jednorocznych, które są preferowane dla zimnych rejonów gdzie niema możliwości uprawy zwykłych jeżyn owocujących na pędach dwuletnich? Zna ktoś takie odmiany jeżyn? Chodzi mi o takie odmiany jakimi w przypadku malin są 'Polana', 'Polka', 'Pokus', 'Polesie', 'Poranna Rosa' itp.
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53

Post »

Zobacz na pw.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

Dzięki za radę, a właściwie diagnozę. Suchoty powycinane :?
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam taka jeżynę owocującą na pędach jednorocznych. To odmiana Reurben, zakupiłem w UK. Zobaczymy jak się sprawdzi.

Pozdrawiam serdecznie
S_H_A_D
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo jestem ciekaw Lex tej odmiany 'Reuben', bo może być tak (pesymista jestem) że w Anglii i owszem zaowocuje na pędach jednorocznych, ale tam jest znacznie dłuższy okres wegetacyjny, a u nas jednak nie zdąży zakwitnąć i wydać owoców, albo i nawet zdąży zakwitnąć i zawiązki się zrobią jednak nie dadzą rady dojrzeć. Reklamują ją że owoce wielkie jak śliwki i słodsze niż truskawki, zobaczymy co z tego będzie, tutaj trochę informacji z badań nad tą odmianą: http://www.reubenblackberry.com/ . Ma rosnąć bardzo pionowo, przez co łatwiej ją prowadzić i mniej miejsca zajmuje. Bardzo proszę zdaj relację bo rozumiem że teoretycznie powinna zaowocować już w tym roku.
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

S_H_A_D pisze:Bardzo jestem ciekaw Lex tej odmiany 'Reuben', bo może być tak (pesymista jestem) że w Anglii i owszem zaowocuje na pędach jednorocznych, ale tam jest znacznie dłuższy okres wegetacyjny, a u nas jednak nie zdąży zakwitnąć i wydać owoców, albo i nawet zdąży zakwitnąć i zawiązki się zrobią jednak nie dadzą rady dojrzeć. Reklamują ją że owoce wielkie jak śliwki i słodsze niż truskawki, zobaczymy co z tego będzie, tutaj trochę informacji z badań nad tą odmianą: http://www.reubenblackberry.com/ . Ma rosnąć bardzo pionowo, przez co łatwiej ją prowadzić i mniej miejsca zajmuje. Bardzo proszę zdaj relację bo rozumiem że teoretycznie powinna zaowocować już w tym roku.

Tutaj masz trochę więcej. Moze mi się uda wycyganić, ale nikomu nie będę mógł odpalić sadzonek. Powinieneś spytać, co maja w Brzeznej na ten temat, bo wiem, ze tez próbują.

http://www.onepageprofile.co.uk/people/ ... sp?aid=534

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14

Post »

Moja jeżyna bezkolcowa- odmiany nieznanej- była trochę zapuszczona.Jesienią powycinałam zdrewniałe pędy,zostawiłam tylko zielone. Jednak na wiosnę nie puściła nowych pędów a na tych, które zostawiłam, w dziwny sposób wyrosły liście...takimi pęczkami.I mają czerwonkawe zabarwienie...Obok rośnie młoda "córa" tej samej odmiany i ma się dobrze. Nie wiem co się stało z tą starszą :?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”