Moje spełnione marzenie tu.ja cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie masz wyjścia Aga. Musisz mi uwierzyć na słowo. Pewnie gdyby trafiły się takie jakich nie mam to bym się skusiła na "mur-beton". A tak nic :(
W zasadzie to ja przewidywałam Elu, że tak będzie. Odkąd mam działkę to pierwsze targi na które pojechałam z M i mam nadzieję, że ostatnie... :lol: Wcześniej jeździłam tylko popatrzeć lub kupić coś na balkon i wtedy taka "obstawa" nie przeszkadzała mi.
Jolu to chyba najbardziej racjonalne zakupy jakie zrobiłam :wink:

Moje róże chyba nie wiedzą, że już połowa września...Ostro zabrały się za kwitnienie. Większość z nich kwitnie lub ma pąki. Biała wygląda teraz lepiej niż latem :shock:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na skalniaku też niektóre maluchy wystroiły się w kwiatki. Na przykład taka delosperma przeżywa wręcz drugą "młodość". Widać przeprowadzka i odmłodzenie jej dobrze zrobiły, bo rozszalała się z kwitnieniem.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek - jak widać na ostatnim zdjęciu problem czym obsadzić komin jest w zasadzie rozwiązany - dość mocno skróciliśmy go.

A na dobranoc kilka zdjęć panoramicznych :lol:
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo nie było mnie chwilę i nie poznaje Twojego ogrodu.
Jest po prostu pięknie, tak bardzo Ci zatroszczę (ale tak pozytywnie) ;:63
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuniu widzę że też sporo pracy wkładasz w swój ogród :lol: ale masz satysfakcję bo jest ślicznie.....piękne widoki :lol:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Cześc Izo! No panoramiczne pierwsza klasa! Super! W końcu się doczekałam, bo ja bardzo lubię widoki całych działek!
Powiem Ci, że murek jest po prostu świetny raz jeszcze!
U mnie pisałaś o zniechęceniu, ale chyba już przeszło, co? Działka jesienna wygląda na wyszorowaną, zadbaną, gotową do podziwiania...Skalniak pięknie zarasta, a to tylko kilka miesięcy!
Nie martw się, że wracasz z pustymi rękami! ...To czasem lepsze, niż tachać kilogramy owoców koniecznie.
serdeczności!
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam słonecznie! Mimo zimnych poranków pogoda dopisuje, tylko niestety strasznie sucho jest.
Całkiem długą chwilę Cię nie było Magdo...Fajnie, że już jesteś i mnie odwiedziłaś.
Joluś - patrząc na Forum jak inni szaleją - mam wrażenie, że ja się obijam :wink: Coś tam jednak działam...Miło, że Ci się podoba.
Cześć Ago! Chyba mocno zapracowana jesteś, że rzadko bywasz na Forum... Wiesz...z tym zniechęceniem czy apatią różnie bywa. Tak wiele rzeczy i spraw ma wpływ na nasze samopoczucie...Tu żaden constans nie wchodzi w rachubę. Mówią, że "musi być gorzko żeby mogło być słodko". Cieszę się, że spełniłam Twoje oczekiwania względem zdjęć. Poszukam lub zrobię więcej:) Co do tych kilogramów...w zeszłym roku tak miałam z jabłkami. Codziennie całą reklamówę lub dwie niosłam i już po drodze szukałam chętnych na nie by nie dźwigać ich do domu. Teraz w zasadzie tylko pomidorki noszę. Nawet mój psiak je uwielbia.
Niestety działka wciąż nie przygotowana do jesieni. Czeka mnie sporo przesadzania. Wczoraj kupiłam kolejną różę i chciałam ją od razu posadzić. Żeby to zrobić musiałam wykopać lilie. Tradycyjnie oczywiście poniosłam stratę uszkadzając jedną cebulę. Czy macie jakieś wypróbowane metody wykopywania cebulek bez strat? Ja zawsze jakieś zniszczę. A tak się wczoraj starałam...W ruch poszedł mały szpadel, widły, mała łopatka, a nawet jak archeolog jakiś łapkami odgarniałam ziemię i nic to nie dało :evil:
Róża posadzona - teraz muszę pokombinować gdzie dziś posadzić te wykopane lilie...Sporo też innych cebul mam do posadzenia. Znów nie mogłam się powstrzymać przed zakupem wiosennych. Gdzie trafiłam to kupowałam coś i tak się nazbierało. Na wrzosowisku już posadziłam krokusy, botaniczne tulipany i narcyze. Na skalniaku też trochę utknę. Poza tym mam pewien problem jak posadzić psiząb - ma takie długie cebulki i nie wiem jak je umieścić w ziemi. Pionowo? Może ktoś sadził i wie - pomóżcie.
Zostały u mnie dwie śliwy. Obie mają bardzo smaczne owoce, ale owocują wręcz symbolicznie. Chciałabym je zatrzymać w ogrodzie - tylko jak je "zmusić" do solidnego owocowania :?:
Bardzo motylkowo zrobiło się u mnie dzięki kwitnącym astrom bylinowym (lub marcinkom, bo wciąż ich nie rozróżniam :oops: )
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Śliczna fotka z motylkiem w astrach :lol: śliweczki ;:8 u mnie już dawno skonsumowane :roll:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Iza! Biała róża - pierwsza klasa :!: Czy to 'Chopin'? Chociaż chyba nie, bo on się robi lekko kremowy, a ta Twoja taka śnieżnobiała. I cieszę się, że przetacznik armeński już Ci kwitnie :)
Jakbyś miała nadmiar tej rozplenicy, to ja się piszę. Jest piękna. A z małych trawek to polecam się z kostrzewą siną. Ładna i bezobsługowa trawa tej wielkości, co wrzosy.
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

