Wilec ziemniaczany ( batat )

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wilec ziemniaczany ( batat )

Post »

Mój batat jakby stanął w miejscu ,bulwa zaczyna gnić a listki zasychają, wyjąłem bulwę z ziemi by sprawdzić stan , nie widać by bulwa puszczała korzonki , chyba już z niej nic nie będzie ;:223
czekające bulwy w szafce mają się świetnie i cały czas puszczają kiełki
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

W biedronce kupiłam i frytki z nich usmażyłam ,dla mnie smak marchewki , smakowały :D
Bożena
Awatar użytkownika
kaja_krys
200p
200p
Od: 17 lip 2012, o 10:22

Post »

Ja także kupiłam bataty w Biedronce. Znalazłam w necie następujący sposób na rozmnożenie: pokroić bulwy na połówki i włożyć do wody; bulwy zaczną wypuszczać młode roślinki nawet z korzeniami i wtedy posadzić do doniczek - gruntu.
Jak poczytał tak zrobił. Jedna z połówek zgniła (wymieniam wodę), ale pozostałe wypuszczają, tylko nierównocześnie. Zrobiłam wieczorem zdjęcia telefonem i nie są najlepsze, ale wygląda to tak:
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
felixa
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 21:37

Post »

janek45 pisze:Mój batat jakby stanął w miejscu ,bulwa zaczyna gnić a listki zasychają, wyjąłem bulwę z ziemi by sprawdzić stan , nie widać by bulwa puszczała korzonki , chyba już z niej nic nie będzie ;:223
czekające bulwy w szafce mają się świetnie i cały czas puszczają kiełki
Janku, kiełki z tej gnijącej odetnij ( można z małą piętką) i do wody, puszczą bardzo szybko korzonki.
Pozdrawiam, Feliksa
Awatar użytkownika
kaja_krys
200p
200p
Od: 17 lip 2012, o 10:22

Post »

Dzięki Janku :oops:
Oby tylko wyrosły na ładne rośliny.Na razie mają przy mało światła i poczatkowo łodygi były bordo, a teraz zzieleniały.
Zaglądałam na a...o, gdzie sa sadzonki. Okazuje się, że te wilce mają róznego kształtu liście: są liście ser4cowate (podobne jak np. u lilaka) ale maja też takie 3-palczaste. Generalnie sa ładne i trzeba dobrze się nimi zająć.
Pozdrawiam Krystyna
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

Jak wasze wilce w tym roku? Ja kupiłam jednego jaskrawo zielonego mocno powcinanego i się zakochałam w batatach!
W przeciągu miesiąca zarósł całą donicę i mam jeszcze kilka sadzonek. Niestety coś go lubi jeszcze bardziej niż ja i wygryza mu dziurki.
Nie wiecie co to może być? I prośba do poznaniaków: jeżeli wiecie gdzie można kupić jeszcze wilca najchętniej w ciemnej odmianie to proszę dajcie znać gdzie! Może uda mi się przechować go przez zimę...
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Jakie zbiory u was batatów?.
Pochwalcie się.
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zebrałam dziś kilka małych bulwek wyhodowanych z trudem z supermarketowego batata. Szału nie ma, ale może w przyszłym roku będzie łatwiej, jeśli się przechowają.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dlaczego już wykopujecie bataty? Chyba im dłużej w ziemi, tym większa szansa, że lepiej zniosą zimowanie - jak dalie - czyż nie?
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Myślę, że jeszcze powinny być w ziemi, jeszcze mogą urosnąć. Zauważyłam też, że lepiej rosną w lekkiej i pulchnej ziemi, z dużą ilością kompostu czy obornika.
Robię już sadzonki na przyszły sezon, zobaczę czy ten eksperyment się powiedzie.
Awatar użytkownika
felixa
200p
200p

Post »

Ja w tym sezonie nie uprawiałam spożywczych. Te ozdobne jeszcze w donicach w kompozycjach roślinnych.
Wygrzebię, gdy nadejdą większe przymrozki. Sadzonek nie planuję robić, za mało parapetów :(
Pozdrawiam, Feliksa
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam niestety tylko jedną odmianę ale na wiosnę na pewno kupie więcej. Sadzonki też będę robić na wiosnę, ponieważ 10 doniczek które mam zrobiłam z jednej przez odcinanie pędów. Tak więc rozpocznę produkcję sadzonek na początku kwietnia i myślę, że na połowę maja będę mieć wystarczająco dużo sadzonek, pod warunkiem, że urosła mi chociaż jedna duża bulwa. Ale też wstawię też 2 duże donice do garażu bez wykopywania i może odbiją wiosną...
Awatar użytkownika
aluin
50p
50p
Od: 4 paź 2015, o 17:59

Post »

Witam wszystkich.
Od roku eksperymentowałam z batatami. Wyhodowałam batat sklepowy. Już po wykopkach. Plony piękne, już częściowo skonsumowane.
Smaczne bez porównania ze sklepowymi. Hodowałam również cztery odmiany batatów ozdobnych, oprócz tricolor.
Przepięknie dekorowały kompozycje, kwitły a teraz mam bulwy które zamierzam posadzić. Zebrałam również sadzonki zielone i dalej będę eksperymentować. Pozdrawiam serdecznie ;:7
...a po nocy przychodzi dzień Pozdrawiam Hania
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

Gratuluję i zazdroszczę. Jakiej wielkości urosły te spożywcze? Jakie warunki uprawy im zapewniłaś?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
felixa
200p
200p

Post »

Mróz już ściął mojego bordowego pierzastego batata. Wysypałam zawartość donicy i zdziwiłam się rozmiarem korzonków.
Spróbuję przezimować na leżąco zasypane mieszanką trocin, torfu i piasku.

Obrazek
Pozdrawiam, Feliksa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”