Grażynko, pod moim blokiem rosną dwie zaniedbane róże rabatowe w kolorze intensywnego pomarańczu. Myślę, że to właśnie odmiana Monica. Aż mi żal, że właściciel ogródka tak je zaniedbuje i w gardle mnie ściska, jak widzę, że ekipa kosząca trawniki nie widzi tych róż i kosi je, jak każdy inny chwast (ogródek nie jest ogrodzony).
Krysiu, życzyłabym sobie takiej długiej jesieni, jaka była w ubiegłym roku. Potem mogłaby przyjść krótka, łagodna zima a potem, to już tylko cieszylibyśy się z nieprzemarzniętych roślin

Ja już dawno nie byłam na działce. W weekend jakoś mnie chęci opuszczają a w poniedziałek żałuję, że się nie skusiłam na pobyt na wsi, i tak już mija miesiąc

.
Ewo, Rosarium Uetersen ma bardzo jaskrawy kolor, jeżeli tego nie wiedać na zdjęciu, to znaczy, że aparat mocno przekłamuje kolor. Róża jest w kolorze intensywnego różu. Sympathie mam dwie. Tylko ta jedna jest taka ładna. Druga Sympathia, znacznie młodsza i rosnąca od zachodu ma formę trzech długich pędów prawie bez kwiatów. Poczekam na nią, może w kolejnych latach się wzmocni.
Kasiu, ja również wolę sadzić rośliny na wiosnę. Po co mi ta nerwówka, czy się przyjmie, czy zmarznie. Poza tym ja już stara jestem i doskwierają mi zaniki pamięci. Na wiosnę nie pamiętam, co sadziłam jesienią a jak posadzę rośłinkę na wiosnę, to zdążę się nauczyć przez lato, co mam na rabatach.
Aniu, Compassion ma piękne kwiaty i wspaniałe pachnie
Dorotko,

moja kolekcja robi wrażenie głównie na mojej rodzinie, ale jak na osiągnięcia forumek jest to kolekcja nader skromna zarówno pod względem ilości odmian, jak i samej ilości krzaków. Ale ja je wszystkie

.
Basiu, tyle miłych słów dla moich skromnych krzaczków. Dziękuję

.
Marysiu, Twoje mieczyki są niesamowite. Ja je znam z zupełnie innej strony, to znaczy jako kwiaty, które cieszą krótko a u Ciebie taki koncert

. Czy wykopujesz cebulki na zimę?
Monimg, Witaj u mnie

. Oglądałam Twoje róże i jestem pod wrażeniem, jak zdrowo u Ciebie rosną. Świetnie wydobywają ich kolor te białe kamienie. Świetna Compassion. Ja bym chciała, żeby moja była tak rozkrzewiona, jak Twoja.