O Izo, widzę, że kupiłaś tę samą róże co ja, tylko ja kupiłam na allegro od znanego wszystkim sprzedwcy.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem co się stało, ale zeżarło mi prawie skończony post :evil:
Więc teraz tylko krótko:
Magdo - miło Cię widzieć. Skoro mamy ten sam zakup, to w przyszłym roku będziemy mogły porównywać.
Joluś - te 4 śliwki to cały plon z jednego drzewa :( Żałuję, że nie mogę unieś się nad tym krzakiem astrów i złapać w obiektyw wszystkich motyli jednocześnie - czasem bywa ich nawet kilkanaście. Niezapomniany widok.
Jacku - to na pewno nie jest "Chopin", bo dopiero mam go w planach. Ta biała to spadek po poprzedniku. Róża warta polecenia. Zaczyna kwitnąć jako pierwsza, a kończy ostatnia ( często jeszcze w październiku, listopadzie ma pąki). Nazwy w tej chwili nie pamiętam :oops: O rozplenicy będę pamiętała...Może już wiosną nawet. Muszę koniecznie rozejrzeć się za innymi trawami - dzięki za radę.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek - skimmia wymieniła sobie liście, a teraz ma małe pąki - może zakwitnie wiosną...
x_P-42

Post »

Żurawki i reszta pierwsza klasa :D
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Izo. Pięknie masz w ogrodzie. jak się porównuje początki Twojego i dzisiejszy stan to widać jednak ogrom pracy i serca włożone w niego. Z wykopywaniem cebulek nie mam żadnego problemu odkąd zainwestowałam w koszyczki do cebul. Bezproblemowo je się wyjmuje. Jest z tym więcej kłopotu niż sadzenie cebul pojedyńczo, ale jest spokój na dwa trzy lata. I mam pewność, że nie uszkodzę cebuli przy wykopywaniu.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Iza widzę że i u Ciebie coraz bardziej żurawkowo :wink: .
Wiesz a ja w piątek wybieram się z koleżanką na targi :D , bez obstawy :twisted: , zresztą mój M sam proponował że wrzuci coś do portfela a to moja sprawa co ja z tym zrobię :lol: . Nie czekam na jakieś rarytasy , ja dalej w pogoni za kolejnymi hortensjami .

Iza zapomniałam dać znaka :oops: , paprocie już dawno rosną w ogrodzie :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś róże kwitną Ci niesamowicie, a biała i pomarańczowa to już całkiem cudo :D
Na skalniaczku też prześlicznie, delosperma wspaniała :D a co to za śliczny niebieski kwiatuszek :?:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O! Dzięki Polu, że doceniasz starania amatora.
Krysiu! Miło Cię znów widzieć! Ja od zeszłego roku też staram się sadzić cebule w koszykach lub donicach. Niestety nie wszędzie jest miejsce na pojemnik lub możliwość wykopania większej dziury :( Chyba jeszcze nie widziałam koszyczków do lilii.
Eluś już dawno nie kupiłam żadnej żurawki:(. Troszkę ich mam...Naliczyłam 17 sztuk + 1 żuraweczka + 1 tiarella. Do Ciebie chyba mi jednak daleko. Nie mówiąc o innych fanach tej rośliny. Mam nadzieję, że nie będziesz miała problemu z wydaniem tego "COŚ" od M :wink: Życzę udanych zakupów! Co do paproci to u mnie jedna też:)
Agness to niebieskie maleństwo to przetacznik armeński - jeśli dobrze pamiętam ( od Jacka). Delosperma szaleje. Jeśli nie masz, a chciałabyś mieć to chętnie się podzielę. Ta pomarańczowa róża jest młoda - sadziłam ją rok temu i w zasadzie NN. Nie dość, że ładna to jeszcze pachnąca.

Wyobraźcie sobie, że pojawił się mój sąsiad z prawej strony i po raz 3 w tym roku wykosił u siebie chwastowisko. Zaskoczył mnie bardzo, bo i drzewa przyciął z gałęzi wiszących nad moją rabatą. Aż tam przejaśniało w końcu :lol:
Mimo ładnej, ciepłej pogody i kwitnących kwiatów czuć już jesień w powietrzu. W poniedziałek zamiast zabrać się ostro za porządki to rozpaliłam pierwsze ognisko ( to też porządki :wink: ). Wczoraj jednak nadrobiłam i co nieco wykopałam i posadziłam część cebulek. Mam nadzieję, że w tym roku szybciej uporam się z sadzeniem cebul :oops:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś delospermę dostałam teraz od Poli, mam nadzieję, że mi się przyjmie bo jest prześliczna, a ja mam kompletnego świra ( od zawsze :roll: ) na punkcie roślinek skalniaczkowych :roll: :lol: Tak, że bardzo dziękuję Ci za propozycje, jak coś nie wyjdzie z nią, to będę się uśmiechać :D a jak ona Ci zimuje, bez problemów :?: Bo troszkę się tym martwię :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”